hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 04. 18. (VII/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Gyors háború után lassú béke

Az iraki háború véget ért, mindöszsze néhány ellenállási góc vár felszámolásra. Legfontosabb feladat: a béke megnyerése, ami nem ígérkezik könny? feladatnak.  A Bush-kormányzat Jay M. Garner nyugalmazott tábornokot bízta meg egy ideiglenes kormányzat megalakításával a háború utáni Irakban. 

Rendezés mindenáron

Bush iraki győzelme a Közel-Keleten új helyzetet teremtett. A Nyugat-barát ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus egyik helyettes vezetője, Muszavi szerint a megalakuló iraki kormány Izraellel baráti viszony ápolására törekszik, míg a palesztinokkal minden kapcsolatot megszakít. Több jel utal arra, hogy egy új politikai szövetség formálódik Ankarától Bagdadig, Izrael és Jordánia részvételével. 

Táborbontás

Az ENSZ iraki helyreállításban betöltött vezető szerepének megerősítését sürgette szentpétervári találkozóján Jacques Chirac francia elnök, Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A "békekoalíció" elbizonytalanodását jelzi, hogy nem fogadtak el közös nyilatkozatot a vezetők Irak kapcsán. A francia–német– orosz Amerika-ellenes tengely aligha talál alapot létezéséhez a háború befejeztével.

Belföld

Katarzisra várva

Tocsik-per, Várhegyi-per, metróper. Néhány nagy port kavart ügy a közelmúltból, melyek közös jellemzője, hogy tárgyalásaik különböző szakaszában egymással szöges ellentétben álló ítéletek születtek. Ez a tény pedig erősen rontja az emberek jogbiztonságba vetett hitét, ami már csak azért is sajnálatos, mert a szakemberek szerint az elmúlt években javultak a bíróságok mutatói: gyorsabb lett az ítél-kezés, és az esetek 90 százalékában a másodfokú bíróság helybenhagyja az első fokú döntést.

Apa csak egy van

Az amúgy is nehezen elérhető apákat sikerült teljesen kihagynunk az egészségnevelésből és a családprogramokból – hangzott el nemrégiben egy, az apaságról rendezett konferencián. A résztvevők neves szakértők bevonásával arra keresték a választ, miként lehetne hatékonyabban elősegíteni a férfiak családba való visszailleszkedését. Kiderült: a család helyreállítása nélkül ez nemigen fog menni.

Az üvegzseben is túl

A felnőtt lakosság közel kétharmada, sőt a szocialista szavazóknak is több mint fele úgy gondolja, hogy a Medgyessy-kormány idején is történtek már korrupciós ügyek – derül ki a Gallup nemrégiben végzett felméréséből. Ez azért is érdekes, mert tavaly tavasszal sokan éppen azért szavaztak az MSZP-re, mert tiszta közéletet ígért. Az alábbiakban a kormányalakítás óta kipattant korrupciós ügyeket tekintjük át.

Hit és értékek

Próféták a láthatáron

"Komolyan a történelem végső értelmére kérdezni – ez túllép minden tudhatón és elállítja lélegzetünket" – írja Karl Löwith a Világtörténelem és üdvtörténet cím? művében. Mégis ezt a lélegzetelállító műveletet kénytelen megkísérelni az, aki választ akar találni arra a nem kevésbé merész kérdésre, hogy miért nincsenek ma próféták vagy az ószövetségi prófétákhoz mérhető szellemi emberek. Múlt heti számunkban a prófétaság mibenlétével foglalkoztunk, az alábbiakban pedig ezt a kérdést kutatjuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!