hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 08. 01. (XII/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nyugaton csend, keleten vihar

Miközben a héten újabb terrorhullám söpört végig Ázsiában, IsztambultólIndiáig, Európában az elmúlt három évben nem sikerült merényletet végrehajtaniuk a terroristáknak, az Egyesült Államok pedig a terrorizmus elleni harcnak köszönhetően mindeddig a határain kívül tudta tartani a terrortámadásokat. A 2001. szeptember 11-ei támadások óta eltelt közel hét évben a terrorizmus arca is megváltozott – írja az al-Kaidáról szóló Győzelem vagy vereség? című összeállításában az Economist.

Hosszútáv célfotóval

Megkezdődött a visszaszámlálás az amerikai történelem eddigi leghosszabb el­nök­választási kampányában: kevesebb, mint 100 nap van hátra a november 4-ei sorsdöntő megmérettetésig. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Barack Obama vezet John McCainnel szemben, de a körülményekhez és a várakozásokhoz képest előnye nem nevezhető jelentősnek, a verseny mindkét jelölt előtt továbbra is nyitva áll.

Vége az Olmert-korszaknak

Amint a Kadima megválasztja az utódomat, lemondok – jelentette be lapzártánkkor elhangzott rendkívüli televíziós beszédében Ehud Olmert izraeli kormányfő.

Belföld

Mi a Hézag?

Horn Gyula akkori miniszterelnök politikai okokból állíttatott le egy Draskovics Tibor elleni nyomozást 1996-ban – állítja Kiss Ernő nyugalmazott dandártábornok, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori vezetője. A rendészeti miniszter annak idején a pénzügyi tárca közigazgatási államtitkára volt – az akkori gyanú szerint az ő utasítása alapján csökkentették egy benzinkutakat üzemeltető cég 83 milliós büntetését 100 ezer forintra.

Nem csalás, nem ámítás

Közzétette első hallásra paradoxnak tűnő állításokat is tartalmazó jelentését a Pénzügyminisztérium: a tízmilliárd forinttal megtámogatott, majd nagy politikai viharok közepette megbukott Kormányzati Negyed-projekten az adófizetők nem veszítettek. A Fidesz szerint eljött az idő, amikor ki kell mondani: a kormány hülyének nézi az embereket.

Egyre több fiatal AIDS-beteg

A magyar Nemzeti AIDS-bizottság tájékoztatása szerint tavaly másfélszer több, 119 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, amikor 81 fertőzöttet tartottak számon. Ezzel mintegy 1500-ra nőtt a regisztrált HIV-pozitívak száma.

Rémület egy vashulladék miatt

Már korábban hatástalanították azt a gigantikus bombát, amely miatt Ferencvárost le kellett zárni a héten, és lakók ezreit kellett átmenetileg kitelepíteni.

Szükséges volt a Lipót megszüntetése

Legalább 10-12 milliárd forintba került volna az Országos Pszichiátriai Intézet (OPNI) elavult, már a működést veszélyeztető épületeinek felújítása. Többek között emiatt kellett bezárni a közismertebb nevén Lipótmezőt.

A hét eseményei

Szombathely kontra T-MobileMegsértődött Szombathely polgármestere a magyar olimpiai csapat kiemelt támogatójára, mert a T-Mobile erkölcsi aggályát fejezte ki Fazekas Róbert, az Athénban doppingvétségbe keveredő diszkoszvető olimpiai indulásával kapcsolatban. Szombathelyen bojkottra készülnek a támogató ellen: lehet, hogy az önkormányzat az összes szerződését felbontja a céggel, mert a polgármester szerint a várostól megszerzett hasznot a város kedvence, Fazekas Róbert ellen használja fel. Titok a MÁV-vezérek fizetéseA MÁV többszöri kérés ellenére sem adja ki a vezetők fizetését, pedig az országgyűlési biztos szerint nyilvános adatról van szó. A MÁV-nál azt mondják: még egyeztetnek az ügyben, mert számukra nem egyértelműek a jogszabályok. A felsővezetők fizetési listáját még májusban kérte a cégtől az Origo internetes hírportál.

Hit és értékek

Hadrianus, a turistacsászár

„Élet, szerelem, örökség” (Life, Love, Legacy) címen invitálja a British Museum a látogatókat a „Róma legrejtélyesebb uralkodójáról”, Hadrianusról szóló nagyszabású időszaki kiállítására. A történészek véleménye eltér arról, milyen élet, milyen szerelem és milyen örökség az, amellyel a többek között a British Petroleum olajcég által szponzorált monstre kiállításra betérők megismerkedhetnek.

HÁTTÉR

Egyetlen út a fejlődés

Immár tizedik alkalommal adott jelentést a hazánkban működő multinacionális vállatok egy csoportját tömörítő szervezet, a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC). Mint fogalmaztak, aggódva figyelik a magyarországi eseményeket, ahol az önös érdekek felülírják az ország érdekeit. Úgy látják, hogy a politikai megosztottság miatt mára az ország süllye­dő­ben van, lemarad a felzárkózási folyamatban. Komoly a helyzet – fogalmaznak –, de még van esély arra, hogy élni tudjunk az erősségeinkkel.

Repülésbizonytalanság

Pár napon belül kétszer kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk az ausztrál Qantas légitársaság gépeinek. Előbb a gép oldalán, feltehetőleg egy oxigénpalack okozta robbanás következtében keletkezett két-három méteres lyuk miatt, pár nappal később pedig azért, mert a levegőben kinyílt a repülőgép egyik ajtaja. A pilóták mindkét esetben sikerrel tették földre a gépet, ám a történtek újra ráirányítják a figyelmet a légiközlekedéssel kapcsolatos biztonsági kérdésekre.

