hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lincoln és az angyalok

2001. 07. 28.
Az alábbiakban néhány kérdés és válasz következik azok közül, amelyekkel leggyakrabban találkoznak a tanácsadók.  Válogatásunk a Workplace Wisdom (Munkahelyi Bölcsesség) szervezet honlapjáról származik.

Adósságkezelés



Manapság az egyik legégetőbb problémának az eladósodás számít az Egyesült Államokban. Larry Burkett, a Christian Financial Concepts alapítója Money Matters (Pénzügyek) cím? rádióműsorának tapasztalatairól így számol be: "Két évvel ezelőtt a műsorba érkező hívások kilencven százaléka a beruházásokkal volt kapcsolatos. Ma a hívők túlnyomó többsége adósságkezelésre vonatkozóan kér tanácsot. Egy átlagos telefonáló hitelkártya-adóssága 17 ezer dollár körül van. Azt hiszem, érzik, hogy ha a jelenlegi kiváló gazdasági helyzetben sem képesek adósságuktól megszabadulni, rosszabb gazdasági mutatók esetén még komolyabb bajban találnák magukat." (Burkett egyébként széles kör? tapasztalatok alapján tud véleményt alkotni, hiszen havonta jelentkező műsorát négyszáz rádióadó sugározza országszerte, telefonos szolgálata pedig alkalmanként 100-110 ezer hívást fogad.) A könny? hitellehetőségek eredménye: a nemzeti megtakarítási ráta negatív összege, illetve évente egymilliónál is több személyi csőd az Egyesült Államokban. 



Etika



A keresztény tanácsadó irodák kiemelt fontosságú kérdésnek tartják a különböző etikai problémákat. A csalások ellen éppúgy felemelik a szavukat, mint például a céges autók magáncélra való használata, vagy a munkahelyi telefonról lebonyolított személyes hívások ellen. A helyes megoldás mindkét esetben a költségek megtérítése. Hasonló a helyzet a fénymásolás és a vállalati íróeszközök terén. Kis dolognak tűnik, de ha ez természetessé válik, a következő lépés is könnyebb lesz – hangzik a figyelmeztetés. 



Béreljünk vagy hitelre vásároljunk?



A kérdés a lakásvásárlásra vonatkozik. Bár kétségkívül hosszú távon sokkal kedvezőbb az utóbbi lehetőség, a rászorulók kilencven százaléka nem engedheti meg magának. Jó tanács: az ember inkább a fizetéséhez keressen lakást, mint a lakáshoz magasabb fizetést. A gyakorlat azt mutatja, ez valamivel egyszer?bb, ráadásul kevesebb stresszel jár.



Apropó, stressz 



Kétségtelen, hogy számolni kell vele, de gyakran kizárólag rajtunk múlik, mennyire uralkodik el rajtunk. Aki helyes fontossági sorrendet tud kialakítani az életében, a számtalan tennivaló mellett is képes kiegyensúlyozott maradni. A kapcsolatok ápolása, a pihenés és nem utolsósorban a hitgyakorlás szempontjából mindenképpen tanácsos egy egész napot feltöltődésre szentelni.



Mit tegyünk a kritikákkal szemben?



Legjobb tudomást sem venni róluk. "Ha állandóan azokkal a kritikákkal foglalkoznék, amik engem érnek, másra nem is lenne időm. A legjobban próbálom tenni azt, amit tennem kell. Ha a történet vége engem igazol majd, semmit nem fog számítani mindaz, amit ellenem mondtak. Ha pedig a végén kudarcot vallok, az sem változtat a dolgon, ha tízezer angyal esküszik rá: igazam volt" – vallotta Abraham Lincoln.



Adakozás, támogatások



Jól menő vállalkozásokat gyakran keresnek fel különböző társadalmi szervezetek anyagi támogatást kérve. A keresztény tulajdonos ilyenkor gyakran személyes kötelezettségnek érzi, hogy pénzt adjon. A WOWI szerint azonban nem mindegy, hogy kinek és hogyan adunk. Abban az esetben, ha nem a saját egyházát kívánja támogatni valaki (mármint a tizeden felül), szükséges, hogy referenciákat szerezzen be az adott szervezetről. Ez magába foglalja, hogy mire kívánják a kapott öszszeget fordítani, a cég doktrinális állásfoglalását, de még azt is, hogy a támogatást kérő szervezet vezetőinek élete összhangban van-e a bibliai elvekkel. Fontos, hogy ellenőrizni lehessen a pénz felhasználási módját is.



Leckék a tekintélyről



Előbb vagy utóbb minden vezetőnek szembe kell néznie a tekintélyéből fakadó kihívásokkal. A beosztottak (még a látszólag engedelmesek is) sokszor nehezen viselik el a "főnököt". Az ok gyakran irigység, vélt sérelmek vagy gyanakvás. Az elemzők szerint sok esetben nincs is valódi ok, csupán a "meg nem értett, elnyomott tehetség" próbál utat törni magának felfelé. A jelenség persze ragályos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!