hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Passió bűvöletében
A Vatikán boldoggá avatja Emmerich nővért, Mel Gibson filmjének ihletőjét

2004. 06. 21.
Már-már úgy tűnt, hogy nyugvópontra jutnak a Mel Gibson Passió-filmje körül fellángolt viták, ám egy, a Vatikánból keltezett hír ismét tiltakozásra késztette az egyik legbefolyásosabb zsidó jogvédő szervezetet. A Rágalmazás-ellenes Liga aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy II. János Pál pápa a tervek szerint októberben boldoggá avatja Anne Catherine Emmerich nővért. A 19. században élt német apáca a látomásai alapján készült írásaiban a zsidókat rendszeresen "gonosz", "kegyetlen" és "átkozott" emberekként említi. Látomásai Gibson elmondása szerint "csodálatos képekkel" gazdagították őt. A Passió elkészítése során, egy "új világot nyitva meg" előtte. Az antiszemita felhangok mellett azonban a kritikusok Emmerich nővér misztikus vallási élményeit és kijelentéseit is inkább a spiritizmus, mintsem a keresztény inspiráció tárgyköréhez sorolják.



Anne Catherine Emmerich nővér

A Vatikáni Rádió május végén jelentette, hogy az utolsó Habsburg császárral és magyar királlyal, Károllyal együtt idén október 3-án, Németország egyesítésének 14. évfordulóján a pápa boldoggá avatja Anne Catherine Emmerich vesztfáliai apácát. A hír katolikus körökben is meglepetést keltett, mivel a korábban már a "Tiszteletreméltó" címmel felruházott nővér boldoggá avatási folyamatát – amelyet több mint száz évvel ezelőtt kezdeményeztek német püspökök – 1928-ban a Vatikán felfüggesztette, éppen Emmerich nővér írásaival kapcsolatos aggodalmak miatt. Az apáca korábban a katolikus egyházon belül is csak szűk körben ismert és hivatalos elismerést nem nyert látomásai azonban Mel Gibson filmje nyomán hirtelen világhírűvé váltak, és e tény – valamint a Szentszékhez érkezett több ezer kérés – nyomán a Vatikánban újra napirendre tűzték Emmerich nővér boldoggá avatását.

Mel Gibson egyenesen a Passió társszerzőjének nevezte az apácát. Egy interjúban elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor újra kezdte felfedezni gyermekkori vallását, megvásárolta egy apácarend könyvtárát. Amikor átnézte új szerzeményeit, egyszer csak önkéntelenül kinyújtotta a kezét, és – saját elmondása szerint természetfeletti inspirációnak engedelmeskedve – előhúzott a halomból egy kötetet, amely "egy új világot nyitott meg" a rendező előtt. A könyv címe ez volt: A Mi Urunk Jézus Krisztus Fájdalmas Szenvedései Anne Catherine Emmerich elmélkedései alapján. Gibson azt állítja, hogy Emmerich nővér írása olyan anyagot adott filmjéhez, amelyről még csak álmodni sem mert. De ki is volt ez a 19. században élt és sokak által már életében szentként tisztelt apáca?

Az apáca misztikus élete

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!