Az igazság odafönt van

Vihart kavart nyilatkozatával Edgar Mitchell (kis képünkön), az Apollo–14 egykori pilótája. A Holdon is megfordult űrhajós azt állítja, rendszeresen látogatják ufók a Földet, és a világ vezetői ezt nagyon jól tudják, de több mint hatvan éve eltitkolják a közvélemény elől. A Discovery Channel riporterének azt is elmondta: 1947 óta egy titkos testület foglalkozik az Egyesült Államokban a jelenséggel, de más országok is rendelkeznek vaskos ufóaktákkal.

Papírgyár vagy tudásgyár?

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy az idei felvételi eredmények az oktatási rendszer erényeire vagy inkább hibáira világítanak rá. Az ellenzék egyszerre két szakadékról is beszél, melyekből az egyik a nagyobb, elsősorban fővárosi, valamint a kisebb vidéki egyetemek és főiskolák között húzódik, míg a másik az államilag dotált és a zsebből fizető diákok között tátong. Lapunk információi szerint a kormány idén kénytelen volt belenyúlni a felvételi rendszerbe, hogy az aránytalanságokat némileg csökkenteni tudja.

Pécs közeledik Budapesthez

Kiváló utakon, völgyhidakon és alagutakon áthaladva lehet immár leszáguldani Pécsre; igaz, hogy még csak virtuálisan. De van esély arra is, hogy 2010 tavaszára a valóságban is autópályán érkezzenek meg a vendégek a Pécs 2010 Kulturális Főváros programjaira. Természetesen csak akkor, ha minden a tervezett ütemezésnek megfelelően halad, hiszen a pálya egy jelentős szakaszán csak ezután kezdik el a tényleges építkezést.

Levonuló árhullám

Lapzártánkig mindenhol megszűnt a harmadfokú árvízvédelmi készültség, miután tovább csökkent az árvízi védekezéssel érintett szakaszok száma; jelenleg összesen 716 km hosszúságú folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Hullámok hercegei

Karácsonykor már vagy fél tucat digitális tévé és kétszer-háromszor ennyi rádiócsatorna műsorából válogathatnak a szerencsések, mégpedig ingyen. Feltéve, hogy addigra beruháznak a digitális vételhez szükséges eszközökbe. Ez lesz a most zárult multiplex-tender első érezhető következménye.

Parasztsors

Lassan megszokottá válik, hogy a termelők a Parlament, vagy egy bevásárló központ előtt demonstrálnak, hol traktorral, hol meggyel, vagy éppen búzával. A szakértők szerint nincsen ebben semmi furcsa, évtizedekkel ezelőtt Európában ugyanez zajlott az utakon, tereken. Mindeközben a minisztérium új frontot nyitott az úgynevezett SPS rendszer bevezetésével: megkezdődött az átállás a földalapú támogatásról az egységes gazdaságtámogatásra.

A Fehér Ló keresztje

Örülök, hogy az általam is nagyra becsült történész szakmai színvonalra és objektivitásra törekvő írásai immár rendszeresen megjelennek hetilapunkban.

KÁVÉSZÜNET

A jó dalokat nem lehet kidobni

Zenetörténészek szerint Paul Anka az első kreált tinisztárhullám terméke, azonban ötven év távlatából elmondható, hogy kiváló üzleti érzékkel és nagyfokú zenei kreativitással megáldva méltán válhatott a swing ünnepelt zeneszerzőjévé. Augusztusi budapesti fellépése kapcsán joggal indultak el a találgatások, hogy a 900 dalából és 15 millió példányszámban értékesített 120 lemezéből álló repertoárjának vajon mely darabjai csendülnek majd fel.

Életre szóló alapozás

Az anyatej kétségkívül a legjobb táplálék a babának. A szoptatás a fáradtság, ijedtség, fájdalom esetén is nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatású. Ugyanakkor az anyuka részéről áldozatot is jelent folyamatosan rendelkezésre állni, és nyilván összeegyeztethetetlen a modern nő eszméjével a gyermekét munka közben is testén hordó anya képe. Pedig civilizációs fejlődés ide vagy oda, a csecsemő testi és lelki épségéhez nagyban hozzájárul a folyamatos testkontaktus és az igénye szerinti szoptatás.

Történelmet írhatnak a magyar vízipólósok

Az athéni olimpia óta nem nyert világversenyt, Pekingbe mégis aranyéremért utazik a magyar férfi vízilabda-válogatott. Ha sikerül, ez lesz sorozatban a harmadik olimpiai elsőség. A legfőbb riválisok a szerbek és a horvátok lehetnek.

Andalúzia igazi tükre

Temperamentum, flamenco, híres életöröm és örök napfény: ez Costa del Sol, azaz a Napos Part, mely Spanyolország déli részét, a Földközi-tenger egész andalúziai partját öleli fel. A térséget a legkedvezőbb éghajlatú vidéknek tartják egész kontinensünkön, sokan csak így nevezik: „Európa Kaliforniája”. Nem csoda, hogy egyike a legkedvesebb úti célpontoknak: vad hegyvidékeivel, agavéival, kaktuszaival, olívaligeteivel, derűs fehér falvaival – ahol a híres fekete bikák legelnek - Andalúzia igazi tükre.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!