hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 04. 06. (XI/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szikrák a puskaporos hordón

A brit tengerészgyalogosok elrablása és túszul ejtése lapzártánkkor érkezett hír szerint még húsvét előtt megoldódik. Az iráni kalózakció azonban így is a háború irányába terelte az eseményeket, mivel Teherán az „atomtúszokkal” egyértelmű jelzést adott a Nyugatnak, hogy konfrontáció esetén minden eszközzel kész bosszút állni, nemcsak a fő ellenségnek tekintett Amerikán és Izraelen, hanem az őket támogató európaiakon is. Iránt nem érdeklik az ENSZ-szankciók, és az sem, hogy a korábban csendes támogatójának számító Oroszország és Kína is kihátrál az Ahmadinezsád-rezsim mögül.

A kalózvezér húsvéti ajándéka

Úgy tűnik, hogy lezárul az iráni túszügy, ám a „rendezés” körülményei is arról tanúskodnak, hogy az incidens előre kitervelték, a „kegyesnek és megbocsátónak” mutatkozó Irán pedig valójában elérte célját a nyugattal szemben. Mahmúd Ahmadinezsád szerdán bejelentette, hogy húsvéti ajándékként elengedi a foglyokat, akik minden valószínűséggel csütörtökön szállnak repülőre. Az iráni elnök arra is sort kerített, hogy találkozzon a katonákkal, akik hálájukat fejezték ki azért, hogy megbocsátott nekik.

Hatvan másodperc

Arieh Herzog, az izraeli védelmi minisztérium rakétaelhárításért felelős igazgatója szerint az azonosítástól számított 60 másodpercen belül képesek megsemmisíteni minden iráni vagy szíriai ballisztikus rakétát. A nem ballisztikus rakéták – így a palesztinok és a Hezbollah által használt Katyusák – elleni védelmet azonban még fejleszteni kell.

Menekültbomba

A rijádi csúcson az Arab Liga változatlan formában megerősítette a szaúdi békekezdeményezést. Izrael arra kérte az arab országok csúcsszervét, hogy a 2002-ben Bejrútban elfogadott tervből törölje a palesztin menekültek visszatérésére vonatkozó követelést. A kérést a liga elutasította, és azt követelte Izraeltől, hogy változatlan formában fogadja el a dokumentumot, és kezdjen tárgyalásokat annak végrehajtásáról. A szaúdi király és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke ráadásul háborúval fenyegette meg Izraelt, ha az nem hajt fejet az arab ultimátum előtt.

Óvatos nyet Iránnak

Váratlanul konfliktus bontakozott ki Teherán és Moszkva között a busheri atomerőmű építése és a nukleáris üzemanyag szállítása kapcsán. A konfliktust a felek különböző okokra vezetik vissza: a szóvivők gazdasági és politikai indokokra hivatkoznak.

Drogherceg

Tíz év börtönbüntetést és Franciaországból való kitiltást kért Hélène Langlois párizsi ügyész a múlt héten Nadzsef Bin Favaz al-Szalan szaúdi herceg ellen (képünkön), akit kilenc tettestársával együtt azzal vádolnak, hogy két tonna kokaint csempészett be Franciaországba.

Belföld

Elnökválasztás után

Meglepve olvasom azokat az értékeléseket, amelyek az SZDSZ hétvégi tisztújító küldöttgyűlését elemzik, és a párt megosztottságán és a szakadás veszélyén merengenek. Meggyőződéses demokrataként én egy izgalmas, érdekes, nemes versengést láttam, eltérő személyiségű és eltérő felfogású jelöltek között, akikben közös, hogy demokraták és szeretik a szabadságot. Nem erről szól a demokrácia? Nem az a demokrácia legfontosabb értéke, hogy a személyek, nézetek, törekvések között versenyt teremt? Húsz éve mit nem adtunk volna egy ilyen szombatért.

Egy másik Fidesz

„Új Nyugat-nemzedék” – így határozta meg a Fidesz alapító nemzedékét Orbán Viktor a párt 19. születésnapján mondott beszédében. A pártelnök szerint nélkülük a rendszerváltás még olyan sem lett volna, mint amilyen valójában volt. Az „alapító atyák” közül ezt nyilván senki sem vitatja. A mai Fidesszel és magával Orbánnal kapcsolatban azonban már jóval megosztottabb a véleményük.

Nem minden sonka sonka

Lehet, hogy a húsvétra vásárolt sonka nem sonka, vagy az ajándékba vásárolt csoki igazából nem az, aminek hívják. Érdemes tehát odafigyelni az árun található ismertetőre, valamint a kifizetett összeg nagyságára, mert állandó probléma a túlszámlázás is – tudtuk meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség illetékeseitől.

Narancstemplom

Vörösről narancssárgára festik a kaposgyarmati templomot. Hogy miért? Mert a falubelieknek nem kell „komenyista szenthely”. Azóta a polgármesterétől kezdve a megrendelő Kaposvári Egyházmegyéig mindenki cáfolja, hogy politikai háttere lenne a templom átfestésének.

Csapatmozgások

A volt elnököt lejárató óriásplakát-kampány, első nekifutásra döntetlen eredmény és megismételt szavazás – izgalmasra sikerült az SZDSZ pártelnökválasztó kongresszusa. Kóka János győzött, de Fodor olyan jól szerepelt, hogy utólag joggal mondhatta: „Mögöttem áll az SZDSZ fele.”

