hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 01. 12. (XI/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Abszurd realitás

Fenyegető kardcsörtetés, abszurd újságírói túlzás, reálisan létező forgatókönyv – eltérően kommentálták világszerte a londoni Sunday Times nagy feltűnést keltett cikkét, amely január 8-án azt állította, hogy Izrael megelőző, korlátozott erejű atomcsapásra készül Irán ellen. Három nappal korábban a szintén angol nyelvű izraeli napilap, a Jerusalem Post jelentetett meg egy hosszú tanulmányt az Irán elleni támadás lehetőségéről. A lapunk által megkérdezett európai és izraeli diplomaták nem kívánták kommentálni a tervezett támadásról szóló értesüléseket, de hangsúlyozták: a nemzetközi közösségnek együttesen kell megoldást találnia a teheráni atomprogram miatt kialakult válságra.

Médiaszentelő

Az adófizetők pénzéből eltartott Duna Televízió hagyományaihoz híven, idén is felszenteltette épületét, stúdióit és munkatársait a katolikus egyházzal. Az állami csatorna gyakorlata nemcsak a külsőségek tekintetében, hanem az egyházak számára szétosztott műsoridő vonatkozásában is sérti a felekezeti esélyegyenlőség elvét. És nincs ez másképp az MTV és a Magyar Rádió esetében sem.

Jó, jobb, legjobb

Célegyenesbe fordult az áprilisi francia elnökválasztási kampány, az eddig egyedüli jobboldali jelöltként kiálló Nicolas Sarkozy esélyeit azonban jelentősen rontja az, hogy Jean Marie Le Pen akár húsz százalékot is elvihet a szavazótáborából, és még az sem kizárt, hogy a jelenlegi elnök, Jacques Chirac meggondolja magát, és mégis elindul a választáson. Sarkozy egyetlen vigasza lehet, hogy a baloldali elnökjelölt, Ségolène Royal Kínába tett látogatása során újabb látványos bakikkal gyarapította diplomáciai tapasztalatait.

Jenkik, haza

Hamar szertefoszlottak az együttműködés esélyei az új összetételű amerikai kongresszusban, miután Bush elnök új iraki politikájának egyes részletei napvilágra kerültek. Bár a stratégia nyilvánosságra hozatalára lapzártánk után kerül sor, az eddigi információk szerint az elnök az Irakban állomásozó amerikai haderő létszámát akarja növelni, valamint teljesítendő feladatokat kíván meghatározni az iraki kormánynak.

Amerikai támadás Szomáliában

Meghalt egy al-Kaida harcos Szomáliában, miután az amerikai hadsereg lecsapott az ország déli részén bujkáló terroristákra. Eközben két bújkáló terrorfővezér, Ajman al-Zavahiri és Omar molla is újra üzent, mellyel gerillaharcok folytatására ösztönöztek az etióp erők ellen.

Chavez államosít

Választási ígéretéhez híven Hugo Chavez még intenzívebben nekilátott a szocializmus „építésének”. A venezuelai elnök bejelentette, hogy államosítja az ország elektromos és telekommunikációs cégeit, valamint további „merész” lépésekre szánja el magát, hogy növelje az állami ellenőrzést. Célja például az is, hogy a Központi Bankot megfossza az autonómiájától. Chavez szerint olyan stratégiai szektorokról van szó, melyeknek a nemzet tulajdonában kell állniuk. Megfigyelők szerint hamarosan sor kerülhet arra, hogy Chavez az alkotmányhoz is hozzányúl, hogy módosítsa az elnöki ciklusokat korlátozó előírásokat.

Újabb cseh kormány-alakítási kísérlet

a jobboldali Mirek Topolanek áll majd. Az ország ezzel egy hét hónapos válság végére próbál pontot tenni, amelyet egy „döntetlennel” végződő választás okozott. Topolanek koalíciójában a centrista kereszténydemokraták, a zöldek és saját jobboldali pártja, a Polgári Demokraták vesznek részt. A csoportosulás azonban a kétszáz férőhelyes parlamentben száz mandátumot tudhat magáénak, tehát a baloldal is ugyanennyi képviselőt delegálhat a törvényhozásba. Az alkotmány szerint harminc napon belül bizalmi szavazást kell rendezni. Topolanek eddig elutasította a nagykoalíció létrehozását. Június óta ez Topolanek második kormányalakítási kísérlete, de amennyiben nem sikerül stabil kormányt kialakítani, előrehozott választásokat szeretne kiíratni.

Hősök New Yorkban

Két rendkívüli életmentés is történt a héten New Yorkban. A hősök hétköznapi emberek: Wesley Autrey (képünkön) egy New York-i metróállomáson tanúja volt annak, ahogy egy tizenkilenc éves fiú rosszul lett, és a sínek közé esett. Autrey utána ugrott, majd szorosan ráfeküdt, hogy a közeledő vonat el ne gázolja. Bár a metró vezetője fékezett, néhány kocsi így is áthaladt rajtuk – sérülést azonban egyiküknek sem okozott. Az életmentő ötvenéves építőmunkás az eset után nem kért orvosi ellátást, hanem továbbutazott két kislányával. Két másik New York-i férfi egy hároméves gyermek életét mentette meg. A kisfiú kimászott az ablakon, és leesett a ház falán húzódó tűzlépcsőn, de esése előtt rövid ideig még megkapaszkodott. A ház lakóinak kiabálására lett figyelmes az arra járó két férfi, akik elkapták a zuhanó kisfiút. A gyermek egy kisebb homloksérüléssel megúszta a kalandot.

