hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 09. 28. (XI/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Halálos kockázat

Az idei ENSZ-közgyűlés előadói között is az iráni elnök kapta a legnagyobb figyelmet. A nemzetközi sajtó a nagy érdeklődéssel várt új francia államfő, Nicolas Sarkozy beszédéből szintén az Iránnal kapcsolatos mondatokat emelte ki.

Lezáratlan múlt

A szlovák parlament múlt hét csütörtökön határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek második világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és az Országgyűlés elnöke is ellenvéleményét fejezte ki. Egy német európai parlamenti képviselő azt szorgalmazta, hogy az Európai Parlament elnöke hivatalosan tiltakozzon a szlovák kormánynál, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt szóvivője pedig úgy vélekedett, hogy a dekrétumok megvédése nem más, mint a kitelepítések és a gyilkosságok igazolása.

Magyarázatok

A szlovák történészek kifogásolják, hogy a politikusok beavatkoznak a szakmájukba, és úgy vélik, a Benes-dekrétumok érinthetetlenségéről szóló nyilatkozat nem segíti elő a Szlovákia és Magyarország közötti konszolidációt. A pozsonyi lapoknak nyilatkozó jogászok értelmetlennek tartják a nyilatkozatot, mivel a dekrétumok egy részét – például a csehszlovák állampolgárság elvesztéséről szóló határozatot – későbbi törvények már hatályon kívül helyezték.

Bezzegország bajban?

Mesés GDP-növekedés, hatalmas befektetési boom, kedvező adórendszer, optimista euróbevezetési várakozások – volt elég ok, amiért Románia itthonról nézve egyike lett a bezzegországoknak, ahol bezzeg jól mennek a dolgok, pedig mennyivel mélyebbről kezdték, mint mi. Évtizedekig élt Magyarországon Romániával kapcsolatban egyfajta érthető, de nem rokonszenves lesajnáló attitűd; a magyar gazdaság mostani bukdácsolásának legkézzelfoghatóbb jele sokak számára épp az a kijelentés, hogy „a románok lehagynak bennünket”. De Romániában is erősen táplálja a nemzeti büszkeséget, hogy Magyarország, amellyel olyannyira nem sikerült a versenyfutás sem a NATO-, sem az uniós tagságért, most az euró bevezetésekor mégis lemarad Romániával szemben.

Tényektől függetlenül

A New Yorkban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád „hozta a formáját” a Columbia Egyetemen tartott beszédében: többek között meglepő magabiztossággal kérdőjelezte meg a holokausztot és a szeptember 11-ei terroresemények elkövetőinek kilétét. Izrael úgy véli, a fórum egyetlen biztos vesztese a zsidó állam.

Belföld

Nem vagyok bábu

Tarlós István vezeti a Fidesz népszavazási kampányát. A Fidesz fővárosi frakciójának vezetője hat feltétellel vállalta el a kampány politikai irányítását, így többek között szabad kezet kapott a népszavazás kommunikációjában is. A referendum a Szociális népszavazás 2008 nevet viseli, és az aktivisták az Alkotmánybíróság döntése után azonnal megkezdik az aláírások gyűjtését.

Nyakig a bajban

Hogy érinti-e az MSZP vezető politikusait a Zuschlag-ügy, még nem tudni. Az viszont több mint valószínű, hogy a pártban közismertek voltak a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett ifjú szocialista gyanús pártépítési és gazdasági technikái. Mi több, pénzszerzőként és -közvetítőként a legutóbbi időkig „használták” Zuschlagot, akinek tevékenysége egyik mottója volt: komoly források csak az államtól nyerhetők.

