hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 07. 25. (XII/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Világkörút

Világpolitikai körútba fogott Barack Obama: Kuvait, Afganisztán, Irak, Jordánia, Izrael, majd – lapzártánk után – három európai ország szerepelt az útitervben. Az elemzők szerint a turné célja, hogy komoly, nemzetközi szinten is tárgyalóképes politikusként tüntesse fel a fiatal szenátort, ugyanakkor „elvigye a show-t” riválisa, John McCain elől, aki éppen alelnökjelöltje megnevezésére készül a republikánus jelölőgyűlés előtt.

A perzsa csapda

Valahányszor szó esik az iráni nukleáris program fegyveres (amerikai vagy izraeli) erővel történő megállításáról, menetrendszerű pontossággal érkezik az iszlám köztársaság válasza: egy támadás esetén a Hormuzi-szoros lezárásával megbénítaná a világ olajforgalmának 40 százalékát, és súlyos csapást mérne Izraelre – akkor is, ha Izrael nem venne részt a támadásban. E kettős fenyegetés – ne feledjük, a sakkot Perzsiában találták föl – nagyon jól kigondolt stratégia.

Sarkozy az oroszlán-barlangban

Nicolas Sarkozy hírnevéhez méltóan „bement az oroszlán barlangjába”: a hét elején Dublinba látogatott, egy hónappal azután, hogy az írek elutasították a lisszaboni szerződést. A francia elnök először harcias fogadtatásban részesült, a megbeszélések azonban végül kellemes hangnemben zajlottak, ami már önmagában sikernek bizonyult.

Belföld

Csapdába csalták a magyar katonákat

Nem hívják vissza a magyar katonai missziót Afganisztánból, ebben mind az öt parlamenti párt egyetértett a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésén.

Hogyan mentsük meg Afganisztánt?

„Egy 32 milliós ország átalakítása nem a Nyugat feladata, hanem az afgánoké” – írja a liberális hangvételű Time vezércikkében Rory Stewart, hat éve Kabulban élő újságíró. „Az afgánoknak megvan az energiájuk, a büszkeségük és a képességük arra, hogy ennek a folyamatnak az élére álljanak.

Számháború lett Kolonics mentéséből

Kolonics György olimpiai bajnok halála óta a mentők felelősségéről szólnak a viták, noha a szakértők szerint a „hirtelen szívhalál” általános dolog Magyarországon, és a rohamkocsi 17 perc alatt kiért Csepelre, a kenusok bázisára. A tragédia kimenetele nem ezen múlhatott.

Ez a sarc lesz az első?

Zsarolás miatt feljelentést tett a szerencsejáték-vállalkozók érdekképviseleti szerve egy szerencsejátékosokat védő, bejegyzés alatt álló egyesület ellen. A szervezet ugyanis a játékadó egy százalékát, mintegy 400 millió forintot követel többek között prevencióra – ha nem kapják meg, véghezviszik népszavazási kezdeményezésüket arról, hogy pénznyerő automaták csak kaszinókban működhessenek. A személyeskedésig fajuló vita mintegy százezer játékfüggő „feje fölött” zajlik.

Gerillamozgalom a mezőgazdaságban

Blokád alá vonja a felvásárló- és feldolgozó- telepeket hét szabolcsi gazdakör és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ifjú Gazda tagozata, ha 30 forintos kilogrammonkénti nettó ár alatt vennék át az ipari almát az üzemek.

A hét eseményei

Egyre többen súgnak az APEH-nekTavaly leginkább a vagyongyarapodásra hívták fel a revizorok figyelmét a „bejelentõk”, idén a számla- és nyugtaadás elmaradása a sláger az adóhivatalnál.Fidesz–MSZP 61:29Egy most vasárnapi választáson továbbra is csak az MSZP és a Fidesz jutna be a parlamentbe, az SZDSZ és az MDF nem – olvasható a Tárki júliusi felmérésének összegzésében. A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 29 százalékon áll, míg a Fideszé ebben a hónapban 61 százalék, az SZDSZ 2, az MDF pedig 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.Mikola a darálóban Mikola Istvánnak, az Orbán-kormány egykori egészségügyi miniszterének a családi cége is érdekelt volt a kiskunhalasi kórház privatizációjában – hozták nyilvánosságra jobboldali orgánumok azt követõen, hogy Mikola három héttel ezelõtt kedvezõen nyilatkozott a Fidesz által támadott Hospinvestrõl, amely a kórházat mûködteti. A Fidesz több szakpolitikusa elhatárolódott Mikola kijelentéseitõl. Hosszabbítás a Nap-kelténekKét évvel meghosszabbíthatja a Nap-kelte címû reggeli mûsorra kötött beszállítói szerzõdést a Magyar Televízió, sõt a mûsor hossza további egy órával növekszik hétvégenként. Lezárják a teljes budai alsó rakpartotLezárják a teljes budai alsó rakpartot körülbelül két hónapra a budai Duna-parti fõgyûjtõcsatorna építése miatt.Jud Süss-botrány: két férfit meghallgattakGyanúsítottként hallgatott ki két férfit a rendõrség a Jud Süss címû filmmel kapcsolatban közösség elleni izgatás miatt indult büntetõügyben.Újból keresik a Dunában Mária királyné kincseitIsmét keresik a régészek Mária királyné elsüllyedt hajóit az Esztergom és Dömös közötti Duna-szakaszon.Kontár volt a hegesztőAz elkészült szakértõi vélemény szerint szakszerûtlen hegesztés okozta a Pest megyei Tökön vasárnap este történt körhintabalesetet, melyben több tucat gyermek megsérült, köztük többen súlyosan.

