hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Egy furcsa háború öröksége

Az Öböl-háború tizedik évfordulóján arra emlékezünk, amikor a "művelt világ", az ENSZ égisze alatt felsorakozott amerikai–európai–arab koalíció háborút vívott a "barbársággal", Szaddám Huszein iraki diktátorral. E furcsa háború megítélése még ma is megosztja a térséggel foglalkozó szakértőket.

Statárium Gázában

Hattagú osztag hajtotta végre annak a két palesztin férfinak a kivégzését, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek Izraellel. Két másik palesztint szintén halálra, kettőt pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a palesztin hatóságok, miután a katonai bíróság bűnösnek találta őket árulásban és Izraelnek történő információszolgáltatásban. A halálos ítéleteket Nabluszban és Gázában néhány órával azelőtt hajtották végre nyilvánosan, hogy ismét találkoztak egymással az izraeli és palesztin tárgyalóküldöttségek, ezúttal Simon Peresz és Jasszer Arafat vezetésével. 

Verekedtem, rendőrt vertem

A váratnál nagyobb vihart kavart Joschka Fischer német külügyminiszter év eleji, a Stern magazinnak adott interjúja. A zöldek vezéralakja nyíltan beismerte, hogy a hetvenes években az utcai agressziótól sem rettent vissza politikai, erkölcsi nézetei védelmében, és a hetilap egy felvételsorozatot is közzétett, amint a fiatal Fischer részt vesz egy rendőr megverésében. A héten a német diplomácia vezetőjének egy terroristává lett volt barátja perében kellett tanúskodnia.

Rommá lett bádogváros

Több mint 680 áldozata és 2500 sebesültje van annak a Richter-skála szerinti 7,6 erősség? földrengésnek, amely a múlt hét végén történt El Salvadorban. A szomszédos Guatemalában nyolcan vesztették életüket. A mentőalakulatok becslése szerint 1200 ember tűnt el a rengést követő földcsuszamlásban. 

Budapesti optimizmus

"Nézeteink teljesen egybevágóak. Úgy véljük, hogy az országaink közötti viszonynak minden területen fejlődnie kell… A kapcsolatok fejlesztéséhez a nemzetközi és a belpolitikai helyzet egyaránt kedvező." Ezek a szavak Martonyi János magyar külügyminiszter szájából hangzottak el Oroszország külügyminiszterének, Igor Ivanovnak budapesti látogatása során. A találkozóra január 12-én került sor, az európai körút utolsó mozzanataként. A vizit meglehetősen rövid lefolyású volt, de – legalábbis a fő tárgyalópartnerek szerint – sikeres. 

Belföld

Buenosz nocsesz

Régen volt egy helyen ennyi újságíró, talán a Jimmy temetésén leszünk ilyen sokan – mondta egy kolléga, miközben Torgyán József érkezését vártuk a ferihegyi repülőtér kormányvárójában. "Buenosz nocsesz" – köszöntötte stílusosan a jelenlévőket a pár perces késéssel érkező miniszter, majd mintegy ötvenperces időtartamban beszámolt kéthetes dél-amerikai útjáról.  Lapunk Dél-Amerika-szakértői az interneten – többszöri próbálkozás ellenére – egyetlen lapban találtak tudósítást Torgyán útjáról, az El Columbiano cím? kolumbiai lapban. Ezen orgánum január 16-án a magyar miniszter érkezése előtt egy három soros hírben, érkezése után egy hosszabb cikkben számolt be. Ez utóbbit az ottani távirati iroda, a Colprensa hírére alapozva. A tudósítás lényege, hogy a két állam szerződést kötött, és agrárterületen ezentúl kooperál. Bővebben nem írtak.

Szégyenletes törekvések

Bárdossy László egykori miniszterelnök rehabilitációja beleillik abba az egyes jobboldali politikusok által az elmúlt években aktuálpolitikai érdekekből szorgalmazott és támogatott történelemhamisítási trendbe, amelynek az a célja, hogy idealizálja és pozitív színben tüntesse fel a jobboldal számára forrásként szolgáló Horthy-korszakot – állítják neves történészek. 

A nép számlálva jó

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálást – az állam részéről – jogos igénynek tartja. Reményük szerint az állampolgárok természetes kíváncsisága fogja ezt teljessé tenni, ez biztosítja majd a készséges adatszolgáltatást. Másokat azonban éppen ez a kíváncsiság zavar. Az adatvédelemmel kapcsolatos aggodalmakat a KSH zöld számán válaszoló munkatárs sem tudta enyhíteni: a meglepetés erejével érik az adatvédelemre vonatkozó kérdéseink. A végén már mentegetőzik: "Sokan kérdezik, de hát végül is nem mi állítottuk össze a kérdéseket!" Kérdés, hogy ez esetben ki az a "mi". 

Drogok és valóság

A Centrál Kávéházban mutatták be az Aranyhal Kiadó gondozásában az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával megjelent Drogok történelme cím? könyvet, amelyet a kiadó igazgatója alapműnek nevezett. "Nem lehet a drogokat egy kalap alá venni – mondta el a könyv szerzője, Bayer István gyógyszerészprofesszor, aki négy évtizede foglalkozik kábítószerekkel összefüggő kérdésekkel, s elnöke volt az ENSZ kábítószer-bizottságának is. 

Ismét plázás fiatalok gyilkoltak

A bérgyilkosságok száma nem növekszik tendenciózusan Magyarországon, ellenben a brutális kegyetlenség egyre inkább jellemzője a bűncselekményeknek – mondta el lapunknak Doszpot Péter, a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője, a margitszigeti bérgyilkosság felderítésének kapcsán. 

Hit és értékek

Ókori szekerek és a Titanic

A történelem legismertebb népvándorlási útvonalának csak a kiindulópontja és a végállomása ismert pontosan. Útközben a sok százezer ember természetfeletti élmények – "nulladik típusú találkozások" – sorozatát élte át, ezért érthető, hogy a kutatók régóta próbálják megfejteni: hol játszódott le az exodus négy évtizedes akciósorozata. A közelmúltban több új elmélet is napvilágot látott, amelyek részben átrajzolták a kivonulás térképét. Az új helyszínek azonban szigorúan tiltott katonai övezetbe esnek, így a tudósoknak és a közvéleménynek egyelőre várni kell arra, hogy kiderüljön: tényleg felfedezték-e egy megfeketedett csúcsú arábiai hegy közelében a Tízparancsolat átadásának tárgyi bizonyítékait.

Rabbi, hol laksz

Ebben a zsinagógában prédikált a legtöbbet. Itt űzte ki az első démonokat, és számos gyógyító csodát tett, úgyhogy ezrével hozták elé a betegeket. Innen hívta el leghűségesebb tanítványait. Itt jelentette ki magáról, hogy ő az Élet Kenyere. Jairusnak, az itteni zsinagógafőnek leányát feltámasztotta a halálból. Egyetlen érintésével meggyógyította Péter beteg anyósát, és egyetlen szavával visszaadta a római százados szolgájának egészségét. Mindezt Jézus Kapernaumban tette, amelyet nem véletlenül választott magának állandó lakóhelyül. Egy több száz évvel korábban elhangzott Ézsaiás-próféciát teljesített be ezzel: "a nép, amely sötétségben járt, lát nagy világosságot".
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!