Magyar világhír

Ritkán kerül a CNN vezető hírei közé Magyarország. A hét elején mégis megtörtént a „csoda”, mert egy budapesti sajtóeseményen kiderült: az adóhatóság együtt küzd a prostituáltakkal, hogy utóbbiak mihamarabb egyéni vállalkozókká, egyszersmind megbízható adóalanyokká váljanak. A cél elérésében jelentős szerepet szánnak annak a 15 millió forintnak, melyet pályázat útján nyertek a prostituáltak a magyar államtól. A „továbbképzés” kritikusai szerint az adóztatással az APEH kimeríti a kitartottság bűncselekményét.

A hét eseményei

Karcsúsítás a TV2-nélSváby András menesztése csak az első lépés volt, két menetben majdnem száz embert bocsát el a TV2 a Kereszty Gábor és Sváby András által alapított Interaktívtól – értesült az Index. A cél a költségek racionalizálása, hogy ezentúl ne egy külső gyártó cégtől rendeljék meg azokat a műsorokat, amelyeket maguk is megcsinálhatnának. A tulajdonos ProSiebenSat.1-csoport viszont Magyarországra hozná németországi gyártóbázisát, amivel több milliárd euró bevételhez juthat a TV2. Börtön az újságírónakHárom év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Draskovics Lászlót, a szombathelyi Drazsé Szemek című lap főszerkesztőjét, későbbi kiadóját. A revolverújságíró politikusokat és közéleti embereket zsarolt meg, pénzt kért azért, hogy ne jelentessen meg cikkeket, amint arról a Hetek is beszámolt. A férfi tagadta bűnösségét, azzal védekezett, hogy csupán szponzori támogatást kért és kapott a sértettektől, akik között helyi vállalkozók, sportolók és politikusok is voltak. Tömegverekedés Jászapátiban Két család nőtagjai keveredtek szóváltásba Jászapáti egyik utcájában hétfő este. A vita tömegverekedéssé fajult, körülbelül negyvenen estek egymásnak, csak a helyszínre érkező rendőrök tudták helyreállítani a rendet. A rendőrök láttán a verekedők megpróbálták elrejteni fegyvereiket, ezek közül egy kést, egy vasvillát és egy ásót foglaltak le a nyomozók. Az éjszaka, a további incidensek megelőzése végett, a járőrök visszatérő ellenőrzéseket végeztek a helyszínen és annak környékén.Bauer kilépett az SZDSZ-bőlAz SZDSZ is részese annak, hogy a magyar politikai osztály elszabotálja a közélet megtisztítását a rendszeres anyagi visszaélésektől” - többek között ezzel indokolta Bauer Tamás, a párt egyik alapítója, hogy tizenkilenc év után búcsút mond, és kilép a pártból. Bauer az SZDSZ országos tanácsának hétvégi ülésén jelentette be, hogy kilép a pártból. A volt politikus az SZDSZ alapító tagja, korábban a párt ügyvivője és parlamenti képviselője volt. Döntését azzal indokolta, hogy fontos politikai kérdésekben számára elfogadhatatlanná vált a jelenlegi pártvezetés álláspontja és gyakorlata.

Hit és értékek

Tilalmi politika

Keresztény szervezetek nyilatkozatban bírálták az izraeli főrabbik határozatát, amely megtiltja zsidók számára, hogy részt vegyenek az október elején Jeruzsálemben sorra kerülő nemzetközi felvonuláson és konferencián. A tiltást a főrabbinátus azzal indokolta, hogy a sátorok ünnepe idejére eső keresztény rendezvényeken „missziós tevékenység történik”. A szervezők képviselője lapunknak cáfolta a vádakat, és elmondta, hogy hivatalosan is tiltakoztak az izraeli kormánynál a diszkrimináció miatt, amely „jelentős károkat okoz az evangéliumi keresztények és Izrael állama kapcsolatában”.

