hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 02. 06. (VIII/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A lépfene után itt a ricin

Ismét végigsöpört az aggodalom az Egyesült Államokon, amikor kedden gyanús fehér port találtak az egyik levélszortírozó gépen. A szenátus republikánus többsége vezetőjének, Bill Fristnek az irodájában talált anyagról a vizsgálatok kiderítették, hogy ricin, azaz halálos méreg. A szenátus mindhárom irodaépületét lezárták, és valószínűleg a hét végéig nem is veszik ismét használatba. A kongresszushoz érkezett valamennyi postai küldeményt zárolták. 

A Drága Vezér kínzókamrái

A BBC 2-es csatornáján a héten vetített oknyomozó dokumentumfilmben egy volt észak-koreai börtönőr azt állította, hogy egyes táborokban vegyi és biológiai fegyverekhez használt anyagokkal végeznek megdöbbentő kísérleteket a foglyokon.

Egység vagy szakadás?

"Az izraeli kormányfő a végsőkig is hajlandó kitartani a héten bejelentett gázai egyoldalú kivonulási terve mellett, hogy annak a kormányban és a knesszetben is jóváhagyó többséget biztosíthasson – még azon az áron is, ha emiatt felbomlik a jelenlegi kormánykoalíció, vagy a terv miatt új választásokat kell kiírni" – jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal. Ariel Saron hétfőn a Haarec cím? lapban ismertette tervét, hogy a Gázai övezet zsidó településeit egyoldalú aktussal kiürítteti, és ezzel az övezetben a zsidó jelenlétet felszámolja. A területen tizenhét településen ugyan mindössze hétezerötszáz telepes él, ám nemcsak lakóházak, hanem ültetvények és üzemek feladásáról is szó van.

Jeruzsálem, 08:48

A Jerusalem Post újságírója az elsők között volt, akik január 28-án a helyszínre értek, amikor egy öngyilkos terrorista a jeruzsálemi óváros határától néhány utcányira felrobbantott egy zsúfolt buszjáratot. A detonáció olyan erej? volt, hogy az autóbusz tetejének egy része több mint tíz méter magasba repült. A merényletnek tíz civil áldozata volt. Jeruzsálemben 2000 ősze óta ez volt a huszonkilencedik terrorrobbantás. Részlet Bret Stephensnek a Jerusalem Post nemzetközi kiadásában megjelent írásából.

Belföld

Hilton: végállomás

Ilona két gyermekével a Hiltonban lakik. Nem, Ilona nem tartozik a felső tízezerhez, de még csak a négykerekes, háromszobás polgári középosztályhoz sem – ő a "legalsó ötszázezer" táborát gyarapítja, két gyermekével és a tőlük külön élő, volt férjével együtt. A Hilton ugyanis egy papírdobozokkal bélelt marhavagon, amit tíz éve szállítottak ide, a kiskumajsai Marispusztába, a cigánytelepre, hogy legalább valami fedél legyen a szerencsétlenek feje felett. Erre mondták annak idején, meg azóta is többször, hogy bevagonírozták a romákat, meg hogy már csak a sínek hiányoznak alóluk. "A majsai tanács 1972-ben még úgy ítélte meg a helyzetet, hogy öt vagy legfeljebb tíz év kell ahhoz, hogy megszűnjék a telep" – írja Tamás Ervin 1977-es kiadású, Búcsú a cigányteleptől cím? riportkötetében. A szerző idézi Csávolszky László majsai vb-titkárt: "Marispuszta nem tűnik el olyan könynyen a föld színéről, mint azt néhány éve a tanácsiak gondolták." Csávolszky nem tévedett: közel három évtized múltán a tanácsrendszer már sehol, ám a marispusztai putrisor még tartja magát…

Vesztes csapaton változtass

Az európai parlamenti választásokra súlyos vereséget prognosztizáló közvélemény-kutatási eredmények hasonlóan súlyos személyi, vezetési válságot generáltak az MSZP-ben. A lapunknak erről névtelenül nyilatkozó, elégedetlen szocialisták szerint ezt jelzik a kampány és a listaállítás körüli huzavonák is. A Köztársaság téren a jelenlegi helyzet egyetlen pozitívumának azt tartják, hogy a nyári vereség előrehozhatja a rég várt tisztújítást.  A frontvonalak kuszák, a pártvezetők kivárásra taktikáznak.

Kemény mag, avagy B közép az unióban

Az európai uniós alkotmányozás tavalyi kudarca után új "kísértet" járja be Európát. A tagállamok egy csoportja Franciaország vezetésével el kíván szakadni a többiektől, hogy egy "kemény magot" hozzon létre az unión belül. Mekkora ennek valójában az esélye? Valós a veszély, vagy csak az új csatlakozókat riogatják a "nagyok"? 

Jön a drognemzedék?

Megdöbbentő megállapítást tesz a magyarországi kábítószerhelyzetről készült legfrissebb jelentés: az elemzés szerint a tizedikes és tizenegyedikes tanulók 21,5 százaléka próbált már ki valamilyen kábítószert. A "legnépszerűbb" szernek a marihuána, illetve az úgynevezett partidrogok számítanak.

Hit és értékek

Pompeji utolsó órái

Nagy-Britannia után Németországban is egy ókori katasztrófát feldolgozó regény vezeti januárban az irodalmi sikerlistákat. Robert Harris Pompeji cím? könyve a Der Spiegel bestseller rangsorában a Harry Potter sorozat decemberben megjelent ötödik kötetét szorította le az első helyről. A brit szerző regénye az itáliai város utolsó 48 óráját meséli el korabeli feljegyzések és beszámolók alapján. A káprázatos szépség? Nápolyi-öböl partvidéki városaiban a római birodalom elitje töltötte a nyárvégi vakációját, a kikötőben pedig a verhetetlennek tartott császári hadiflotta horgonyzott. A pompás úszómedencékkel felszerelt villák lugasaiban és frissen újjáépített pompeji fórumon még az új császár, Titus néhány héttel korábbi látogatása volt a fő beszédtéma. A Vezúv kitörése néhány óra leforgása alatt három-négy méteres hamuréteggel borította el Pompejit, Herculaneumot és Stabiaet.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!