hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 05. 27. (VIII/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Keresik Európa lelkét

Az elmúlt hétvégén az ausztriai Mariazell az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok búcsújáróinak részvételével megtartott "Népek zarándoklatának" adott otthont. Közép-Európa legjelentősebb búcsúhelye már a második zarándokhely, ahol politikusok és egyháziak egyaránt a megújult unió társadalmában a katolikus egyháznak szánt kiemelt, egyesítő szerepet hangsúlyozták: áprilisban a spanyolországi Santiago de Compostela látott hasonló találkozót vendégül. A nagyszabású rendezvényeknek Romano Prodi, az Európai Bizottság elnökének jelenléte és felszólalásai adtak nagyobb rangot. 

Alkotmányalku

Az Európai Unió külügyminiszterei közelebb jutottak ugyan az egyezséghez a készülő EU-alkotmánnyal kapcsolatban a hét elején Brüsszelben, a kereszténység szerepe azonban továbbra is akadálya a megegyezésnek. 

Öt lépés a függetlenségig

George W. Bush a pennsylvaniai Army War főiskolán elmondott beszédében felvázolta azt az öt fő lépést, amelyet Irak függetlenségének helyreállítása érdekében mihamarabb meg kell tenni. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy a terrorizmus elleni harc fő színtere jelenleg Irakban van, és a június 30-ai dátum közeledtével a terroristák valószínűleg egyre aktívabbak lesznek, és egyre brutálisabban fognak fellépni. "Nehéz napok előtt állunk, és az előre vezető út lehet, hogy időnként kaotikusnak tűnik majd." 

Belföld

Tét: a 24 közé jutás

Olyan a magyar politika, mint a magyar foci. Menet közben unalmasnak, feleslegesnek érezzük, fogadkozunk, hogy a produkció "minősége" miatt több meccset nem nézünk, aztán a szezon vége újabban mindig izgalmasra sikeredik. Az EP-választás is egy gyenge meccsnek nézett ki, de végül a "brazil világsztárok" nélküli magyar csapatok okoznak némi izgalmat. Az év közben gyengélkedő "vörösök" (MSZP) mintha újra esélyesek lennének a győzelemre, s kérdéses, hogy az előző bajnokságban második helyre befutó "narancsmezesek" (Fidesz) tudják-e tartani év eleji jó formájukat, míg a kieső helyről menekülő kis csapatok (SZDSZ, MDF) is mindent beleadnak némi pluszpontokért. 

Vélemény korlátok nélkül

Az Alkotmánybíróság (AB) elutasította a gyűlöletbeszéd törvényi szabályozásáról hozott, múlt év decemberében megszavazott Büntető Törvénykönyv (Btk)-módosítást. A testület indoklása szerint a módosítás túlzott mértékben kitágította a büntetendővé nyilvánított magatartások körét, és aránytalanul korlátozta a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát.

Új családtámogatási terv

– Magyarország az előrejelzések alapján egy mély demográfiai hullámot fog megélni a közeljövőben. Milyen szinten foglalkozik a kormány ezzel a kérdéskörrel? – A kormány – támaszkodva egyébként az előző kormány munkájára – külön kormánybizottságot hozott létre a probléma kezelésére… 

Hit és értékek

Verseny a hívőkért

A kereszténység hajnala egy pünkösdi nap volt Jeruzsálemben. Azóta közel kétezer év telt el. Milyen ma a kereszténység és milyen lesz huszonöt év múlva? Egy, a kereszténység világméretű helyzetéről nemrég megjelent kutatás megállapításai szerint a világ lakosságán belül a muzulmánok és a független karizmatikusok aránya növekszik a leggyorsabban. Ha azonban az összkereszténység helyzetét tekintjük, a jelenlegi trendek folytatódása esetén a pünkösdi megtapasztalásokat elutasító felekezetek hanyatlása miatt 2025-ben száz emberből kevesebb lesz a keresztény, mint az elmúlt száz évben bármikor.

Nyolcezer ember ujjongó öröme

Hát nem Dávid volt minden idők legnagyobb zenésze? – kérdezte egyszer a rabbim. Ő az egyetlen énekes, akinek a dalszövegei háromezer éven át fennmaradtak! És a sokaság együtt énekel, amilyen hangosan csak lehet, vagy ha így jobban tetszik, kiabál, a Krisztus szellemét visszhangozva, aki velünk van, ha ketten vagy hárman összegyűlünk, és hozzánk hajol, amikor a sokaság együtt énekel dicséretet. A századok elmosták Dávid dalainak zenéjét. De mi helyreállítjuk. Ez a Hit Park.

HÁTTÉR

A meglepetés esélye

Két héttel a június 13-ai európai parlamenti választások előtt kezd világossá válni, miért utálják annyira a Fidesz politikusai Ron Werbert, az MSZP izraeli kampánytanácsadóját. Míg a Fidesz egy hónappal ezelőtt is biztos nyertesnek érezhette magát, addig a kampány finiséhez közeledve egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a választásoknak szoros eredménye lesz, sőt, az MSZP győzelme sem kizárható. Az Eb-ben pedig nagy szerepe van a tanácsadónak. 

Interjú Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével

Két mandátum elnyerését tűzte ki célul az európai parlamenti választáson az SZDSZ, ami a közvélemény-kutatások alapján reálisnak tűnik – mondta lapunknak adott interjújában Kuncze Gábor. A pártelnök szerint a rossz szereplés esetükben az 5 százalék alatti eredmény lenne. Ebben az esetben Kuncze ennek minden felelősségét vállalja, és lemond, ugyanakkor nem számol ezzel a lehetőséggel. Az SZDSZ első embere már csak azért is bízik a sikerben, mert az elmúlt tizenöt évben a liberálisok bizonyultak a legelkötelezettebbeknek az európai uniós csatlakozás iránt.

