hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 08. 22. (XII/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az iszlám bomba sorsa

Lemondott tisztéről Pervez Musarraf pakisztáni elnök. Biztonsági elemzők szerint hatalmi vákuum jöhet létre az ázsiai országban, amely felveti egy iszlám forradalom veszélyét is. Tekintve, hogy Pakisztán jelenleg az egyedüli muszlim ország, amelynek atombombája van, a nyugati világ számára ez a legaggasztóbb forgatókönyv.

A lehetetlen küldetés

Ehud Olmert ősszel távozó kormányfő – a Haarec izraeli napilap értesülése szerint – részletes megállapodási javaslatot nyújtott át augusztus közepén Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének. Nabil Abu Rudeinah, Abbász szóvivője azonnal elutasította az izraeli béketervet. Felmerül a kérdés, hogy mi volt Olmert célja a kilátástalannak tűnő kezdeményezéssel. Kinek akart az izraeli miniszterelnök üzenni a sajtón keresztül?

A FÁK krízise

Amint előre látható volt, az ötnapos orosz-grúz háború fontos következményekkel járt mind a két konfliktusba keveredő ország, mind pedig az egész világ számára. Bár a hadműveletek véget értek, a hírek ugyanolyan sűrűn követik egymást, mint előtte. Ebből arra lehet következtetni, hogy alapvető politikai, gazdasági és katonai változások bontakoznak ki Oroszországban, Grúziában, a Kaukázusban, Európában és amúgy az egész világon. A legjelentősebb változások pedig az 1991–93-ban felbomlott Szovjetunió helyén létrejött Független Államok Közösségét (FÁK) érintik.

Elnökjelöltek a hitről

Az evangéliumi szavazókért csatároztak az elnökjelölt-várományosok egy kaliforniai megagyülekezetben. Barack Obama és John McCain számára a neves evangéliumi pásztor, Rick Warren szervezett fórumot, melyen leginkább evangéliumi keresztényeket érintő kérdésekről, valamint személyes hitükről nyilatkoztak a résztvevők. A rendezvény során mindkét jelölt vallott gyengeségéről: a demokrata szenátor legfőbb erkölcsi hibájának önzőségét, republikánus ellenfele pedig első házasságát tartja.

Elnökjelöltek a hitről

Az evangéliumi szavazókért csatároztak az elnökjelölt-várományosok egy kaliforniai megagyülekezetben. Barack Obama és John McCain számára a neves evangéliumi pásztor, Rick Warren szervezett fórumot, melyen leginkább evangéliumi keresztényeket érintő kérdésekről, valamint személyes hitükről nyilatkoztak a résztvevők. A rendezvény során mindkét jelölt vallott gyengeségéről: a demokrata szenátor legfőbb erkölcsi hibájának önzőségét, republikánus ellenfele pedig első házasságát tartja.

Belföld

Augusztus 20.

Sokan képtelenségnek tartják, hogy immár a 19. század vége óta egy egyházi ünnep jelenti a Magyar Köztársaság legfőbb nemzeti ünnepét. Rendre fölmerül, hogy a jóval egységesebb közmegítélés alá eső dátumot, március 15-ikét illene erre a rangra emelni. A tömeges ellenérzés egyik oka, hogy egy vallási ünnep nem igazán alkalmas arra, hogy a nemzet egységét szimbolizálja - bár a társadalom jelentős részének augusztus 20. nem jelent többet egy hosszított, kiengedős hétvégénél.

A gyöngyösi Fidesz és a külföldi tőke

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne épüljön meg az indiai Apollo Tyres cég gumigyára Gyöngyösön?” Ezt a kérdést akarta népszavazásra bocsátani a gyöngyösi Fidesz Polgári Frakciója. Az Apollo Tyres értett a szóból, és a népszavazás kiírását meg sem várva bejelentette: távozik Gyöngyösről. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

A régió nem bír el egy ekkora beruházást

Hány aláírást gyűjtöttek össze?– Nyolcezret. De szeretném kihangsúlyozni, ezt nem a Fidesz helyi szervezete, hanem a Gyöngyösi Önkormányzat Polgári Összefogás Képviselőcsoportja gyűjtötte. Mi egy civil mozgalmat karoltunk fel, és kezdeményeztük a népszavazási aláírásgyűjtést. Ha valóban magas kockázati tényező a gumiabroncsgyár, hogyan lehet, hogy már több tucat város jelentkezett Gyöngyös helyett, köztük számos Fidesz-vezetésű?

