hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamar nyúlunk a pirulához
Egyre több kedélyjavítót vásárolnak a magyarok

2019. 10. 10.
Az ősz beköszöntével különösen megnő a kedélyjavító szerek forgalma, ami összefügg az egészségügyi ellátás hiányosságaival és a természetgyógyászat növekvő népszerűségével. Valamint azzal, hogy lelki bajainkra inkább pirulákat szedünk, mintsem szembenéznénk a kiváltó okokkal

Magyarországon különösen jó üzletnek tűnik kedélyjavító, illetve nyugtatószereket forgalmazni, legalábbis erre lehet következtetni azokból az adatokból, melyet a Nielsen piackutató cég tett közzé nemrég. Ezek szerint 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között az előző év azonos időszakához képest értékben közel 50 százalékkal, mennyiségben a negyedével emelkedett a gyógynövényi alapú, kedélyjavítónak minősülő, nem vényköteles készítmények forgalma a nemzetközi kereskedelmi láncok magyarországi hálózataiban, elsősorban a drogériákban. A cikkből az derül ki, hogy legjobban a nagyobb kiszerelésű, kapszulás termékek iránti kereslet ugrott meg.

A Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője szerint ősszel jellemzően megnő a kedélyjavítók forgalma. A levertség időszaka tipikusan szeptember és március közé esik, és decemberben tetőzik.

Mivel a magyarok nemcsak regionális szinten, hanem világviszonylatban is régóta az élbolyba tartoznak gyógyszerszedés és különösen nyugtatófogyasztás terén, az ősz pedig valóban kiemelt időszak a hangulati mélypontok tekintetében, így a közölt adatokban nem lát sok meglepőt Szemelyácz János pszichiáter és addiktológus. A kedélyzavarok, szorongásos tünetek a magyar lakosság 20 százalékát érintik, és Szemelyácz is úgy látja, hogy az érintettek száma nem csökken, hanem inkább növekszik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!