hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drogok és valóság

2001. 01. 20.
A Centrál Kávéházban mutatták be az Aranyhal Kiadó gondozásában az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával megjelent Drogok történelme cím? könyvet, amelyet a kiadó igazgatója alapműnek nevezett. "Nem lehet a drogokat egy kalap alá venni – mondta el a könyv szerzője, Bayer István gyógyszerészprofesszor, aki négy évtizede foglalkozik kábítószerekkel összefüggő kérdésekkel, s elnöke volt az ENSZ kábítószer-bizottságának is. 



A képen Topolánszky Ákos, az Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkára, Bayer István professzor és Radván Sándor, az Aranyhal Kiadó igazgatója

Bayer professzor azt hangsúlyozta: a probléma valójában nem a drog, hanem maga az ember. "Morfium nélkül például elképzelhetetlen lenne egy kórház működése, az ember felelőssége, hogy »élvezeti« szerként kezdte használni." Herbert Schappe, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési Bizottságának főtitkára elmondta: "A szervezet embargós és ellenőrzési feladata csupán az egyik aspektusa a kábítószer-használat megfékezésének. A kábítószer-termesztés kontrollálása azonban egyre nehezebb, mert egyre terjednek a szintetikus szerek. A valódi megoldás az olyan társadalom lenne, amelyben a kábítószer nem elfogadott. Jelen pillanatban azonban a népesség körében a drogok olyan elfogadást találnak, mint az alkohol vagy a dohányzás, holott tudományosan bizonyított az alkalmi drogok egészségkárosodást okozó hatása. A diszkódrogokon felnőhet egy agykárosodott, »elhülyült« nemzedék" – fejezte ki aggodalmát Herbert Schappe. 

Radván Sándor, az Aranyhal kiadó igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott: 1987-től kezdve van a könyvszakmában, először könyvkereskedőként, nyolc éve pedig kiadóként. "Figyelem, hogy mi az, ami hiányzik, amire lenne kereslet, ez a téma pedig hiánycikk volt a piacon. Ismerem az 1989-es első kiadást, és olyan alapműnek tartom ezt a könyvet, amelyből szülők, laikusok is tájékozódhatnak. Felkutattam Bayer professzort, meghívtam a kiadóhoz, megegyeztünk, így született meg ez a kiadvány, amely most az ISM támogatásával jelent meg."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!