hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 01. 15. (IV/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Damaszkusz pengét váltana

Ehud Barak amerikai utazása előtt kijelentette: "Ha nem sikerül Izraelnek békét kötnie Szíriával, akkor háború lesz." Az üzenete egyértelm?: ha Izrael nem mond le a Golán-fennsík egészéről, akkor megint háborúznia kell. Az elkényelmesedett izraeli társadalomnak, ha nem akar többet háborúzni, bele kell nyugodnia a fennsík elvesztésébe. De vajon tényleg ez a helyzet?

Véres gyémántok

A kanadai Partnership Africa Canada (PAC) szervezet a héten jelentést adott ki, amely szerint a Sierra Leonéban zajló nyolcéves polgárháború gyökere az ország gyémántbányáinál keresendő – jelentette a CNN amerikai hír- csatorna. Katonák, gengszterek, kormánytisztviselők és nemzetközi bányász cégek szinte bármit képesek voltak kifizetni a kövekért. A PAC elsősorban a belga gyémántpiaccal szemben fogalmazott meg éles kritikát – a belga tisztviselők szemet hunytak afölött, hogy a Libériából származó gyémántok közül sok Sierra Leone-i csempészáru volt.

János Pál nem követi Jelcint

Egy pápa lemondhat, ha ezzel az egyház javát szolgálja – állapítja meg a La Repubblica cím? olasz lapnak adott interjújában Hans Küng svájci teológus. Küng szerint azonban a pápa környezete egyáltalán nem érdekelt az egyházfő távozásában, hiszen hatalomban maradása több lehetőséget jelent számukra a nekik megfelelő utódlás előkészítésére. A teológust annak kapcsán kérdezte az olasz lap, hogy Karl Lehmann-nak, a német püspöki kar elnökének néhány nappal korábbi nyilatkozata – melyben egyesek szerint a pápa lemondását szorgalmazta – nagy vihart kavart egyházi körökben.

Érdekünk az uniós reform

"Ha az uniós reformokról szóló megállapodások létrejönnek, akkor semmi akadálya nem lesz, hogy ezeket egy-másfél éven belül ratifikálják a nemzeti parlamentek, és ha mi ezzel egyidejűleg felkészülünk, akkor reális az, hogy 2002 végétől az unió befogadja az új tagállamokat" – nyilatkozta lapunknak Martonyi János külügyminiszter a hét eleji integrációs értekezletet összegző sajtótájékoztatón.

Tábornoki pozícióharc

A katonai és politikai elit köreiben jelentős ellentétek vannak a csecsen hadművelet taktikai kérdéseit illetően. Fennáll ugyanakkor annak a veszélye is, hogy – ahogyan az előző háború idejében is – a társadalom újra ellentmondásos magyarázkodásokkal lesz ellátva a hadművelet menetét illetően.

A CDU-ban félreverték a harangokat

Wolfgang Schäuble, a korrupciós botrányba keveredett német CDU elnöke.      Fotó: MTI

Hit és értékek

Brazíliában él az ördög pápája

57 éves, és első látásra éppen olyan, mint egy középkorú gyertyakereskedő. Brazíliában, Vitória városában él, errefelé szinte nincs is olyan ember, aki ne ismerné őt valamennyire. Fényképe megjelent már a magazinok címlapján, életéről tévéműsorok készültek. Médiaszereplései gyakoriságát nem kis mértékben gyorsan szaporodó híveinek köszönheti. A város keresztényei szerint a rá irányuló médiafigyelem miatt sokkal veszélyesebb, mint egy "átlag-sátánista". Ő José Howarth Silva, aki állítása szerint hétévesen kapott elhívást az ördög szolgálatára. Az ördög pápája címre pályázó Silvát a Charisma cím? amerikai keresztény magazin mutatta be.

Nem közérdek a prédikáció

Az amerikai Szövetségi Média Bizottság az új évezredre nézve új rendeletet alkotott, melynek értelmében számos közszolgálati-oktatási televíziós csatorna veszítheti el műsorsugárzásának jogát, amennyiben a rendeletben előírtnál hosszabb ideig közvetít prédikációkat, illetve istentiszteleteket – adja hírül a Religion Today cím? amerikai folyóirat.

Vallás és mágia

A Tisztelt Ház tagjai e napokban is tanulmányozzák azt a szakmai koncepciót, amely a "Lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról" szóló 1990/IV. törvény módosítását célozza. E tervezet egyik lényeges pontja az egyházak létrehozására vonatkozó szabályok megváltoztatásáról szól, amit azért tart indokoltnak, hogy "csak ténylegesen vallási tevékenység végzésére lehessen egyházat … létrehozni". Ennek érdekében szükségesnek tartja a vallás fogalmának definiálását, amely a koncepció szövegében így hangzik: "olyan világnézet, amely természetfeletti tanokkal rendelkezik, a valóság egészére irányul, és a jó erkölcsöt nem sértő sajátos magatartás-követelményekkel az emberi személyiség egészét átfogja". Nem tekinti viszont vallási tevékenységnek többek között "az elsődlegesen pszichikai, parapszichikai és gyógyító tevékenységet", valamint a mágiát, amelyet "a természetfeletti manipulálására irányuló tevékenység"-ként határoz meg. A tervezet ugyan hozzáfűzi, hogy az előbbi, "részben kifejezetten értékes tevékenységet természetesen vallási közösségek is folytathatják, azonban ezek elsődlegessége esetén nem indokolt az egyházi státusz biztosítása" számukra.

Segítse a HIT-et, hogy a hit segíthessen

Az adófizetők 1999. évi felajánlásai alapján a Hit Gyülekezete a negyedik legnagyobb támogatottsággal rendelkező magyarországi felekezet. Megtisztelő segítségüket idén is várjuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!