Belföld

Olajos leszámolás

Megdöbbenéssel állnak a mezőszilasiak a köztiszteletben álló Prikkel Tamás helyi vállalkozó és felesége eltűnése, illetve valószínűsíthető halála előtt. A házaspárnak december végén veszett nyoma, majd vélhetően az ő földi maradványaikat találták meg kiégett autójukban múlt héten. Egyes vélemények szerint az eset közvetve összefüggésben lehet Prikkel Tamás „olajos” múltjával.

Nagy-üzem

Az APEH szervezeti átalakítással és 500 újabb adóellenőrrel készül az idei évre tervezett 10 ezer vagyonosodási vizsgálat elvégzésére, melyekre elsősorban a jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezők, a nagy összegű kölcsönt nyújtó cégtulajdonosok, valamint a több bevallási időszak alatt is csak a minimálbérnek megfelelő jövedelmet elszámolók számíthatnak. A gázártámogatások jogosultságát is vizsgálja majd az adóhatóság. Idén az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak a foglalkoztatási viszonyokkal, valamint a járulékokkal kapcsolatos különböző vizsgálatok.

Kultuszháború

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) is támogatja az 1956-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (Deport ’56) elnevezésű szervezet ügydöntő népszavazását, melynek célja a fővárosi Szabadság téren álló szovjet hősi emlékmű eltávolítása – jelentette be a héten Patrubány Miklós, a szervezet elnöke. A fasizmus elleni harc során a magyarországi színtéren elesett, 200 ezer szovjet katonának emléket állító oszlopot 1945-ben emelték, és létét több nemzetközi egyezmény is védi.

Rohanunk a forradalomba

Március 15-én újabb, nagy létszámú, sok esetben már most bejelentett demonstrációk várhatóak, melyekre a rendőrség és a szélsőjobboldali erők egyaránt igyekeznek minél jobban felvértezni magukat.

Igazságverseny

„Mit oly férfi mond, kinek a haza annyi köszönettel tartozik, mint gróf Széchenyi Istvánnak, fontosabb, mint hogy felelet nélkül maradhatna; a discussió mezején ki fog világlani az igazság, mely, mint jó ércz, surlódás által csak fényesebben tündököl.” Ezt a kicsit archaikus mondatot írja többek között báró Eötvös József, amikor elkezdi a Kelet Népe és Pesti Hírlap című tanulmányát. A tanulmány Kossuth és a Pesti Hírlap védelme Széchenyivel és az ő Kelet Népe című pamfletjével szemben, de minden kritikát megelőz a Széchenyinek szóló őszinte nagyrabecsülés. Nem akárkik, a reformkor hatalmasai vitatkoznak itt.

Száguldó nemzet

Ezer embert büntetnek meg naponta gyorshajtásért Magyarország két autópályáján, pedig a százmilliós bevételeket termelő kamerás megfigyelőrendszer még csak kísérleti jelleggel működik. A rendőrség szóvivője állítja: a befolyt pénz az Államkincstárba kerül.

Hit és értékek

Önkéntes apartheid

Nyilatkozatháborúba keveredtek a múlt héten a spanyol katolikus püspökök ahelyi muszlim közösségek képviselőivel, miután az utóbbiak ambiciózus szervezetei erőfeszítéseket tettek, hogy Córdoba városát – egykor Al-Andalúz királyságának székhelyét – muszlim zarándokhellyé tegyék. A főként arab országok által támogatott ibériai iszlamista megújulás kapcsán Európa más országaiban is felélénkültek a kontinens muszlim közösségei körüli viták. A londoni olimpiára készül el a kontinens legnagyobb, hetvenezer férőhelyes megamecsetje, azonban a második és harmadik generációs muzulmánok jelentős része a befogadó társadalomtól tudatosan elkülönülve, egy angol politikus szavaival: „önkéntes apartheidben” él.

Válság, jelentés

Tizenkét lengyel püspök állt kapcsolatban a lengyel belügyminisztérium egyházi ügyekkel foglalkozó IV. ügyosztályával – állítja a Dziennik című lengyel napilap. Közülük egy, Stanislaw Wielgus kinevezett varsói érseknek a pápa utasítására már le is kellett mondania, és hasonló okokból benyújtotta lemondását Janusz Bielanski, a krakkói Wawel-székesegyház plébánosa is. A lengyel egyházi ügynökbotrány következő áldozata lehet Józef Kowalczyk varsói pápai nuncius, aki állítólag túl későn értesítette a Vatikánt az érsek ellen felmerült vádakról. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök szerint a lengyel katolikus egyház jelenlegi válsága egyben „nemzeti válság” is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!