Hit és értékek

A jövő embere

A Teremtés könyvében szereplő ősi ígéret szerint születni fog egy ember, a jövő embere, aki az álnok kígyó fejét összezúzza, a rossztól az embert megszabadítja. A kereszténység legfontosabb ünnepének, a húsvétnak középpontjában ez a személy, a Békekötő áll, aki a jövőben nyugalmat hoz a földre, és a népek neki hódolnak. A türelmetlen emberiség régóta igyekszik saját választottjaival betölteni az űrt, amelyet Jézus hagyott a földön feltámadása és mennybemenetele után. Volt, amikor politikai messiásokról kellett hinni, hogy ők nyerik meg a békeharcot. Ma inkább a szabad világ alapjának hitt szekularizáció és a közgondolkodást és közízlést meghatározó kultúra igyekszik megrendíteni a Jézusba mint feltámadott Messiásba vetett hitet, de még azt a tiszteletet is, ami általában az emberek részéről megnyilvánul Jézus mint szent, igaz és jó ember felé. Eddig a média általában megelégedett a keresztények vagy az egyház tekintélyének lejáratásával, illetve bibliaellenes előítéletek lelkekbe oltásával. A Krisztus utolsó megkísértése, A Da Vinci-kód és a Jézus sírja című produkciók új korszakot jelölnek: magát Jézus Krisztus személyét és művét támadják meg. A tartalmától kiüresített, céljában eltorzított húsvét békehőse immár bárki lehet.

HÁTTÉR

Mi a baj, fiúk?

Nem divat mostanság feleségül kérni a lányokat. A férfiak ráérnek, hiszen a szabad szex, a házasságon kívüli együttélés fénykorát éljük, és ma már a gyerek miatt sem muszáj összeházasodni. Különben is: melyik fiatalember akarna ma egy család fenntartásáért éjjel-nappal gürcölni, hogy aztán „hatvanévesen jó eséllyel elpatkoljon a másvilágra”? Csakhogy a számítások szerint, ha minden így megy tovább, akkor a fiatal nők fele egyedülállóként fogja leélni az életét.

Először pénz, utána ész

Magyarország legnagyobb kincse a víz – mutat körbe a 68 éves Bereczk Imre nagyvállalkozó sárbogárdi építkezésén, ahol hónapokon belül elkészül nyolcezer négyzetméteren az ország egyik legnagyobb ásványvíz-palackozója. A sárbogárdi víz független vizsgálatok szerint Evian minőségű. Bereczk már a közel-keleti exportot tervezi, ahova évtizedek óta személyes szálak kötik.

Mélyvízben a Thorpedó

Négy hónappal a visszavonulását követően az ausztrál világbajnok úszó Ian Thorpe élete eddigi legnagyobb megmérettetésének nézhet elébe. A L’Equipe című francia sportlap által nyilvánosságra hozott információk szerint egy tavaly májusi vizsgálat eredményei alapján az ausztrál világklasszis doppingolt. Az úszó és vele együtt szinte egész Ausztrália tagadja a vádakat.

Bárányok ünnepe

Alkonyodik, mikor meglátjuk a Gyimes-völgyet, és sötét este lesz mire a Gyimesbükkre érünk. A hegyek árnyéka sötéten zárja le a látóhatárt, vakon botorkálunk a tehenekkel az utcákon. Fekete Zolit keressük, vagy ahogy erre hívják, a „Füttyöst”. A faluban mindenki ismeri, de senki nem tudja, hol van épp’. Itt is, ott is előfordul – mondják –, olyan, mint a népmese. Pedig „Lekvár”, azaz Tóró Laci azt mondta: otthon lesz, mert húsvétra mindenki előkerül a hegyek közül.

Elnökváltás rossz szájízzel

Nagy meglepetésre a Magyar Koalíció Pártja nem Bugár Bélát választotta elnöknek a hétvégi tisztújító kongresszusán. Csáky Pál eddigi alelnök 14 szavazatkülönbséggel győzött, pedig csak két héttel a kongresszus előtt vált bizonyossá, hogy megméretteti magát. A választással a párt vezetésének struktúrája és az elnökség összetétele is nagyban megváltozott.

Halálút turistajeggyel

A bordeaux-i fellebbviteli bíróság a múlt héten megsemmisítette azt a tavaly júniusi bírósági döntést, amely elmarasztalta a Francia Államvasutakat (SNCF) és a francia államot Alain Lipietz Európa-parlamenti képviselő édesapjának és nagybátyjának deportálása miatt. A halálútra az áldozatoknak kellett jegyet váltaniuk.

Nabucco vagy Kék Áramlat?

A Fidesz elnöke most kicsapta nálam (is) a biztosítékot ruszofób megnyilatkozásaival, amelyek súlyosan sértik a magyar nemzeti érdekeket is. A magyar ellenzék rávetődött a bizonyos nyugat-európai körökből indított Nabucco – Kék Áramlat álvitára.

A győztes mindent visz

A győri szocialisták szerint a helyi Fidesz a játszótértől a városi színházig mindenre ráteszi a kezét. Fél évvel az önkormányzati választások után jól látszik, mit jelent a gyakorlatban egy alapos hatalmi átrendeződés.

Kiűzetés

Érdeklődéssel olvastam a Hetek március 30-i számában azEurópa vallástalanításáról szóló cikket. Az informatív összefoglalás soraiból hangvételének tárgyilagossága ellenére egyfajta aggodalom csendül ki amiatt, hogy az Európai Unió alapdokumentumaiból rendre kimaradnak az Európa zsidó–keresztény gyökereire, keresztény kultúrájára tett utalások.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!