hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 03. 13. (III/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

NAGYÍTÓ

Brüsszel hadjáratot indított a kártékony szekták ellen – áll a Le Soir cím? belga napilap híradásában. A kormány brosúrákkal és ingyenesen hívható telefonvonalakkal igyekszik segítséget nyújtani az embereknek a hivatalosan kártékonynak minősített vallási közösségek közötti tájékozódáshoz. Felmerül a kérdés: miközben a kormány az erkölcsi értékeket képviselő evangéliumi közösségeket és a szélsőséges vallási mozgalmakat egy kategóriába söpri, és úgy csap le rájuk, vajon nem az elmúlt évek megrázó brüsszeli botrányairól, a Pándi-gyilkosságok, a Dutroux- vagy a Spencer-ügyek mögött meghúzódó morális válságról kívánja-e a közvélemény figyelmét elterelni?

EU-álláspont Jeruzsálemről: nem része Izraelnek

Súlyos nézeteltérés robbant ki a héten az Európai Unió és Izrael között Jeruzsálem hovatartozása kérdésében. Saron külügyminiszter a múlt héten levélben fordult Joschka Fischerhez, az unió soros elnökéhez, és kérte, hogy az európai külügyminiszterek és Izraelbe akkreditált kiküldötteik tartózkodjanak a Palesztin Hatóság által Kelet-Jeruzsálemben megtartandó találkozóktól. Mint írta, az ilyen rendezvények súlyosan sértik az oslói egyezményeket, amelyek szerint a Palesztin Hatóság csak az autonómia területén működhet. Jeruzsálem pedig nem része ennek a területnek, s így az ott megtartott megbeszélések az egyezmények nyílt megkerülését jelentik.

Haider tovább menetel

Az ausztriai történelemben először a karintiai tartományi választásokat egy szélsőjobboldali párt, a bevándorlás-ellenességéről híres Szabadságpárt (FPÖ) nyerte meg, melyet az ellentmondásos személyiségként ismert, Európa legnépszerűbb szélsőjobboldali politikusának tartott Jörg Haider vezet. Haider, aki már egyszer volt tartományi főnök Karintiában, most újra várományosa a kormányzói széknek.

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnök úrnak

Úgy tíz éve lehetett, amikor Zs. Z. barátommal, aki akkor a Szabad Európa Rádió munkatársa volt, Budapestre utaztam, hogy beszámoljak a TDSZ megalapításáról. Amikor a Keleti pályaudvaron kiszálltunk a fűtetlen vasúti kocsiból, néhány fiatalember várt ránk kezében virágcsokorral, köztük Ön is Fodor Gáborral együtt. Mindnyájan azt kívántuk, hogy Magyarországon is demokrácia jöjjön létre.

Belföld

Magyarország a NATO-ban: teher vagy erősítés

Lapzártánk után, március 12-én az USA Missouri államának Independence (magyarul: függetlenség) nev? városában, a Henry S. Truman Könyvtárban Magyarország, a Csehország és Lengyelország külügyminiszterei ünnepélyesen átnyújtják a NATO-csatlakozási okmányokat az amerikai kormánynak, és a három ország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjává válik.

Millenniumra készülnek

A tervek szerint Szörényi Levente három színpadi műve: az István, a király, az Attila – Isten kardja és a Veled, Uram! trilógiává áll össze jövőre, a magyar millenniumi ünnepségsorozatra. A produkciót – a szándéknyilatkozatok szerint – anyagilag támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Gazdasági Minisztérium, valamint a fővárosi és a szegedi önkormányzat. Mint ismeretes, Szörényi Levente zenész, zeneszerző, az Illés együttes egyik volt frontembere, a MIÉP által alapított Bocskai Szabadegyetem tanára az "István, a király" cím? rockoperával tört be a musicalek világába. Tervek szerint – ahogy ez sajtótájékoztatóján elhangzott – idén először mégsem ez, hanem az "Attila – Isten kardja" lesz látható Szegeden, némiképp felújított kiadásban, melynek szövegét Lezsák Sándor, MDF-exelnök írta. 2000. március 18-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó eseményeként az "István, a királyt” mutatják be. A millenniumi évben, augusztus 20-án pedig a "Veled, Uram!" premierjére kerül sor.

Kormánypárti félfordulat a szakképzésben

Újjá alakult az Országos Szakképzési Tanács (OSZT). A több milliárd forint elosztására is hatást gyakorló szervezetben több kormánypárti országgyűlési és önkormányzati képviselő is helyet kapott.

Rapcsák András felfüggesztése nem törvénysértő

A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevétele szerint nem követett el törvénysértést a hódmezővásárhelyi közgyűlés, amikor március 4-i ülésén megtárgyalta a Túri József alpolgármester és Kőhegyi András képviselő által benyújtott sürgősségi indítványt, amely Rapcsák András polgármester tisztségéből való felfüggesztésére, valamint ellene fegyelmi eljárás lefolytatására vonatkozik – jelentette be Túri József. Mint ismeretes: az említettek szerint Rapcsák András közpénzeket magáncélra használt fel, veszélyeztetve a város gazdálkodását. (MTI)

Újabb felvonás

Harmadik, "semleges" féltől, az Igazságügyi Minisztériumtól várja mind Schwajda György "főnemzetiügyis", mind Callmeyer Ferenc, a Magyar Építészkamara elnöke, hogy igazságot tegyen: lehet-e pályázat nélkül terveztetni a legeslegújabb Nemzeti Színházat.

Vita a vérről és a holocaustról

Egy jobboldali újságíró írása megosztotta a magyar értelmiséget. Egyik fele ellene, a másik fele mellette "tiltakozik". A vitatott cikk a vérről, a zsidóságról és az antiszemitizmusról szól. Egy lapunknak nyilatkozó akadémikus szerint kár, de mindenképpen jelzés értékű, hogy a témához való közelítés így megosztja a társadalmat.

Hit és értékek

A kelta láncszem

"Hogyan mentették meg az írek a civilizációt?" – teszi fel a kérdést Thomas Cahill nemrég megjelent nagysiker? könyvének címében. A szerző azt állítja, hogy az összeomló Római Birodalom romjai alól ír segítséggel sikerült kimenteni, és a barbár hódítás nyomán a kontinensen végigsöprő évszázados anarchia során megőrizni a klasszikus civilizáció és a korai kereszténység értékeit. Ha túlzás is azt állítani, hogy az ókori műveltség kizárólag ír közvetítéssel maradt fenn – hiszen hasonló konzerváló szerepet töltött be ezer évvel ezelőtt az arab civilizáció is –, mégis tagadhatatlan a mai napig tartó kelta hatás az európai kultúrában. Vallástörténeti sorozatunkban ezúttal az antik világ és a középkori Európa közötti átmenetről gyűjtöttünk össze történelmi és mitológiai adalékokat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!