hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az üvegzseben is túl
Nem erről volt szó

2003. 04. 21.
A felnőtt lakosság közel kétharmada, sőt a szocialista szavazóknak is több mint fele úgy gondolja, hogy a Medgyessy-kormány idején is történtek már korrupciós ügyek – derül ki a Gallup nemrégiben végzett felméréséből. Ez azért is érdekes, mert tavaly tavasszal sokan éppen azért szavaztak az MSZP-re, mert tiszta közéletet ígért. Az alábbiakban a kormányalakítás óta kipattant korrupciós ügyeket tekintjük át.Választási ígéretek tavalyról. Egyik sem teljesült Fotó: MTI

Medgyessy Péter kormányfő a közelmúltbeli MSZP-kongresszuson még úgy fogalmazott: mivel soraikon belül is könyörtelenek a korrupcióval szemben, így van erkölcsi alapjuk, hogy az előző kabinet háza táján is vizsgálódjanak. A miniszterelnök azt is leszögezte, a kormánypártok és az ellenzék között semmiféle "kiegyezés" nem született a korrupciógyanús ügyek elkendőzésére. 

Az MSZP szempontjából szerencsétlen véletlen, hogy néhány héttel a fenti kijelentések után a napokban pattant ki egy újabb gyanús közbeszerzési ügy, amely éppen Medgyessy nevéhez kötődik. Mint kiderült: a kormányfőnek rendszeresen tolmácsoló Bereczky Tamás vállalkozása százmillió forint keretösszeg? megbízást nyert el a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH) egy meghívásos tenderen, érdekes körülmények között. 

A MeH sürgősségre hivatkozva nem írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a 15 ezer oldalas nemzeti fejlesztési terv dokumentumainak lefordítására. Ugyan a tavaly novemberben és idén márciusban lebonyolított két tárgyalásos eljárásra több pályázót is meghívtak, ám a kiírás sajátosságai miatt csak a Bereczky, Paller és Társai Fordító és Szolgáltató Bt. nyújthatott be érvényes ajánlatot. A kiírás például rögzítette, hogy a résztvevő cég tagja kell legyen a Magyar Fordítóirodák Egyesületének (MFE). Az indulásra lehetőséget kapott cégek közül azonban kizárólag Bereczkyék tagjai az MFE-nek. Érdekes kérdés, hogy miért nem a kamarai tagságot szabták feltételnek, hiszen az MFE-nek – honlapja szerint – mindössze huszonhat tagja van. Ennek ellenére a MeH illetékes munkatársa, 

Pettendi Zsuzsa az Origónak úgy nyilatkozott, hogy egyedül a cégek szakmai múltja és az ár alapján döntöttek. Azzal kapcsolatban, hogy a kiírásban kritérium volt az MFE-tagság, közölte: ezzel a szakmaiságot kívánták biztosítani, bár nyilvánvalóan nem ez az egyetlen szakmai szervezet, amelyik a fordítókat tömöríti. A MeH munkatársa azt is elmondta, hogy az év hátralévő részében már nyílt közbeszerzési eljárás keretében választják ki a fordítókat.

Szintén a múlt héten pattant ki az az ügy, ami miatt búcsúznia kellett posztjától Rácz Zsoltnak, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közigazgatási államtitkárának. Kovács Kálmán informatikai miniszter múlt hét elején még cáfolta Rogán Antal (Fidesz) állítását, ám néhány nap múlva kiderült: valóban részt vesz a hírközlési törvény módosításának előkészítésében az az ügyvédi iroda, ahol korábban Rácz dolgozott. (A bruttó 431 millió forintos állami megbízás győztese a KPMG tanácsadó cég lett, ám a munkában számos alvállalkozó is segédkezik, ezek közül az egyik Rácz volt irodája.) A minisztérium belső ellenőrzése során kiderült: az ügyvédi iroda alkalmazottai szóbeli megállapodások alapján segítenek be a munkába. 

A vizsgálat nem derített fényt a közigazgatási államtitkárral kapcsolatos összeférhetetlenségre, de a miniszter – álláspontja szerint – nem kapott teljes kör? tájékoztatást parlamenti felszólalásához, így Rácz Zsoltnak mennie kellett.

Az ügy "kísértetiesen" hasonlít Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter lemond(at)ására. Mint emlékezetes, februárban derült ki: a miniszter ügyvédi irodája (amelyben ő szüneteltette tevékenységét) állami megrendelésekhez jutott. A Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda végezte a Malév és a Nemzeti Autópálya Rt. átvilágítását, illetve a Magyar Nemzet és a Közlönykiadó Kft. közötti szerződési ügylet lezárását is. 

Szintén egy közbeszerzési eljárás visszásságaira derült fény még tavaly decemberben. Mint emlékezetes, a MeH nyílt közbeszerzési eljárás mellőzésével a piaci árnál magasabb összegért bérelt irodákat Nagy Sándor politikai államtitkár apparátusának, illetve a Területfejlesztési Tanácsnak a budai Hattyúházban. "Semmi közünk a történtekhez. A Miniszterelnökség és a Gazdasági Közbeszerzési Igazgatóság szerezte a helyet, mi csak a címet kaptuk meg" – nyilatkozta az ügy kapcsán Nagy Sándor, a MeH politikai államtitkára, bár ennek igazságtartalmát jelentősen redukálta az a nyilvánosságra került információ, miszerint Nagy, illetve a Területfejlesztési Hivatal elnöke, Hajdú Attila még augusztus elején személyesen bejárta a bel-budai ingatlant, majd – némi túlzással – annak címét éppen ők adták a közbeszerzési igazgatóságnak. Az eset kapcsán a MeH közpénzügyi államtitkársága Keller László vezetésével vizsgálatot indított. Ennek eredménye – az előzetes ígéretekkel szemben – nem került nyilvánosságra, bár annyi kiszivárgott, hogy Keller is kifogásolta az eljárást. Nagy Sándor az ügy kapcsán felajánlotta lemondását, azonban Medgyessy Péter ezt nem fogadta el. Hajdú Attilának viszont távoznia kellett, ugyanakkor néhány héttel később már a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. felügyelőbizottságában kapott helyet. 


Korrupcióindex

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!