hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mariológia szétválaszt
II. János Pál második lourdes-i zarándoklata: hódolat a 150 éves dogma előtt

2004. 08. 22.
"Mária mennybevételének ezt az ünnepét életem egyik legszebb emlékeként őrzöm meg szívemben" – vallotta II. János Pál 1983 augusztusában, első lourdes-i utazása búcsújának pillanatában. Az ismétlést ezúttal nemcsak a nosztalgia, hanem egy jelentős évforduló is indokolttá tette: IX. Piusz pápa éppen 150 éve nyilvánította "isteni kinyilatkoztatásnak" Mária "szeplőtelen fogantatását". Mostani zarándokútjával pedig az egyházfő azon a helyen nyitotta meg az évfordulós ünnepségeket, ahol az 1858-as Mária-jelenések először erősítették meg az alig négy évvel korábban kihirdetett hittételt. 



Szállítják az ostyákat a pápai misére. Csak katolikusoknak Fotó: Reuters

Lourdes-ot évente több mint hatmillió hívő keresi fel, amióta 1858-ban – a helyi molnár tizennégy éves leányának elmondása szerint – Mária megjelent és vizet fakasztott egy ottani sziklabarlangban. IX. Piusz pápa ugyanis néhány évre rá hitelesnek ismerte el a kislány látomását, a barlang forrásának vizét pedig gyógyító erejűvé nyilvánította. Attól fogva naponta több ezer csodaváró zarándok gyújt gyertyát a jelenések színhelyéül szolgáló, a kislány után elnevezett Bernadette-barlangban, és mártózik meg az ottani csermelyben. Mária mennybemenetelének múlt hétvégi ünnepén II. János Pál tartott több mint 300 ezer hívő előtt szabadtéri misét a katolikus világ talán legjelentősebb zarándokhelyén. 

Sokakra hatott a meglepetés erejével, hogy a betegeskedő pápa a dél-franciaországi Pireneusokban fekvő 15 ezres kisvárosba látogat azon a hétvégén, amelyen a francia katolikus egyházi elöljárók hagyományosan megújítják a hugenotta ellenállást felszámoló XIII. Lajos király Szűz Máriának tett országfelajánlását – még Jacques Perrier, Lourdes püspöke is csak kevéssel korábban értesült előkelő látogatójáról. Ahogy a Le Monde cím? francia napilap a hetedik franciaországi pápalátogatás politikai üzeneteit elemző írásában megállapítja, a zarándoklat a Vatikán és Franciaország közötti kimondottan feszült légkörben került megrendezésre. II. János Pál, miközben az elmúlt időben többször is csodálatát fejezte ki Franciaország szellemi, kulturális és politikai öröksége iránt, nyugtalanságának is hangot adott, amiért a francia nemzet "elfelejti" keresztény múltját. Mint ismeretes, a Vatikán többször is felemelte szavát azért, hogy az Európai Unió alkotmányában legyen utalás a kontinens keresztény gyökereire, ami végül – nem kis részben Párizs határozott ellenkezése miatt – nem került be a szövegbe. Az utóbbi időben pedig az a francia törvény terhelte meg leginkább a Szentszékkel való kapcsolatot, amely megtiltotta a vallási hovatartozásra utaló jelképek viselését vagy kifüggesztését az iskolákban.

Webkamera a grottóban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!