hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallási egység a Yankee-stadionban

2001. 09. 30.
Kellemes, napsütéses, kora őszi vasárnap délután volt, amikorra New York város és az állam vezetői összejövetelt hirdettek a Yankee baseballcsapat stadionjában, hogy a hozzátartozóikat, bajtársaikat, barátaikat, munkatársaikat siratók találkozzanak a mentési, rendfenntartási és oltási munkálatokban részt vevőkkel, valamint az önkéntes romeltakarítókkal, és együtt imádkozzanak az országért, amely a polgárháború óta soha nem szenvedett el ilyen veszteséget határain belül. 

Az ökumenikus összejövetelre várt óriási gépkocsiforgalom helyett azonban eléggé mérsékelt volt a helyszínre igyekvő járművek száma. A nézőtéren csak a középső lelátók teltek meg igazán, a többi eléggé gyéren: a tervezett ötvenezer látogató helyett csak mintegy húszezren érkeztek a stadionba. 

A jelenlevők közül jó néhányan elvesztett szeretteik kinagyított képeit tartották kezükben, többen jelszavakat emeltek a magasba: "Ma imádkozz – holnap harcolj!", "Mindig velünk leszel!", "Isten nyugtasson mindannyiótokat!" 

A hatóságok szigorú biztonsági intézkedésekkel igyekeztek biztosítani a rendezvény zavartalan lefolyását. A rendőrök éberen vigyázták a bejáratokat, a játékteret, a lelátókat, sőt jutott belőlük még a környező háztetőkre is. A szövetségi légügyi hatóságok a stadion három mérföldes körzetéből kitiltották a repülőgépeket. Az összejövetelt eredetileg a Central Parkba tervezték, ám biztonsági megfontolásokból végül is a Yankee-stadionba tették át a színhelyet, ahol politikai és vallási vezetők sokasága foglalt helyet a játéktéren elkészített székeken. Jelen volt többek között Edward M. Egan bíboros hercegprímás, Izak-el Mueed Pasha imám a harlemi Malcolm Shabazz mecsetből és a számos keresztény, mohamedán, zsidó, szik és hindu vallási vezető között beszédet mondott a magyar származású Arthur Schneier rabbi is. A megjelentek között volt George E. Pataki, New York Állam kormányzója, Rudolph W. Giuliani, a világváros polgármestere, Hillary Clinton, New York Állam szenátora férjével, és számos jelentős politikus. 

"Nemzetünk még soha nem volt ilyen egységes" – mondotta bevezetőjében James Earl Jones, ismert amerikai színész. "Egységbe kovácsolt bennünket nemcsak gyászunk, de eltökéltségünk is, hogy felépítünk egy jobb világot". Utána Oprah Winfrey, a közkedvelt tévés személyiség lépett az emelvényre, és tapsvihar közepette harsogta a mikrofonba: "Isten óvja New Yorkot!" Majd a nézők tetszésére leszögezte: "Minket nem rendíthetnek meg!" 

Pasha imám beszédében türelemre intett: "Mohamedánok vagyunk, de amerikaiak. Mi, mohamedán amerikaiak súlyos teherrel a vállunkon állunk itt ma, mert akik ilyen hitvány cselekedetet mertek elkövetni, a mi hitünket vallják. Pedig ezek egyáltalán nem istenhívők." A közönség hosszan ünnepelte Giuliani polgármestert, aki kijelentette: "Városunk körvonalai ismét a magasba fognak emelkedni! (…) Akik pedig azt mondják, hogy városunk sohasem lesz az, ami volt, azoknak azt mondom, igazuk van. Jobb lesz." 

Az imadélután sikerét több neves művész is biztosította: Placido Domingo Schubert Ave Mariáját énekelte, majd Amerika egyik kedvence, Bette Midler színésznő adta elő a Wind Beneath My Wings (Szél a szárnyam alatt) cím? számot. A közönség zászlókat lengetve, egymás kezét fogva énekelte a hazafias dalokat, és hallgatta a vallási, illetve politikai vezetők beszédeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!