hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magánélet végnapjai
Elektromágneses gondolatolvasó, mikrocsipek a bőr alatt

2003. 01. 27.
Morvay Péter

Egyre nagyobb a tiltakozás az amerikai kormányzat legutóbbi, személyiségi jogokat veszélyeztető intézkedései nyomán. A héten az Amnesty International amerikai igazgatója szólította fel levélben John Ashcroft igazságügy-minisztert, hogy vizsgálja felül a bevándorlási kérelmeket vallási, faji és nemzetiségi alapon elbíráló új "Speciális Regisztrációs Programot".



Nem ez az első eset, hogy a Bush-kormány tevékenysége ellen tiltakoznak a polgári szabadságjogok védelmére alakult szervezetek. Tavaly novemberben a szintén Ashcroft kezdeményezésére létrejött, úgynevezett "Információs Éberségi Hivatal" (Information Awareness Office) meghirdette a Totális Információs Programot (Total Information Awareness), amely eddig példátlan jogkört adott az állami szervezeteknek adatok gyűjtésére, tárolására és rendszerezésére bármely amerikai állampolgárról. 



John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter. A totális éberség őre Fotó: Reuters

Ennek nyomán civil szervezetek kezdeményezték a miniszter szenátusi meghallgatását. Ash-

croft megvádolta a kritikusokat, hogy a terroristák kezére játszanak azzal, hogy "az elveszített szabadság fantomképével riogatják a békeszerető embereket". 

Válaszával Ashcroftnak 2002-ben sikerült kiérdemelnie a legrosszabb kormánytisztviselőnek járó Big Brother-díjat, amelyet minden évben a londoni székhely? Privacy International szervezet szavaz meg annak, aki a legtöbbet tette a személyes szabadság korlátozására.

Vajon a terrorizmus elleni harc ürügyén meddig mehet el az állam a polgárainak válogatás nélküli megfigyelésében? 

A szédületes technikai fejlesztések nyomán létezik-e még személyi szabadság, meghúzhatók-e a privát szféra korlátai? Vagy Larry Ellisonnak, az Oracle informatikai cég multimilliárdos elnökének van igaza, aki szerint ma már "a privát szféra illúzió csupán"? 

Vajon elkerülhetetlen-e, hogy mindenki – jelölőshow és szavazás mellőzésével – szereplővé váljon az állami vagy nemzetközi "éberségi hivatalok" ügynökeinek monitorjain? 

Az amerikai Bevándorlási Hivatal 2002 decemberében négyszáz személyt – férfiakat és fiatalkorú fiúkat – vett őrizetbe vízumkérelemmel kapcsolatos vétségek gyanújával. A letartóztatottak kivétel nélkül arab országokból – Irakból, Líbiából, Iránból, Szudánból és Szíriából – érkeztek. Az őrizetbe vétel annak ellenére megtörtént, hogy a bevándorlók a hatóság felszólítására önként jelentkeztek a regisztrációs irodákban, és rendelkeztek a kérelmük elbírálásához szükséges dokumentumokkal.

Az Amnesty International emberi jogi programjának amerikai elnöke, Benjamin Jealous levélben tiltakozott John Ashcroft igazságügy-miniszternél a szerinte etnikai-vallási alapon hozott diszkriminatív döntés és az eljárás szigora miatt. "Mélyen aggasztó, hogy az Egyesült Államokban a (vízum)szabályok betartása a jogi képviselet, a megfelelő élelem és orvosi ellátás megtagadásához, sőt fizikai bántalmazáshoz vezethet" – írta Jealous.

A 2001. szeptemberi terrortámadások nyomán joggal érte bírálat az amerikai titkosszolgálatokat amiatt, hogy nem tudták időben kiszűrni a merényletre készülő bűnözőket, ma azonban az emberi jogi szervezetek egyre gyakrabban azt vetik a Bush-kormányzat szemére, hogy a terrorizmus elleni harc ürügyén saját, ártatlan állampolgárainak totális megfigyelésére törekszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!