hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 06. 06. (XII/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tűz és víz

Ötvennégy kemény megmérettetés után lezárult az elnökségért folyó küzdelem hosszúra nyúlt előválasztási szakasza. Az utolsó fordulóban Dél-Dakotában Hillary Clinton, Montanában pedig Barack Obama diadalmaskodott, aki ezzel biztosra veszi, hogy ő lesz a Demokrata Párt jelöltje a novemberi választáson. Clinton lapzártánk után jelenti be további terveit, azt azonban leszögezte, hogy a párt érdekei alapján hozza meg döntését. Bár mindkét párt jelölőgyűlése hátravan még, Obama és McCain már belevetették magukat az egymás elleni küzdelembe, mely egészen novemberig tart majd.

Ki a felelős az élelmiszerválságért?

A világméretű élelmiszerválság a témája annak az ENSZ-csúcstalálkozónak, amelyre a héten került sor Rómában. A találkozó fő üzenetét azonban beárnyékolja két vitatott vendég, Robert Mugabe zimbabwei és Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök jelenléte.

Buldózerrel írt történelem

„Nézze, ezek a háromezer éves oszlopfők Salamon király templomát díszítették, ezek a márvány járólapok pedig a Heródes által kibővített szentély bejáratánál állhattak” – magyarázza Noam, egy fiatal bibliai archeológus a jeruzsálemi Emek Cunnim negyedében felállított ideiglenes kutatási területen. A leletek különlegességét az adja, hogy szó szerint a szeméttelepről kaparták ki a világ egyik legrégebbi és legvitatottabb építkezési területéről származó maradványokat. A történet, amelyet ezen a jeruzsálemi domboldalon hallottunk, jól példázza az ősi, szent város körül izzó indulatokat.

Belföld

A tényekkel kell szembe nézni

Az SZDSZ politikusai többnyire népszerűtlenek, a párt szimbolikája és nyelvezete, programpontjai annyira hidegen hagyják a választókat, hogy egyes mérések szerint már csak a népesség egy százaléka támogatja a rendszerváltó pártot. Mi az oka ennek a mélyrepülésnek?–Több éves folyamat eredményeként került válságba az SZDSZ. Körülbelül 8-10 éve nem tudtunk politikai erőt mutatni a magyar politikai közéletben. Ez az elgyengülés az elmúlt egy évben folytatódott, és hitelvesztetté vált az SZDSZ. Olyan politikusok képviselik a liberalizmust, akik nem hitelesek a magyar közvélemény előtt. Ez így a biztos kieséshez vezet.

Mi vezetett Trianonhoz?

„Helyes-e öngyilkosnak lennünk, nehogy megöljenek?” – tette fel a drámai kérdést a trianoni béketervezet kapcsán elmondott védőbeszédében gróf Apponyi Albert, a magyar delegáció vezetője. Rétori teljesítményként sem utolsó szónoklata azonban már enyhíteni sem tudta a hazánkat ért legnagyobb történelmi szerencsétlenséget. 1920. június 4-én – vagyis nyolcvannyolc éve – írta alá Magyarország az első világháborút lezáró békeszerződést a versailles-i Grand Trianon kastélyban. Vajon mi vezetett a máig ható tragédiáig?

Az SZDSZ három kérdése

Az SZDSZ elnökválasztó küldöttgyűlésén a szokásosnál is jóval nagyobb a tét. Legalább három dolognak kell eldőlnie: 1. Le kell zárni a tavalyi küldöttgyűlésen történt visszaélések kivizsgálását; 2. A pártnak új elnököt kell választania; 3. Új alapokra kell helyezni a párt ideológiáját és az ebből fakadó politikai stratégiáját.

A hét eseményei

Kóka csak feltételekkel szavaz a kormányraA magyar kormánynak mennie kell, ha nem képes megoldást kínálni Magyarország gazdasági bajaira; az adócsökkentés nem elkerülhető, enélkül az SZDSZ nem szavazza meg a jövő évi költségvetést. Erről Kóka János, az SZDSZ elnöke beszélt a héten többször is.ElfogultságA baranyai rendőrök nyomoznak a továbbiakban a Kaposváron meggyilkolt gimnazista ügyében. A helyi, somogyi rendőrök ugyanis korábban elfogultságot jelentettek be, mivel az egyik gyanúsított fiú apja a főkapitányságon dolgozik.Orbán garantálja a nyugdíjakatA Fidesz garanciát ad az időseknek arra, hogy akármilyen mély is a válság, a nyugdíjak reálértékét mindig szinten fogják tartani. Erről Orbán Viktor beszélt a nyugdíjasszervezetek, idősügyi tanácsok képviselői előtt szerdán Budapesten. Az MSZP és a vele szövetséges nyugdíjasszervezetek az elmúlt napokban folyamatosan támadták a Fidesz elnökét egy kiszivárgott, állítólag a nyugdíjak befagyasztásáról szóló kijelentése miatt.

Hit és értékek

A Templom lesz a béke kulcsa

A jeruzsálemi Templom Intézet évtizedek óta azzal foglalkozik, hogy újra elkészítse a hajdani Szentélyben használt tárgyak másolatait és előkészítse a Harmadik Templom felépítését. A terveikről és az őket körülvevő vitákról a szervezet központjában beszélgettünk Hajim Richman rabbival, a Templom Intézet nemzetközi osztályának a vezetőjével.

