hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Okok és tragédiák
Világnézeti vita a földrengés után

2010. 01. 23.
Beszélhet egy lelkész egy természeti katasztrófa kapcsán bűnről és Isten ítéletéről? A világsajtó többségének – és a fehér házi szóvivőnek – véleménye szerint abszolút nem. Beszélhet egy politikus arról, hogy a tragédia a „Földanya” munkája volt? Hillary Clinton nyilatkozata alapján igen, sőt még elismerést is kap érte. A haiti földrengés után újra előkerült a világnézeti kettős mérce a médiában és a politikában.

Hetek-összeállítás
Sok újságíró fellélegzett. Az elmúlt hónapokban ismét megsokasodtak a radikális iszlám ideológiája alapján indított terrortámadások. Az elkövetők – mint az afganisztáni CIA-központban robbantó jordániai orvos, a Fort Hood-i laktanyában lövöldöző palesztin származású őrnagy vagy a londoni, az iszlám államot és a terrorizmust éltető brit csoportokkal kapcsolatot tartó nigériai repülőgép-merénylő – kivétel nélkül az iszlámra hivatkoztak tetteik indoklására. Nehéz a radikális muzulmán gyűlöletbeszédről a politikai korrektség szabályai szerint beszámolni, bármilyen nyíltan is fogalmazzák meg fenyegetéseiket egyesek. Amikor Malajziá­ban muszlim támadók tucatnyi keresztény – többségében evangé­liumi protestáns – templomot felgyújtottak, a kommentárok többsége „jogos sérelmeket” emlegetett az erőszak elkövetőinek mentségére. Végül is, a keresztény áldozatok a muzulmán többségű
országban való jelenlétükkel hozzájárultak – mondhatni kiprovokálták – a támadást. A liberális érvelés fordítva – például a svájci minaretépítés-ellenes népszavazás kapcsán – természetesen nem érvényes.

Atlantisz veszte

Platón szerint a mohó és agresszív Atlantisz vesztét az ott élők bűnei okozták: előbb háborúba keveredett egykori szövetségesével, Athénnal, majd egy természeti katasztrófa következtében az egész sziget elsüllyedt. „Nem sokkal később rendkívüli földrengések és áradások voltak, majd egy rettenetes nap és éjszaka a harcosokat elnyelte a föld, Atlantisz szigetét pedig elnyelte a tenger, és eltűnt” – írja Platón, aki 9000 évvel korábbra datálja ezeket az eseményeket.
Sokan szó szerint értelmezik Platón leírását, és a világ különböző pontjait igyekeznek Atlantiszként azonosítani: a sziget a különböző teóriáknak megfelelően lehetett a Karib-térségben, Francia-Polinéziában, az Antarktiszon, de lehetett akár maga Írország is. Egy nemrégiben megjelent könyv szerint Atlantisz nem más, mint Trója.
Felmerül a kérdés: mi van akkor, ha Platón a történetét csupán példázatnak szánta – egy magas szintű civilizáció is elbukhat az erkölcsi romlás miatt –, amelyhez a példát egy közelmúltbeli eseményből kölcsönözte. Egy-két évtizeddel korábban, i. e. 373-ban Heliké szintén egyetlen este alatt pusztult el. A város az akháj szövetség virágzó fővárosa volt, egyben a Poszeidon-kultusz központja, vallási szempontból a második legfontosabb város Delphoi mögött. Pauszaniasz görög geográfus 500 évvel később azt írta, hogy Helikét a földrengés és a szökőár szinte nyom nélkül törölte el a föld színéről. Az ott élők holttestei is nyomtalanul eltűntek, csak néhány testet vetett ki a tenger. A parton lehorgonyzott tíz spártai hajó szintén eltűnt, a kiemelésüket egy kétezer főből álló csapat kísérelte meg, de sikertelenül. Heliké nyoma még évszázadokkal később is turistalátványosság volt, ezt követően azonban teljesen nyoma veszett a tengerben. (Lukács András)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!