Félelem és spekuláció

Az olajpiacon szinte minden szereplő spekulál – fogalmazott kérdésünkre Simai Mihály, az MTA Világgazdasági Kutató Intézet kutató professzora. Simai úgy véli, a napokban felröppent hír is – miszerint 270 forintra is emelkedhet a benzin ára – e kategóriába tartozik. Mint mondta, a rendkívül magas olajár hátterének megértéséhez a tényleges világgazdasági folyamatok ismerete szükséges. 

Összeomlás szélén az egészségügy

A magyar egészségügy szinte minden szempontból súlyos beteg, a diagnózis: krónikus pénzhiány. Az eddig is tarthatatlan állapot csak tovább romlik az uniós csatlakozás után: lapunknak nyilatkozó szakértők szerint, ha az előzetesen becsült számú orvos illetve ápolószemélyzet külföldön vállal munkát, összeomlik a magyar egészségügy. Úgy tűnik, a szaktárca és a politikusok a három bölcs majom nyomdokaiba léptek: szemüket, fülüket, szájukat befogják; nem látják, nem hallják a válsághelyzetet, és nem is cselekszenek. 

Kampány- mellé fogások

A gazdaság helyzete mindig a politikai élet középpontjában állt, főként az Egyesült Államokban. A választási években     azonban a kampányok egyik legfontosabb kérdésévé lép elő. Így történik ez az idei esztendőben is, amikor november másodikán az urnák elé járul Amerika népe, hogy eldöntse: megtartja-e a jelenlegi kormányzatot, avagy újat ültet a helyére? Az elmúlt három esztendőben Washington vajmi kevés gondot fordított erre a fontos problémára, így az amerikai gazdaság szénája bizony nem áll valami nagy rendben. Hozzávetőleg három millió munkalehetőség szűnt meg, és az ipari termelés szintje óriási zuhanást mutatott. A külkereskedelmi deficit is egyre növekedett, és ráadásul mindez olyan időszakban, amikor a második világháborút követő úgynevezett "robbanásszer? népszaporulat" első hulláma már megérett a nyugdíjba vonulásra, ami komoly terhet ró a költségvetésre. A helyzeten nem javított Bush elnök elhatározása, aki eleget akarván tenni egyik kampányígéretének, ragaszkodott egy nagyarányú adócsökkentéshez, amelyről úgy vélte: ösztönzést ad majd a nagyvállalatoknak munkalehetőségek létrehozására. Aztán jött szeptember 11-e, és ugyancsak alaposan elmérgesítette a helyzetet. Ezt követték az afganisztáni hadműveletek, a háború a terrorizmus ellen, majd pedig betetőzésül a támadás előkészítése és végrehajtása Irak ellen. A kormánynak voltaképpen nem is jutott ideje, hogy foglalkozzék a gazdasággal, illetve erőfeszítéseket tegyen annak fejlesztése érdekében. 

Rekordprofit a két magyar óriástól

Emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek, miután Szaúd-Arábia napi 2 millió hordós kitermelésnövelést jelentett be a héten, ezzel enyhítve a történelmi csúcson tartózkodó olajár keltette aggodalmakat. Szektor-szinten a félvezető gyártók továbbra is jól teljesítenek, rájárt a rúd viszont a telekom cégekre: a Vodafone esését a várttól elmaradó eredmény, a Deutsche Telekomét a befektetők által kevésbé díjazott tengerentúli akvizíció terve okozta.  A BUX jelentős forgalom mellett szintén erősödött, újra átlépve a 11 000-es lélektani határt; 2,64 százalékkal zárt magasabban előző keddi záróértékénél.

Letizia az igazi

Az évszázad esküvője – legalábbis ahogy a spanyolok nevezték a múlt szombaton megtartott hercegi menyegzőt. Fülöp spanyol trónörökös Madridban vezette oltár elé aráját, Letizia Ortiz volt televíziós műsorvezetőt, aki az első polgári származású tagja a spanyol királyi családnak.

Dzsihád az interneten

Néhány évvel ezelőtt Caspar Weinberger, az Egyesült Államok volt hadügyminisztere A következő háború cím? könyvében kifejtette, hogy fel kell készülni arra, hogy a jövő háborúját egyetlen puskalövés nélkül vívhatja meg egy ország a kibertérben. Weinberger szerint a számítástechnika és az internet segítségével – megfelelő és célzott vírusok készítésével – egy országot, bankrendszerének, áramellátásának, kommunikációs hálózatának lebénításával térdre lehet kényszeríteni azelőtt, mielőtt katonasága megmozdulhatna. A háborút tehát meg lehet nyerni még elkezdése előtt. 

Viselkedési kódex állásinterjún

Sorsdöntő találkozáshoz érkezünk, amikor lehetőség nyílik személyesen is bemutatkozni az általunk megpályázott állás munkáltatói képviselői előtt. Leendő főnökünk, a cég személyzeti osztályának vezetője és esetleg maga a vezérigazgató is ott ül az asztal túloldalán nyitottan, de ugyanakkor kritikusan figyelve minden mozdulatot, szót. Szimpátiát és bizalmat kell kelteni, meg kell mutatni az erősségeinket és – amennyire lehetséges – leplezni kell a hibáinkat. Ehhez azonban fontos tisztában lenni néhány elvárással, amit a munkáltató támaszt a külsőnk és a viselkedésünk kapcsán.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!