hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pünkösdi pillanatok

2009. 05. 29.
A Törvényadás ünnepeHét héttel, azaz negyvenkilenc nappal az Egyiptomból való húsvéti kiszabadulás után Izrael népe eljutott a Szináj-hegyhez a sivatagban. Az ötvenedik napon, pünkösd napján Isten tűzben, kürtszóval leszállt a hegyre, és saját hangján kinyilatkoztatta az élhető emberi élet alapját, a Tízparancsolatot.

A sávuót ünnepe ma
Pünkösd éjszakáján a vallásos zsidók virrasztani szoktak, imádkoznak, és a Bibliát tanulmányozzák. Izraelben a kibucokban is vidám ünneplés zajlik.

Az aratás kezdete
A pünkösd, héber nevén a sávuót („hetek") ünnepe a búzaaratás kezdetének ünnepe is volt Izrael számára. Az első búzakévékből sütött két új, kovászos kenyeret a papok meglóbálták Isten színe előtt a jeruzsálemi Templomban, ezzel megszentelték az aratást és a terményt.

A Szentlélek eljövetele
Másfél évezreddel a Tízparancsolat átvétele után egy zsidó pünkösdkor lángnyelvek és szélzúgás jelenségével leszállt Isten Szelleme, a Szentlélek Jézus tanítványaira egy jeruzsálemi ház felső emeletén. Ezúttal nem kőtáblákra, hanem a szívük mélyére írta be Isten törvényét. Elkezdődött a kereszténység máig is tartó nagy aratása: a világ nemzeteinek megtérítése az egyetlen Istenhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!