Hit és értékek

A végső Babilon

Az „utolsó idők menetrendjével” foglalkozó amerikai neoprotestáns bibliamagyarázók mostanában előszeretettel azonosítják a Jelenések könyvében szereplő „végső Babilont” az Irakban fekvő történelmi romvárossal. A végidők Babilonja ter­mé­szetesen egy újjáépülő metropolisz lenne, amelyre ráillik majd a Biblia profetikus leírása: „ez ama nagy város, amelynek királysága van a föld királyain”. Alábbi cikkünkben Babilon azonosításának alternatív lehetőségeivel foglalkozunk.

HÁTTÉR

Egy nehéz író

„Orosz írók közül ő volt az egyetlen, akinek meg­ada­tott, hogy a szel­lem embe­reként meg­ha­tározó sze­repet játszhatott a szovjet rendszer megdöntésében” – írta Pelle János néhány hete megjelent kitűnő megemlékezésé­ben Alekszandr Szol­zse­nyicinről. (Az írott szó ereje. Hetek, 2008. augusztus 8.)

Hitelcsapda

„Hároméves Suzukimat le szeretném cserélni, és ki is néztünk már a családdal egy új Opelt. Elmentem a szalonba, ahol az eredetileg hárommilliós autót a feléért számolták volna be. Így nemhogy az önerőt nem tudnám állni a beszámításból, de még nekem kellene fizetni, hogy megszabaduljak az autóhitelemtől…” Ilyen és ehhez hasonló panasszal sajnos gyakran találkozhatunk ismerőseink körében. A kérdés, hogy mire kell figyelnünk egy új vagy használt autó kiválasztásakor és a hitelszerződés aláírása előtt, hogy néhány év múlva és később se a rossz szájíz maradjon csak.

Műhibák életre, halálra

Szentesen orvosi műhiba következtében halt meg egy asszony: az operációt végző nőgyógyász átlyukasztotta a méhfalát és a vékonybelét. Az eset sajnos nem elszigetelt jelenség: Gyulán, Békéscsabán és Orosházán is hasonló tragédiákról számolnak be a páciensek.

Hódít az okkultizmus

Mágikus kő a Balatonba, voodoobabák személyes bosszúra, jóga- és reikisátor a Szigeten, online jósda a világhálón, boszorkányfesztivál Szegeden, Harry Potter-kötet a sikerlistán – csak néhány jelzés arról, hogy az okkultizmusra szakosodott szolgáltatóipar miként igyekszik idén nyáron is kielégíteni honfitársaink fokozatosan növekvő igényét a miszticizmusra és az ezoterikára.

Kártya, dominó, tenyér, zacc

Több kiadó is foglalkozik okkult könyvek megjelentetésével. Ezek közül az egyik – a piacon újonnan megjelent vállalkozás – a következõ témákban adott ki mostanában könyveket: hogyan lehet sikert elérni az univerzum belsõ titkainak felfedezésével, csodálatos gyógyulások és gyógyítók, hogyan hasznosíthatjuk a bennünk lévõ energiát, hogyan valósulhatnak meg a kívánságaink, hogyan építhetünk ki állandó kapcsolatot a természetfeletti erõkkel. A magazinok közül a deklaráltan nõknek szólók telítettek az okkult tanokkal. A lapok állandóan foglalkoztatott szakértõje az asztrológus, grafológus, kineziológus, kártyavetõ. Kulturális ajánlóiban pedig asztrológiával, az okkultizmus más ágaival és kínai gyógymódokkal kapcsolatos könyvek szerepelnek leginkább. A cikkekben az asztrológia az egyik legkedveltebb téma, rendszeresen írnak arról, hogy a bolygók, csillagok hogyan befolyásolják a munkát, pénzszerzést, otthoni boldogságot, egészséget. Igen népszerûek a bébihoroszkópok, ahol a kíváncsi szülõk tudhatják meg, hogy ki is az, akit nevelnek. De nemcsak a horoszkópok szerepelnek minden elképzelhetõ formában és változatban, hanem például jósolni is megtanulhat, aki akar, szinte bármibõl (kártyákból, dominóból, tenyérbõl, kávézaccból stb). A „sztárok” is örömmel árulják el a velük készült interjúk során, ha valamilyen ideológia elkötelezett hívei, de azt is, ha csak a lábujjukat mártották bele valamelyik tan mocsarába, hiszen ez mindig érdeklõdésre tart számot. Úgy tûnik, senkit sem zavar az, hogy ugyanarról a „sztárról” egyik helyen azt olvashatjuk, hogy megtalálta a lelki békéjét, a másik helyen, ugyanabban az idõben pedig arról számolnak be, hogy drogproblémák miatt kórházba került. Egyes nõi lapokban átlagemberek is hõssé válhatnak azáltal, hogy elkötelezett követõi lesznek egy keleti tannak. Az okkult kalandokat általában minden kommentár nélkül jelentetik meg a lapok. Például az egyik wellnessmagazinban arról olvashatott a nagyérdemû közönség, hogy a reinkarnációs utazás során mely életeiben járt az illetõ hölgy, egy úr pedig a különbözõ korszakokban tett utazásainak tapasztalatairól számolhatott be. Gyakran elõkerülnek az õselemek vagy az õsanyagok is (föld, levegõ, víz, tûz). Többnyire arra biztatják az olvasót, hogy igyekezzen velük jóban lenni, tisztelni õket, például akkor, ha a természetben jár.

