hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elie Wiesel: Kezünkben a válasz
„Egyetlen tisztességes ember is képes változást hozni”

2009. 12. 18.
„Tanú vagyok, nem bíró. De a megöltek nevében nem bocsáthatok meg, csak a magam nevében. A háború után azt hittük, bizonyos dolgok többé nem történhetnek meg, hiszen láttuk, hová vezet a gyűlölet. És most ismét nyilas egyenruhában látok masírozni fiatalokat Budapesten, akik nem törődnek azzal, micsoda fájdalmat okozott már ez az egyenruha az én népemnek, a zsidó népnek. Mi történt a magyar társadalommal? Miért nem kiáltanak, hogy ezt nem tűrik meg maguk között?” Elie Wiesel, aki a saját bőrén tapasztalta, hová vezet a gyűlölet, fájdalmasan vegyes érzésekkel utazik el Budapestről. És nekünk bele kellett nézni a szemébe, amely oly sokat látott.

 

Most, első hivatalos útja végén, számos találkozó után milyen benyomása alakult ki Magyarországról? Ön úgy látja, hogy maga mögött hagyta már a múltat?

- Őszintén? Én úgy látom, nem számolt még el a múltjával. Vannak még dolgok, amiket egyáltalán nem értek. Először kaptam Magyarországra hivatalos meghívást, elsősorban a Chabad mozgalom meghívására jöttem, de találkoztam többek között a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel is. A parlamenti meghallgatás fontos állomás volt, ugyanakkor megmagyarázhatatlan számomra, hogy ha egyszer meghívtak, miért hangozhattak el a jelenlétemben számomra mélyen sértő szavak. Ha ez része a magyar  politikai etikettnek, akkor minden okunk megvan az aggodalomra! Ha így lehet viselkedni a magyar parlamentben, akkor milyenek lehetnek a valódi fasiszták? Meg voltam döbbenve, hogy Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke politikus létére képes volt felhasználni ezt az alkalmat arra, hogy arrogánsan és érzéketlenül nyilatkozzon meg a jelenlétemben a zsidó néppel szemben. Ezt felháborítónak, sértőnek és megbocsáthatatlannak tartom!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!