Jeruzsálem jövője a próféciák fényében

Az alábbi menetrend a Szentírás – az Ó- és az Újszövetség – vonatkozó kijelentései alapján készült. A Biblia az események sorrendjét tartalmazza, de azok bekövetkeztének pontos időpontját és az egyes szakaszok időtartamát nem feltétlenül lehet közvetlenül megállapítani a Szentírásból. Az összeállítást készítette Németh Sándor lelkész, főiskolai tanár.

HÁTTÉR

Te is, fiam, Cesar?

Egyik utolsó interjújában így nyilatkozott a Le Figaro riporterének: „Tudom, hogy valahol egy gyilkos leselkedik rám.” Azt azonban még ő sem gondolta, hogy a merénylő éppen legnagyobb győzelmének küszöbén csap majd le rá. Robert Francis Kennedy bátyját, a legendás JFK-t, az Egyesült Államok 35. elnökét 1962-ben lőtték le, és ő a sírjánál megfogadta, hogy folytatni fogja a reformokat, amit még együtt kezdtek el.

Mi zajlik Ukrajnában?

Miközben Oroszország és Fehéroroszország a tényleges többpártrendszer elhalásának irányába halad, a harmadik szláv posztszovjet köztársaságban, Ukrajnában a szó szoros értelmében dühöng a demokrácia. Olyannyira, hogy az egymás ellen fenekedő pártok már a parlament munkáját szabotálják. Állítólag csak napok kérdése Julija Timosenko miniszterelnök másodszori eltávolítása. Igaz, a politikai elemzők ezt már két hónappal ezelőtt is állították Kijevben.

Az utolsó betyár

A betyárok viharos hajnalon születnek… – vallja a jó Laci­Betyár, becsületes nevén Szijártó László okleveles vőfély, betyár és gondolkodó.

Aki nem akar dolgozni, ne is kapjon segélyt

Május 21-én a monoki önkormányzat lakossági nyomásra „reform”-rendeletet hozott. A jövőben csak azok kaphatnak munkanélküli segélyt, akik közmunkát vállalnak cserébe. Míg a felnőtteknek dolgozni kell, a gyerekeknek iskolában a helyük, különben nem kapják meg a szülők a gyermeknevelési támogatásokat. A monoki rendelet országos vitát kavart, miközben egyre több önkormányzat követi Kossuth földijeinek példáját.

Balti bajok

Eddig hazánk volt a sereghajtó az uniós tagországok között a legalacsonyabb GDP-bővülési ütemet produkálók sorában, ám az idei első negyedévben a többször is mintaként emlegetett Észtország vette át helyünket. Közelebbről megvizsgálva sok tanulsággal szolgálhat a hazánk elé is példaként állított balti országok és Magyarország gazdaságának összehasonlítása, kiváltképp, hogy több hasonló párhuzam is vonható a volt „kommunista blokk” országainak fejlődése között. A balti mintaállamok töretlennek tűnő növekedése megtorpanni látszik, s a tizenegy éves csúcsot döntögető, 10 százalék fölötti infláció azt mutatja, hogy az eddig kiegyensúlyozott növekedést produkáló országok ingoványos talajon járnak.

Gyurcsány 2010-ben is győzni akar

A túlsúlyos ember nem erős, hanem beteg – érzékeltette az államapparátus jelenlegi állapotát Sárközy Tamás, aki arra kapott felkérést, hogy tegye hatékonyabbá az operatív kormányzást a hátralévő két évre. Megbízója, a miniszterelnök ugyanis bizonyos abban, hogy 2010-ig fog kormányozni. Sárközy szerint erre azért is komoly esélye van Gyurcsánynak, mert nagyon erős nemzetközi támogatottsággal rendelkezik. A belpolitikai hangulat pedig változni fog.

Szemét egy ügy

Kormányok jönnek-mennek, egyvalami stabil Itáliában, a maffia pozíciója. Az EU-ban sokkot okoznak a nápolyi szeméthegyek, amelyeket a Camorra számlájára írnak. Brüsszel több millió eurós bírságot helyezett kilátásba, ha az olasz kormány nem rendezi a szemétkrízist.

KÁVÉSZÜNET

Euro 2008 esélylatolgató

Szombaton Svájc és Csehország összecsapásának kezdősípszójával útjára indul a labda az osztrák–svájci rendezésű Európa-bajnokságon, és mintegy huszonkét napig ki sem kerül a rivaldafényből. Bár még meglehetősen korai bármit is mondani a csapatok esélyeivel kapcsolatban, mégis vállaltuk a kockázatot, hogy górcső alá vegyük a válogatottakat eddigi teljesítményük és a játékosok pillanatnyi formája alapján.

Kalandorok ne kíméljenek

Záróképként legutóbb, közel húsz évvel ezelőtt Indiana Jonest a trilógia alkotói belelovagoltatták a lemenő napba. Azonban a sorozatra új nap virradt közkívánatra, Harrison Ford neve pedig – amely mára összeforrt Indyvel, a leleményes kaland­hős­sel – újra kifényesítve szerepel a plakátokon.

Népbetegség a koraszülés

Kevesebb, mint 2500 gramm, kevesebb, mint 37 hét, vagyis kisebb esély az életre. Magyarországon a koraszülés népbetegség. Míg az uniós átlag 4-5, addig hazánkban az újszülöttek 8-9 százaléka koraszülött. Az ilyen gyerekek hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak. Sajnos kevéssé köztudott, hogy a koraszülések jelentős része megelőzhető lenne.Egy fejlett ország egészségügyi ellátásának egyik legfontosabb mutatója az újszülöttek túlélési esélyei és a koraszülöttek fejlesztési lehetőségei.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!