hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 05. 12. (V/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ismételhet a Munkáspárt

Nagy-Britanniában a héten megkezdődött az általános választásokat megelőző, egy hónapig tartó kampányidőszak. A közvélemény-kutatások szerint a jelenleg hatalmon levő brit Munkáspártnak jó esélye van arra, hogy megismételje négy évvel ezelőtti elsöprő győzelmét a konzervatív Tory Párttal szemben.

Adományt gyűjtenek a dzsihád turistái

Az idén 300. születésnapját ünneplő Poroszországot értékelő beszédek, írások szinte kivétel nélkül megemlítik Nagy Frigyes birodalmának vallási toleranciáját. Noha hivatalosan már bő fél évszázada (1947 óta) nem létezik "Preussen" a térképeken, az egyházi élet palettája az újraegyesített Németországban is tarka. Ami a toleranciát illeti: a keresztény hívők közel 60 milliós tábora mellett a második legnagyobb vallási közösség a muszlimoké.

Felelős a francia állam

"Nem feledkeztünk meg a zsidó kárpótlásról, nem csuktuk be a dossziékat. Már a második világháború utáni nehéz körülmények között is, amikor Franciaország romokban hevert, jelentős munka folyt a kárpótlással kapcsolatban" – válaszolt lapunk kérdésére Alain Pierret, Franciaország volt izraeli és vatikáni nagykövete a második világháborúban elkobzott franciaországi zsidó vagyon visszaszolgáltatásáról tartott budapesti előadásán. Pierret szerint Magyarországon is még évtizedeken át viták fognak folyni a holokausztról.

Kormányt és elnököt Európának

Zseniálisnak tűnő taktikai húzással igyekszik a kontinentális Európa "jobb" belátásra téríteni a briteket: Robin Cook külügyminisztert választotta elnökévé az Európai Szociáldemokrata Párt (PES) berlini kongresszusán. Az integráció ügyében tanúsított visszafogottsága miatt sokat kritizált brit munkáspárti vezetés így az élén találja magát az egyesült Európa mellett elkötelezett szociáldemokrata mozgalomnak. A képet tovább árnyalja, hogy Cook megválasztása előtt pár nappal Gerhard Schröder német kancellár újabb, az Európai Unió kormányalakításával kapcsolatos javaslatokkal állt elő, melyek a kritikusok szerint egy olyan európai föderális szuperállam előtt egyengetik az utat, amely saját valutával, jogrendszerrel és hadsereggel rendelkezik.

Katyusák a halászhajón

Nincsenek gyors vagy könyny? megoldások – ismerte el Ariel Saron izraeli miniszterelnök a nyolcadik hónapja tartó intifáda kapcsán a knesszet nyári ülését megnyitó beszédében. A hét eseményei igazolták a kormányfő szavait: izraeli hadihajók egy Gázába tartó hajón egész arzenált foglaltak le rakétákból. A katyusákkal palesztin területekről izraeli nagyvárosokat is el lehet érni. Újabb vétlen áldozatokat is követelt az intifáda: egy palesztin csecsemőt repeszszilánkok, két román vendégmunkást pokolgép, míg két izraeli tinédzsert késekkel támadó Hezbollah-terroristák öltek meg.

Belföld

Feldarabolt párt

A héten tovább mérgesedett a Fidesz és a kisgazdapárt közötti viszony: Torgyán József a demokrácia veszélyeztetésével vádolja Orbán Viktort, amiért a Fidesz sorozatban szegi meg a koalíciós szerződést. Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága eközben zöld jelzést adott Torgyán frakcióból történő kizárásához, amit az érintett jogsértőnek és érvénytelennek tart. A kisgazda elnök ismét hangot adott abbéli véleményének, hogy pártja tönkretéte-lében a Fidesz játssza a főszerepet, ugyanakkor ismét kijelentette: a végsőkig kitart a koalíció mellett. A látszólagos ellentmondást Pallag László kisgazda elnökségi tag úgy oldotta fel lapunknak, hogy a Fidesz ki akarja provokálni a kisgazdapárt kilépését a frakcióból, ami által Torgyán nyakába szakadna a felelősség. A Fidesz részéről lapzártánkig senki nem kommentálta a kisgazda kijelentéseket.

Németh Miklós megsértődött

Németh Miklós sem egyéni választókerületben, sem listán nem indul képviselőjelöltként a jövő évi országgyűlési választásokon. Németh ezt levélben jelezte Szabó Györgynek, az MSZP borsodi elnökének, azt követően, hogy a borsodi szocialisták felvetették neki: szívesen látnák a következő országgyűlési választásokon képviselőjelöltként, vagy akár a megyei lista élén. Közben felröppent a hír, miszerint Németh Miklós külön pártot alapít. 

Schlecht gyanús

Hamarosan gyanúsítottként hallgatja meg a rendőrség a Kaya Ibrahim-ügyben ismertté vált Schlecht Csabát; közokirat-hamisítás, csődbüntett és adócsalás miatt. Mint ismeretes, Schlecht azzal írta be nevét a krónikákba, hogy egy nap leforgása alatt tizennégy darab Fidesz-közelinek nevezett céget adott el egy horvát és egy török állampolgárnak. 

Sajtóösszefogás fehér foltokkal

A Fidesz–MPP nem akkreditálta a Magyar Hírlap tudósítóját kongresszusára egy általa nehezményezett publicisztikára való hivatkozással. A Magyar Hírlap nincs egyedül, sem lojalitás, sem diszkrimináció tekintetében. 

Hit és értékek

A pápa hallgatása

II. János Pál pápa közelmúltbeli szíriai látogatása jelentős eseménynek tekinthető – különösen azért, mert magában foglalta az első pápai látogatást egy mecsetben. A mecsetbeli látogatás összhangban van a pápa azon kísérletével, amely a más vallásokkal való kapcsolatteremtést célozza, azt keresve, ami a világ nagy vallásaiban közös, ahelyett, ami elválasztja őket. Athéni látogatása során ugyanebben a szellemben kért bocsánatot a görög ortodox egyháztól, különösen a negyedik keresztes hadjáratért és Konstantinápoly kifosztásáért. Ugyanakkor damaszkuszi látogatása idején a pápa nem tudott élni a lehetőséggel, amit egy ilyen látogatás hordozott – írja a jeruzsálemi Héber Egyetem politikatudomány-professzora, Slomo Avineri a Jerusalem Post cím? lapban megjelent véleményében.

Ügynökből apostol

Minden túlzás nélkül állítható, hogy egy társzoszi születésű farizeus, Saul gyakorolta a legnagyobb hatást az európai kereszténység kialakulására. A család Kilikia tartomány fővárosának tehetős polgárai közé tartozott. Római polgárjoggal rendelkeztek, ami egy embert akkoriban magasan társai fölé emelt a polgárjoggal együtt járó kiváltságok következtében. A szülők nem sajnálták az áldozatot az ifjú Saul karrierjének megalapozására: Jeruzsálembe küldték tanulni a legnevesebb rabbihoz, Gamaliélhez, aki a híres Hillél unokájaként a farizeus mozgalom akkori vezetője volt. Iskolájában ezer fiatal zsidó rabbinikus tudományokat tanult, másik ezer pedig a klasszikus görög kultúrát tanulmányozta. Későbbi leveleiből és beszédeiből úgy tűnik, Saul mindkét kurzust elvégezte. Egy oxfordi professzor szerint ez a mai rendszerben öt diploma (!) megszerzésének felel meg.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!