Hit és értékek

A Fehér Ló keresztje

1938. augusztus 27-én új rab érkezett a szegedi fogházba. A 9323-as számú elítélt Szálasi Ferenc, a nyilaskeresztes mozgalom vezére volt. A Szálasi-perben hetven éve, 1938 júliusában hirdették ki a jogerős ítéletet. A későbbi nemzetvezető maga kereste a börtönt, hogy így szerezzen mártírglóriát magának. A bíróság előtt kijelentette: „Én nem lehetek istenibb Istennél. Isten is a káoszból teremtette a mindenséget és rendjét. Ezzel leszögezte az alaptörvényt, hogy minden rend rendetlenségből születik meg. Ha az én célkitűzésem zavaros és értelmetlen, akkor csak azt vallom, hogy ebből a káoszból fog megszületni magyar népem boldogságának és jövendőjének rendje.” 1940-ben Horthy Miklóstól kapott amnesztiát, majd hat évvel később elérte célját: káoszba és pusztulásba sodorta az országot.

HÁTTÉR

Szerbátültetés

Jóságos külsejű, misztikus gyógyítónak álcázta magát „a Balkán mészárosa”,akit 13 éves hajsza után a napokban fogtak el a szerb hatóságok. Az első reakciók alapján nem borzolta fel különösebben a helyi kedélyeket, hogy kivonták a forgalomból Radovan Karadzsicsot.

A szibériai fogoly

Dmitrij Medvegyev elnök egy félremagyarázott kijelentése után az a hír terjedt el, hogy hama­ro­san szabadul a szibériai büntetőtelepről, illetve börtönből az egyetlen orosz állítólagos politikai fogoly, korábban Oroszország leg­gaz­dagabb embere: Mihail Hodorkovszkij. Alig néhány nappal később viszont a Jukosz olajtársaság volt első embere ellen új vádiratot adtak be, ami éppenséggel nem támasztja alá a vele rokonszenvezők optimizmusát.

Politizáló pap, prédikáló politikus

Semmi meglepő, inkább az érzelmekre építő „szív” be­széd és két rutinos szónok. Tőkéstől és Orbántól most eny­nyit kapott a magyarság az erdélyi „Tusványoson”. A sorban tizenkilencedik nyári sza­badegyetemen Orbán Viktor a nemzet lelkének verseny­képessé tételéről szólt, míg Tőkés László az RMDSZ–MPP- megegyezés hátteréről és a romániai magyarság lépés­kényszeréről prédikált a jelenlevőknek. A táborban a záróelőadást csak így sommázták: van, mikor egy pap politizál, és egy politikus prédikál.

Politizáló pap, prédikáló politikus

Semmi meglepő, inkább az érzelmekre építő „szív” be­széd és két rutinos szónok. Tőkéstől és Orbántól most eny­nyit kapott a magyarság az erdélyi „Tusványoson”. A sorban tizenkilencedik nyári sza­badegyetemen Orbán Viktor a nemzet lelkének verseny­képessé tételéről szólt, míg Tőkés László az RMDSZ–MPP- megegyezés hátteréről és a romániai magyarság lépés­kényszeréről prédikált a jelenlevőknek. A táborban a záróelőadást csak így sommázták: van, mikor egy pap politizál, és egy politikus prédikál.

