hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 04. 22. (IX/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Feljegyzések Oroszországból

Már egy jó ideje, hogy Európában élek, így sokkal szembetűnőbb, milyen hideg is az oroszországi klíma. Míg most, április közepén Budapesten 12 fokot mutatnak a hőmérők, addig itt, Szentpéterváron reggel mínusz három fok volt, sőt e cikk megírásakor esik a hó is. A város körüli területeket egész április elejéig hótakaró borította, melynek elolvadásával főleg a települések és utak mentén bőséges szemétmennyiség bukkant elő. A szemétborította városok és falvak látványa már közvetlenül a magyar–ukrán határ átlépése után fogadott; Ukrajna a vonatablakból nézve egybefüggő, hatalmas szeméttelep benyomását keltette. Úgy látszik, mikor sokáig forradalmasdit játszanak a népek, nem jut idő a takarításra.

Tart még a harcosok pihenője

Az elmúlt hetekben az izraeli parlament, a knesszet elutasította a gázai kivonulással kapcsolatos referendumról szóló törvényt, és jóváhagyta a költségvetést is, amellyel elhárultak a jogi akadályok a gázai kivonulás elől. A Hamasz és az Iszlám Dzsihád elindul a júliusra tervezett parlamenti választásokon. E tényeket Abbász "demokratikus reform" vonalával együtt sokan a békefolyamat megújulásaként értékelik. Ez az ideiglenes palesztin állam de facto megalakulásához vezethet, amelyet sokan a palesztin–izraeli konfliktus megoldása kulcsának tartanak.

Vészforgatókönyv nincs

Bizonytalannak tűnik az Európai Unió alkotmányának sorsa. Az alapszerződés elfogadásáról vagy elutasításáról a franciák május 29-én szavazhatnak, míg a szintén uniós alapító tagnak számító Hollandia polgárai néhány nappal később dönthetnek majd ez ügyben. Már ha egyáltalán szükség lesz rá: a jelenlegi közvélemény-kutatások eredményei szerint ugyanis a franciák többsége inkább a nem szavazat felé hajlik, de ha az EU-nak akár csak egy tagországa is elutasítja az alkotmányt, az nem léphet életbe akkor sem, ha a többi ország elfogadja azt. Erre az esetre azonban még nem dolgoztak ki hivatalos forgatókönyvet, így egyelőre bizonytalan, hogy hogyan alakul az európai integráció sorsa a jövőben.

Belföld

A pénz nem elég

Gyurcsány Ferenc alaposan meglepte párttársait. Az államfőjelölő kongresszuson azt várták tőle, hogy nyilvánosságra hozza álláspontját a "Szili vagy nem Szili" kérdésben, ehelyett váratlanul reformokat jelentett be. Igaz, az elmúlt években lejáratódott reform kifejezés helyett a miniszterelnök kizárólag a "kis lépés előre" szófordulatot részesíti előnyben. Ellenzéki politikusok beismerésnek vették a bejelentést, mint mondják, kiderült, hogy a kormánypártok az érdemi kormányzás helyett csak dumáltak. 

Orbán kontra ÉS

"Ha bárki azt meri állítani, hogy én valaha is törvénytelenséget követtem volna el miniszterelnökként, vagy ilyesmire készültem volna, az egész egyszerűen hazudik, és ha ilyet mond vagy ír valaki, akkor elégtételt is kell majd kérnem" – fogalmazott Orbán Viktor egy hétvégi politikai műsorban az ÉS-ben megjelent riportsorozattal kapcsolatban. A lap azt állítja, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Orbán miniszterelnökként, hatalmával visszaélve, segítette a részben felesége tulajdonában lévő céget.

Pogány Európa

"A család, mint egy férfi és egy nő kapcsolatára épülő életközösség, az Európában kialakult viszonyok között védelemre szorul." Többek között ez áll a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Kárpátok Szociális Alapítvány által szervezett minapi konferencia nyilatkozatában, amely a házasság és a család fokozott védelmére szólítja fel az európai politikusokat. A rendezvény résztvevői az európai népességfogyás orvoslásaként a megfelelő bevándorlási politika mellett a tradicionális család intézményét megerősítő, uniós szint? politika kialakítását sürgették. Az emberek többsége ugyanis a mai napig kimutathatóan házasság- és gyermekpárti, és e vágyak realizálását megfelelő nemzeti politikával mindenhol elő lehetne segíteni. Ennek alátámasztásául elhangzott az is: a – főként észak-afrikai és közel-keleti – többgenerációs bevándorlók európai beilleszkedése sokkal komolyabb társadalmi konfliktusokkal jár, mint például az USA-ba települő etnikumoké, hiszen az amerikai társadalom sokkal befogadóbb és sokszín?bb, mint az európai.

Szili célegyenesben

A szocialista küldöttek ugyan Szili Katalin mellett tették le a voksukat az államfőjelölő kongresszusokon, de a szabaddemokraták keménykedése miatt továbbra sem biztos, hogy a házelnök asszony lesz Mádl Ferenc utóda. Sőt, az is megeshet, hogy ha a Fidesz jól sakkozik, akkor megtréfálhatja a veszekedő kormánykoalíciót. 

Komplikált szülés

A parlament többsége elfogadta az új ügynöktörvényhez benyújtott módosító indítványokat. Eszerint teljesülhet, hogy az állampárti titkosszolgálat iratai a korábbiaknál szélesebb módon megismerhetőek legyenek. Az MSZP szerint szükséges alkotmánymódosításra viszont nem kerül sor, így a szocialisták tartanak attól, hogy hiába jó a törvény, az Alkotmánybíróság "elmeszelheti" azt. 

Hit és értékek

Segítő barátok

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság hétfőn ismét érvénybe helyezte azt az alsóbb fokon elutasított keresetet, amelyben holokauszt-túlélők azzal vádolják a vatikáni bankot, hogy tisztára mosta a horvátországi usztasa rezsim által az áldozatoktól elrabolt javakat – jelentette az NBC televízió. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!