Karl Pfeifer nyolcvanéves

Nyolcvanévesen is rendszeresen publikál osztrák, német, brit és magyar lapokban Karl Pfeifer, az egyik legismertebb európai antifasiszta újságíró.

A hálózat csapdájában

Magyarország legnagyobb online társkereső portálja, a Randivonal szerint az internetfelhasználók közül 1,2 millióan éltek már a netes társkeresés lehetőségével.

Szorítókötés Európa ütőerén

Amerika a grúz piacgazdaság miatt aggódik, az oroszok Dél-Oszétiát akarják újjáépíteni, Európa pedig próbál – ha vért izzadva is – az arany középúton járó békeharcos szerepében tetszelegni. Sokak szerint azonban ennél jóval egyszerűbb a képlet: Moszkva megüzente, hogy könnyedén térdre kényszerítheti az EU-t a Grúzián áthaladó földgáz, kőolaj és kereskedelmi forgalom esetleges blokkolásával.

Röntgenkép Kelet-Európa gazdaságáról

„A kelet-európai politikusok még abban a hitben ringatják magukat, hogy megúszhatják a gazdaság lanyhulását” – fogalmazott elemzésében a The Economist brit lap. Éveken keresztül jól pörgött a térség gazdasága, de már kevés csupán a szerencsére számítani a további növekedés érdekében.

KÁVÉSZÜNET

Pénz beszél?

Az olimpia első tizenkét napja magyar arany nélkül – ilyen sem volt még. Nemcsoda, hogy a közvélemény csalódott, értetlen, és magyarázatra vár. A sport­vezetők (valamint egy-két csődöt mondott versenyző) furcsamód most (még) nem vették elő a régi lemezt, amelyen a pocsék formaidőzítésről, váratlan sérülésekről, a rossz időjárásról, a kényelmetlen ágyakról és a szo­kat­lan környezetről szól a nóta. Nyilatkozataikban a pénz a refrén. Nem előzmények nélkül.

Olimpiai aranyember

A pekingi úszószámok óta a sporttörténelem új, „Phelps utáni” időszámításra állt át. A mindössze huszonhárom esztendős amerikai sportoló 14 olimpiai aranyával a valaha élt legsikeresebb olimpikonná úszta magát.

Aki tud valamit

Robert De Niro hatvanöt éves, és már csaknem negyven éve keményen dolgozik. Coppola ifjú „keresztapája” és Scorsese „dühöngő bikája” már élete zenitjén meghozta számára a filmművészet legrangosabb kitüntetését, az Oscar–díjat. A Karlovy Varyban júniusban megrendezett 43. Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták színimunkásságát, jóllehet a színész-producer-étteremtulajdonos élő legenda – bevallása szerint – csak saját filmjein szokott elaludni.

Gyanús és színes

Nem kevés indulatot váltott ki eddig az élelmiszeripar szereplői között a mesterséges adalékok használata – most is ez szolgáltatott híranyagot a nyári uborkaszezonban. Tizenkét ország több mint negyven szervezete egy southamptoni tanulmány nyomán az unión belül bizonyos mesterséges színezékek bevonása mellett tört lándzsát. A vitát provokáló színezékek használatának csökkentését, vagy legalább kötelező feltüntetését szeretnék elérni; a csata végeredménye érdemben őszre várható.

A sötét lovag és a szorgalmas fémkocka

Az animációs Wall-E és Batman című filmeket sikerük mellett az is összeköti, hogy ráéreztek a nyugati civilizáció egy-egy feszítő problémájára. Ez pedig a fogyasztói társadalom önpusztítása, valamint az általános bizonytalanság a terrorveszély miatt.

Szupermenek világa

Az élsport határainak kitolódása és a doppingszerek elterjedtsége kapcsán akár a teljesítményfokozók korlátozott engedélyezését sem tartaná ördögtől való ötletnek Frenkl Róbert, az egyik legelismertebb hazai sportszakértő. Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya szerint ez a sport halálát jelentené. A témáról annak kapcsán kérdeztük őket, hogy a megbukott mexikói doppingkirály nem akármilyen „szennyest” teregetett ki.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!