hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Viselkedési kódex állásinterjún

2004. 05. 30.
Sorsdöntő találkozáshoz érkezünk, amikor lehetőség nyílik személyesen is bemutatkozni az általunk megpályázott állás munkáltatói képviselői előtt. Leendő főnökünk, a cég személyzeti osztályának vezetője és esetleg maga a vezérigazgató is ott ül az asztal túloldalán nyitottan, de ugyanakkor kritikusan figyelve minden mozdulatot, szót. Szimpátiát és bizalmat kell kelteni, meg kell mutatni az erősségeinket és – amennyire lehetséges – leplezni kell a hibáinkat. Ehhez azonban fontos tisztában lenni néhány elvárással, amit a munkáltató támaszt a külsőnk és a viselkedésünk kapcsán.



Öltönyös munka – meg kell felelni az elvárásoknak Fotó: Reuters

Emberierőforrás-szakemberek szerint az állásinterjú első öt perce az igazán kritikus. Az első benyomást három tényező határozza meg: a pályázó külső megjelenése, a mondandójának tartalma, és végül, hogy hogyan adja elő a beszédét. Pszichológusok szerint környezetünk a személyiségünkkel kapcsolatos véleményét 7 százalékban az elmondottak, 38 százalékban hangunk, és 55 százalékban arckifejezésünk alapján alakítja ki. Mindezek tudatában bizonyára jobban érthető, hogy miért is
ennyire hangsúlyos az első találkozón a külső megjelenés és a viselkedés. Ne felejtsük, hogy első benyomást csak egyszer lehet tenni!

Életveszélyes késések

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!