hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pásztorbotot Orbánnak?
Mikola és Semjén a Fidesz "megtérését" ígéri

2006. 04. 04.
"A Fidesznek kereszténydemokrata párttá kell lenni. Ezért kötött szövetséget a KDNP-vel" - jelentette ki Mikola István februárban egy katolikus rendezvényen. Mikola szerint a Fidesz ideológiai-világnézeti párttá való átalakítása több mint három éve kezdődött. A keresztény kurzus hívei mindenesetre apró sikereket máris elkönyvelhetnek: Orbán Viktor egy európai néppárti delegációval a héten pápai audiencián vesz részt, egy kaposvári fórumon pedig ígéretet tett győzelmük esetén az oktatási rendszer "fundamentalista" átalakítására, és a hitoktatás bevezetésére. A kereszténydemokraták arra számítanak, hogy komoly pozíciókat kaphatnak Orbántól: Mikola egy új csúcsminisztériumról ábrándozik, amely az oktatástól a családügyekig több tárcát egyesítene, Semjén Zsolt pedig miniszterként felügyelné a vallásügyeket. A lapunknak nyilatkozó Pelle János történész szerint azonban őt mint "liberális fideszest mélyen aggasztaná" egy ilyen fordulat. Orbán Viktornak fel kellene adnia a vezérszerepet egy KDNP-sített Fideszben - véli Giczy György katolikus teológus, aki a történelmi példák alapján nem zárja ki, hogy egy református vezetőn keresztül a katolikus klérus politikai érdekei valósuljanak meg. 



Mikola István

"Ez egy keresztény ország, nehogy elfelejtsük. Ennek az országnak az ezer év tragédiáit túlélő hatalmas energiái a hitből fakadtak.
... Kell egy kormány, amelyik tudomásul veszi, hogy ez egy közösségépítő, keresztény megalapozottságú ország, és ezt újra kell építeni"
- mondta Mikola István, a Fidesz miniszterelnök-helyettes-jelöltje február végén Szegeden, egy katolikus fórumon. A nyolcvanas évek végén a Hazafias Népfront alelnökeként tevékenykedő, majd a Kereszténydemokrata Néppárt környékén is megfordult politikus azt állítja, hogy már évek óta igyekszik rávenni Orbán Viktort arra, hogy a Fideszt világnézeti párttá formálja át.
"A Fidesznek kereszténydemokrata párttá kell lenni. Ezért kötött szövetséget a KDNP-vel.
... Elkezdődött egy ilyen megtérés. Nem megy gyorsan, de kínlódunk vele. Orbán Viktor azt mondta nekem: értsd már meg, hogy ez lesz a Kereszténydemokrata Néppárt. Mondtam neki: megértem, de akkor tegyünk is érte. Ez három, három és fél évvel ezelőtt
volt" - mondta Mikola, aki ugyanezen a rendezvényen kijelentette: "Az országnak egy nagyon kemény irányításra és rendteremtő akaratra van szüksége. Nem lehet ezt csinálni." A volt egészségügyi miniszter arra készül, hogy a második Orbán-kormányban új csúcsminiszterként megvalósíthatja a rendteremtést:
"Igenis, fel kell vállalni a kormánynak, hogy a közjó és az igazságosság szellemében korlátozza az egyénnek a parttalan szabadságvágyát." A
"humán erőforrás" csúcsminisztérium alá tartozna az oktatás, a környezetvédelem, az ifjúság, a család és a sport, a vallásügyeket pedig a hírek szerint Semjén Zsolt vinné. Mikola egyébként már február 23-án, tehát közel egy hónappal a Fidesz-kongresszus előtt arról beszélt Szegeden, hogy meg kell adni a választójogot a határon túli magyaroknak.
"Ha egy jó nagyot nyerünk a választásokon, el tudom képzelni, hogy olyan húsz évre bebetonozzuk magunkat. Meg lehet csinálni. Mert ha valóban tudunk állampolgárságot adni a magyarnak határon túl, és muszáj neki állampolgárságot adni, akkor húsz évre berendezkedhetünk, és húsz év alatt föl lehet zárkóztatni ezt az országot. Én ebből nem
engedek" - mondta Mikola István. Mint emlékezetes, Mikola szinte szó szerint ugyanezt mondta el a márciusi Fidesz-kongresszuson. A vihart kavart kijelentést a Fidesz vezetői igyekeztek gyakorlatlanságból fakadó elszólásként beállítani, ennek azonban a fenti idézet ellentmondani látszik.

Giczy György katolikus teológus, a Kereszténydemokrata Párt tanácsadója szerint Semjén Zsolt régóta arra törekszik, hogy a történelmi egyházakat a kampányban a jobboldal érdekében felhasználja. A teológus számára azonban kérdéses, hogy
- mint mondta - a Fidesz hajlandó-e ezért cserébe "megtérni". "Nem vagyok biztos, hogy Orbán ilyen egyházias irányba akarná elvinni a Fideszt, mert ekkor nem tudna tovább vezéregyéniség maradni. Semjén sokkal többet tud, Orbán nagyon bizonytalan a teológiai kérdésekben, ez látszik a nyilatkozataiból is. Nekem úgy tűnik, sem megvédeni, sem pontosítani nem tudja őt"
- nyilatkozta lapunknak Giczy. 



Semjén Zsolt magyaráz a parlamentben. Kire hallgat Orbán? Fotó: Somorjai László

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!