hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 03. 25. (IX/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ki dönthet Terri életéről?

"Amikor lecsukom a szemem este, csak Terri arcát látom magam előtt, ahogy haldoklik. Kérem, állítsák meg ezt a kegyetlenséget! Állítsák meg az őrültséget! Hagyják a lányomat élni!" – ezekkel a szavakkal könyörgött csütörtökön az összes jelentős amerikai tévétársaság kamerái előtt Mary Schindler, Terri Schiavo édesanyja azt követően, hogy egy atlantai fellebbviteli bíróság jóváhagyta az illetékes floridai kerületi bíróság korábbi döntését, amely a tizenöt éve magatehetetlen állapotban levő Terri Schiavo etetőcsövének eltávolításáról rendelkezett. Az ügyben a kongresszus és személyesen Bush elnök is állást foglalt – úgy tűnik, eredménytelenül.

A kairói nyilatkozat

Tizenhárom palesztin terrorszervezet az év végéig meghosszabbította a fegyverszünetet Kairóban. A kairói nyilatkozat messze nem teljesíti az "útitervnek" a terror infrastruktúrája felszámolását előíró követelését. A palesztinok ráadásul a terrorcselekmények beszüntetését teljesíthetetlen feltételekhez kötötték, így a terror "Damoklész kardja" továbbra is Izrael feje felett lebeg. Saron kormányfő a Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a határozatot mégis "pozitív lépésnek" nevezte. Izrael közben Jerikót és Tulkáremet is a Palesztin Hatóság biztonsági felügyeletébe adta át. 

Meciar az ügynöklistán

Az elmúlt héten a szlovákiai Nemzeti Emlékezet Hivatala (NEH) közzétette a kommunista titkosrendőrség ügynökeinek névsorát tartalmazó lista harmadik, a nyugat-szlovákiai régiót feldolgozó részét. Ezzel teljessé vált a világhálóra felkerült volt titkosszolgálati ügynöklista, s ennek következtében a vélemények és a reakciók hullámai is egyre magasabbra csapnak Szlovákiában. A korábbi ügynökök neve közt szerepel több jelenlegi parlamenti képviselő mellett Vladimír Meciar, volt miniszterelnök is. 

Szumódiplomácia

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a napokban fejezte be kelet-ázsiai körútját, amelynek két legfontosabb témája az észak-korai nukleáris fenyegetés és a Tajvannal kapcsolatban Kína által nemrég meghozott törvény volt. 

Belföld

Fütty, dudaszó és anyázás

A miniszterelnök a hazai felsőoktatási intézményeket sorra látogató körútján múlt hét csütörtökön a Debreceni Egyetemen fórum keretében találkozott hallgatókkal, oktatókkal. A látogatás előzményéhez hozzátartozik, hogy a Köztársasági Őrezred illetékesei biztonsági meg-fontolásokból – tudomást szerezve a találkozóra szerveződő "spontán" tüntetésről, azaz a szólásszabadságot "síppal, dobbal, és nádi heged? helyett kereplővel" megvalósító kicsiny, de elszánt csoport várható feltűnéséről –, a debreceni látogatás elhalasztását javasolták a kormányfőnek, ennek ellenére a program – mindkét részről – megvalósult. A kialakult "forradalmi", talán még március 15-ről itt maradt hangulatot jól jellemezte az a néhány képsor, amit az esti híradások közvetítettek a bekiabálásoktól sem mentes, amolyan "igazi" fórumról, amelyen a miniszterelnök higgadt hangnemben, logikus érvekkel fejtette ki mondandóját többek között a felsőoktatás reformjáról, miközben az ablak alatt dudákkal, sípokkal szólalt meg a "plebs" hangja. 

Semjén vihara

"Semjén Zsoltnak képviselőként nincs joga erkölcsi ítéletet tenni mások életmódja felett" – állítja Heller Ágnes filozófus. "Annyi más politikai ideológia mellett miért éppen a keresztény hitet ne lehetne képviselni a Parlamentben" – érvel ugyanakkor Semjén. A vita a kereszténydemokrata politikus néhány hete elhangzott, melegeket is érintő, nagy vihart kavaró kijelentése kapcsán bontakozott ki. 

Nagy dohány

"A Forma–1-es futam nem más, mint az állam és a dohányipar összefogása egy európai uniós direktíva kijátszására" – állítja a Füstirtók Egyesületének elnöke annak kapcsán, hogy az idén is lesznek cigarettareklámok a Hungaroringen. Kóka János gazdasági miniszter szerint viszont a magyar gazdasági érdekek indokolják a dohányreklámok engedélyezését a Magyar Nagydíjon.

Egy jól fizetett rabszolga

– Egyre több újságíróról derül ki, hogy együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal. Ön szerint ki tudnak-e törni ezek az emberek a régi reflexeik fogságából, abból, hogy már nem valamilyen ügyosztály megbízásából tevékenykednek? Mert a sajtószabadság feltételezné, hogy szabad emberek művelik a szakmát. – Nem vagyok pszichológus, nem látok bele a fejekbe. Azt tudom mondani, hogy aki ügynök volt, annak nem lehet egészséges a lelke. Állandó rettegésben élni, tizenöt évig úgy feküdni-kelni, hogy mikor jelenik meg róla valami, vagy mikor jelentkezik nála valaki – bár nem tudom beleélni magam ebbe a helyzetbe –, tragédia lehet. Ha pedig ez így van, márpedig így van, akkor sok beteg lelk? ember dolgozik és dolgozott a magyar sajtóban. Ugyanakkor nem kell egykori ügynöknek lenni ahhoz, hogy valakit befolyásolhassanak. Az elmúlt tizenöt év egyik legszörny?bb tapasztalata éppen az, hogy alapvetően normális embereket is meg lehet bolondítani. Beleélik magukat egy hősi szerepbe, "Bocskait" vesznek fel, és hülyeségeket beszélnek, vagy hatalmat kapnak a kezükbe, aztán amúgy jóindulatú, tehetségtelen emberek hirtelen tehetségesnek érzik magukat, és lánglelk? pallosként működnek. Azt gondolom, hogy a zsarolhatóságon kívül az emberi gyarlóság az, amire a mindenkori hatalom építhető. Az embereket meg lehet venni műsoridővel, pénzzel, hatalommal, beosztással, egy baráti telefonnal, mert az emberek gyarlók, és az újságíró is ember, tehát gyarló. 

Hit és értékek

Szabadulásból szabadulásba

A héber naptár szerint ádár hó 14-én tartja a zsidóság purim ünnepét, mely a zsidó nép fizikai megsemmisüléstől való szabadulásának örömünnepe. Egy hónappal később kerül sor a zsidó húsvétra (peszach), mely az egyiptomi fogságból való megmenekülés emlékét őrzi, s a Messiás jövőbeni megváltásához hasonlítják. A határtalan vidámsággal megünnepelt purim így a szabadulásból szabadulásba történő utazás egyik fontos mérföldköve. A keresztény világ viszont már ezen a hétvégén a húsvétot üli meg, megemlékezve Jézus Krisztus haláláról, eltemettetéséről és feltámadásáról, azaz a halál rabságából való örök szabadulásról.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!