A kövek kiáltanak

Az elmúlt hetekben számos újdonsággal lepte meg a régészet a Biblia olvasóit és általában a zsidó történelem iránt érdeklődőket. Izraeli kutatók megtalálták a „tejjel-mézzel folyó” föld első történeti bizonyítékát; egy az izraelita honfoglaláskor lerombolt hatalmas város nyomait a Genázáreti-tó mellett; az újbabilóni birodalom egyik fontos főtisztviselőjének nevét, aki Jeremiás könyvében is szerepel; valamint egy menekülőalagutat (képünkön) Jeruzsálemben, amely a Siloám tavát kötötte össze a Templom-heggyel.

HÁTTÉR

Gyümölcskeresés

Belterjes katolikus happening? Nevetséges jámborkodás? Értékeink megfogalmazása, újra felfedezése és felmutatása a nyilvánosság számára? A megújulás lehetősége a keresztényeknek is? Falra hányt borsó egy közömbös világban? – teszi fel kérdéseit az egyik katolikus internetes portál arra keresve a választ, hogy a múlt héten befejeződött egyhetes Városmissziónak vajon vannak-e kézzelfogható eredményei.

Mitől függ?

A huszonéves Anna gyerekkorától kezdve drogproblémákkal küszködött. Hosszú évek után nagy nehezen „lejött a szerről”, ám hamarosan azt vette észre magán, hogy szerelemfüggővé vált: minden gondolatát romantikus kapcsolatok kötötték le, ami miatt másodlagossá vált az élet többi területe.

Kovács úr munkát keres

35 év elteltével Kovács úr megkapta élete első felmondólevelét. 53 évesen az utcára került. Most munkát keres. A hogyanra voltunk kíváncsiak.

Új kutatások segítik a függőségek megértését

Korábban az orvostársadalom úgy vélte, hogy az alkoholizmus sokkal inkább betegség, mint erkölcsi hiba; de miközben rendelkezett az egyéb betegségek minden vonásával, köztük a jellegzetes tünetekkel és az előre megjósolható lefolyással, amely rokkantsághoz, sőt akár halálhoz is vezethet, az alkoholizmus mégis más volt. Fizikai alapja abszolút rejtély volt – és mivel senki nem kényszerítette az ivásra az alkoholistákat, még mindig úgy vélték, hogy az alkoholizmus valamiképpen önkéntes dolog – írta a Time-ban Michael D. Lemonick, aki a függőségek fizikai alapjait vette számba.

Kilép-e az SZDSZ a tizedik emeletről?

„Mint a tizedik emeletről kilépni” – jellemezte lapunknak az SZDSZ egyik ügyvivője, hogy szerinte milyen következménnyel járna, ha a liberálisok felbontanák a koalíciót. Ennek ellenére találkoztunk olyan szabad demokrata vezetővel, aki szerint érdemes lenne legalább elgondolkodni a kilépésen, mivel mind a koalíció, mind a párt helyzete drámai. Bár az elmúlt hetekben Horn Gábor, a párt egyik elöljárója többször beszélt a kilépésről, esetében mindenki biztos, hogy fenyegetésével csupán az egészségügyi reformról szóló tárgyalásokat igyekezett kilendíteni a holtpontról.

Eörsi jó eredményt vár 2010-ben

Az MSZP és az SZDSZ között az elmúlt napokban valóban az egészségügy finanszírozása szította a kedélyeket – nyilatkozta lapunknak Eörsi Mátyás szabad demokrata frakcióvezető, aki szerint a reformok tekintetében a szocialistákon érzékelhető a „lelkesedés lanyhulása”.