A gárda hívásra házhoz megy

A Magyar Gárda 2007 augusztusában alakult meg. Az eltelt közel egy évben több száz rendezvényen mutatták meg magukat, a kezdeti kétszázas létszám hatszorosára nőtt. A „bűnözés vissza-szorítása” érdekében tett „vonulások” révén vidéken egyre népszerűbb a sokak által rasszistának és nácinak tartott mozgalom. Bár felosz-latásáért jelenleg is per zajlik, a vezetők azt mondják: bármilyen ítélet születik is, a gárda nem hal el.

Már magunknak építünk szobákat

Nívós és gazdag választékból csemegézhetnek azok, akik nem akarnak külföldön nyaralni, hanem inkább a magyar vendégszeretetet élveznék itthon. Az utóbbi években már a Balatonon is lehet tapasztalni – ahol korábban csak a német beszédre reagáltak készségesen –, hogy a hazai vendég is jó vendég! A szállodaiparban ugyanúgy érdemes hosszú távra tervezni és a legjobbat kínálni, hiszen az ötcsillagos és a Resort típusú hotelek a visszajáró hazai vendégekre építenek gazdag programválasztékukkal, komplett üdülő- vagy gyógycsomagjaikkal.

Fogolycsere kérdőjelekkel

2008. július 16-án Izrael két katona földi maradványaiért cserébe szabadon engedett több Hezbollah-terroristát. Az ATV esti híradójában a bejátszásból egyértelműen kiderült, hogy az egyik fogoly, Samir Kuntar több embert is meggyilkolt, köztük egy négyéves kislányt. Az M1 esti híradója is beszámolt a „fogolycseréről”, de a megállapodás értelmében az izraeli börtönökből szabadon engedett foglyokat mindössze a „gerilla” jelzővel illette a tudósítás. A két bejátszás látszólag ugyanarról az esetről adott hírt. Baranyi Gábor Budapest

A Balaton reneszánsza

Nagyon tetszett aBalaton reneszánszáról szóló cikkük. Arra azonban fel kellene figyelni, hogy a külföldieknek a Balaton nem is olyan olcsó. Elõször is a mostani euró-forint kurzus miatt, másrészt, mert a balatoni fürdõhelyeken a pénzváltók, de az üzletek is 218 forintért vették, illetve számították be az eurót akkor, amikor Budapesten 231 forintért váltották. Ez nem elhanyagolható különbség, és sok külföldi kedvét elveheti attól, hogy a Balatonnál nyaraljon, vagy ott pénzt költsön.Alemán Mónika

KÁVÉSZÜNET

Gazdag csapat, szegény csapat

Az egyre magasabb fizetések miatt lassan időszerűvé válik, hogy észak-amerikai példára az Európában szereplő labdarúgók fizetését is korlátozzák. A jelenlegi átigazolási rendszert amúgy is rengeteg kritika éri: mi a te­en­dő akkor, ha egy érvényes szerződéssel rendelkező játékos úgy dönt, hogy többet nem akar saját klubjában szerepelni?

A gyerek meg a háború

A huszonéves Ishmael Beah máris komor életrajz birtokosa. Sierra Leone-i gyerekéveiről megjelent könyvét (Gyerekkatona voltam Afrikában) húsz nyelven olvassák, s a milliónyi olvasóból sokan könnyezik meg. Joggal persze. A szerző előbb a polgárháború menekültje, majd családja kiirtása után a harmadik világ értelmetlen harcainak legvadabb gyilkosai közé áll: gyerekkatona lesz, aki drogoktól bódultan utánozza a Rambo-filmek ölési technikáit, miközben magát élet-halál urának érzi. Lelkifurdalása nincs, fizikai fájdalmat már nem érez.

Önmaguktól szenvednek a késelők

Múlt csütörtökön megkéseltek egy 18 éves fiatalembert Londonban, aki belehalt a sérüléseibe. Ő volt az idei 21. áldozat. A fiatalkori késeléseket a Scotland Yard nemrégiben a terrorizmusnál is nagyobb, első számú veszélynek nyilvánította. Rendszeresek a köztéri motozások, súlyosbítják a büntetési tételeket, elrettentő eszközökkel törekszenek a megelőzésre, miközben fokozzák a családsegítő munkát is. A szakemberek a jelenséget a terjedő szegénységgel és a családok felbomlásával magyarázzák.

Tüskevártól Nagyberekig

Új kerékpárút épült a Kis-Balatonnál, valamint a Kerékpáros Ház kerékpárkölcsönzővel, a Madárvárta, új vízi játszótér és a Kis-Balaton Ház is elkészült a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként. Az egyedülálló természeti terület és Európa-hírű vizes élőhely most először vált megközelíthetővé a látogatók számára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!