hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A boszorkányhívők hálásak Harry Potternek

2003. 06. 23.
A legnagyobb modern kori boszorkányfesztivál megrendezésére készülő skóciai szervezet köszönetét fejezte ki a Harry Potter-sorozatért a könyv szerzőjének, a szintén Skóciában élő J. K. Rowlingnak. Az ifjú varázslótanonc története – amelynek ötödik kötete a héten kerül a boltokba – "az egész világon segítette a boszorkányság iránti érdeklődés növekedését" – mondta az Artemis gyermekei elnevezés? Wicca- csoport szóvivője a londoni Sunday Mailnek.



350 ezer kötet vár kipostázásra az új HP-könyvből az Amazon.com raktárában Fotó: AP

A skóciai Glasgow-ban júliusban kerül megrendezésre a Witchfest konferencia, amelyet egy spiritualista egyház központjának számító 19. századi kastélyban, a patinás Langside Hallban tartanak. A szervezők ezt a programot előkészítésnek szánják a novemberre Londonba meghirdetett konferenciához, amelyet az Artemisz gyermekei szóvivője az "írott történelem legnagyobb európai boszorkány- és Wicca-rendezvényének" nevezett. Pauline Reid elmondta, hogy a nagyszabású programok szervezésében "Harry Potternek pozitív hatása van". Ugyanakkor hangsúlyozta: senkit nem vesznek fel a boszorkányszervezetbe tizennyolc éves kor előtt.

A Harry Potter-sorozat ötödik kötetét az egész világon egy időben, a Wicca-vallás által mágikus dátumnak tekintett nyári napfordulón, egész pontosan június 21-én éjfélkor kezdik árusítani a külön emiatt rendkívüli nyitva tartást választó könyvesboltok, amelyek közül többet ideiglenesen szellemkastélyokká alakítanak át a dekorátorok, hivatásos varázslókkal és baglyokkal. A rendkívüli médiatámogatással beharangozott premiertől a kereskedők azt várják, hogy új lendületet ad a könyveken kívül számos más terméket felvonultató Potter-iparnak. Az
Amazon.com internetes áruház nem kevesebb, mint 480 különböző portékát kínál Harry Potter-CD-ktől kezdve a mágikus drazsékig.

Egy amerikai szakértő, Caryl Matrisciana, aki dokumentumfilmet készített a Harry Potter-könyveknek a gyermekekre gyakorolt hatásáról, azt állítja, hogy a Harryék által használt mágikus szövegek és varázslatok megdöbbentően szakszerűek, és nagy hasonlóságot mutatnak a különböző Wicca-rítusokkal. 

A neves szociológiai intézet, a George Barna Research Group még 2002-ben végzett felmérést, amely szerint a tinédzserek 41 százaléka olvasott legalább egy Harry Potter-kötetet. Közel ugyanekkora arányban ismerték el a megkérdezettek, hogy részt vettek már legalább egyben az olyan felsorolt pszichikai-okkult gyakorlatok közül, mint a tenyérjóslás, halottlátás, varázsmondókák szerkesztése vagy bájitalok kotyvasztása. Bár a Harry Potter-kötetekkel kapcsolatban a népszerű gyermekmesékben szintén előforduló boszorkányokat, varázslásokat szokták gyakran felhozni ellenérvként, a boszorkányság és mágia iránti érdeklődés ugrásszer? növekedése azt jelzi, hogy a Potter-történetek más meséknél sokkal erőteljesebben keltik fel az okkultizmus iránti érdeklődést.

(Boszorkányvírus pedig
nincs?
, Hetek, 2001. november 30.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!