Csodálatos elme

Jeruzsálem – reggel kilenc óra harminc perc. Halk szavú, intelligens fiatalember nyitja ki az intézet kávézójának ajtaját. Angol nyelven cappuccinót és croissant-t rendelünk. Kiszolgál, visszaad, mosolyogva tűri, ha válogatunk. Egy hét múlva az intézet hírlevelében döbbenten olvassuk ennek a szimpatikus fiatalembernek nem mindennapi történetét: Laurent öt évvel ezelőtt terrortámadás áldozata lett. Kritikus állapotban, súlyos agyi sérülésekkel szállították kórházba. Fizikai kondíciójának egy évig tartó rehabilitációja után került Reuven Feuerstein professzor intézetébe. Folyamatos, kétéves intenzív terápia után a fiatalember korábbi mentális képességeinek újra birtokában megnyitotta önálló kávézóját. S noha fémszilánkok még most is vannak az agyában, Laurent láthatóan nem törődik többé a traumával. Ő az egyike azon több ezer fiatalnak, akik a professzor módszereinek köszönhetik, hogy lehetőségük van beilleszkedni az élet normális rendjébe. E módszerekről – és eredményeiről – kérdeztük a professzor urat.

Nyitás az utcára

Közeledik a tél. Szokás szerint ez az az időszak, amikor a hajléktalanellátás szóba kerül – nyáron inkább a helyzet előidézése zajlik kilakoltatások formájában. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium idén az elavult ellátórendszer teljes átalakítására készül: a túlélés segítése helyett a visszailleszkedés támogatása lesz a fő cél.

KÁVÉSZÜNET

Műanyag punkok

A bandatagok marihuánaszeretetéről elnevezett kaliforniai Green Day zenekar három Grammy-díjjal is büszkélkedhet. A világszerte 60 millió albumot értékesítő banda a punk műfaj alapítói szerint ugyanakkor nem tesz mást, mint dalokat lop, és kisajátítja önmagának a stílusirányzatot.

Orosz rulett

„Kérem, ne nevezzenek arrogánsnak, de Bajnokok Ligája-győztes vagyok, és azt hiszem, én különleges vagyok!” – ezekkel a szavakkal kezdődött a portugál edző, José Mourinho pályafutása a Chelsea labdarúgó-csapatának élén. A valamivel több, mint hároméves munkásságot hat trófea és hangzatos nyilatkozatok jellemezték.

Egzotikus ízvilág

A japán konyha Európában legelterjedtebb fogása a számtalan variációban létező szusi, ami alapvetően nem más, mint apró rizses falatkák. A szusi nagyon egészséges étel: finom, könnyű, és alacsony a kalóriatartalma.

Programok

Barbizon francia és magyar ecsettel – az európai táj-festészet mesterei címmel kiállítás látható szeptember 27-től Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban. A kiállításon a legismertebb európai művésztelep, Barbizon tájai elevenednek meg francia és magyar festőművészek képein. Ámos Imre emlékkiállítás a festő születésének 100. évfordulója alkalmából. (Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár VII., Dohány u. 2.)II. Miskolci Szüretfesztivál és Kézművesvásár szeptember 23-ig. (Miskolc, Erzsébet tér, Széchenyi utca. Info: 30/517-5321)Lakásvásár a Syma Sport- és Rendezvénycsarnokban szeptember 21-22-23-án (X., Népstadionkert).Oszmán-török szőnyegkiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban (IX. Üllői út 33-37.).„A világűr” – interaktív játékkal összekötött kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban október 14-ig, az „űrkorszak” 50. évfordulóján. A látványos, multimédiás kiállítás gyermeki nyelven tolmácsolja a világűr távlatait és fogalmait (XIV. Városliget, Vajdahunyadvár).„Láthatatlan Kiállítás” – A sötét térben ismerkedhetünk a vak emberek hétköznapi életével – közlekedésükkel, játékaikkal stb (Bp., E-Klub).

Hagymás bab és csihi-puhi

Egzotikus távol-keleti és vadnyugati helyszíneivel, hatalmas bab- és omlettadagjaival, csattanós, vértelen pofonjaival és az azt követő fogköpködésekkel Bud Spencer önálló stílust teremtett a mozilátogatók generációinak legnagyobb örömére. A tehetségben éppen nem szűkölködő, bátran mondhatjuk: polihisztor egyéb oldalait azonban csak kevesen ismerik.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!