hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Senki sem születik melegnek
Mitől függ a szexuális orientáció?

2019. 09. 05.
A melegmozgalom érvrendszerét alapjaiban gyengíti meg az a kutatás, amely szerint bár a géneknek szerepe van abban, hogy valaki a saját neméhez vonzódik, ez a hatás azonban nem determinálja a szexuális orientációt.

 

„Kétség nélkül mondhatjuk, hogy nem létezik olyan konkrét genetikai meghatározottság vagy gén, amely az azonos neműek iránti vonzalmat vagy a szexuális orientációt determinálná” – fogalmaz honlapján az az MIT és a Harvard Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport, amely 477 ezer fő bevonásával azt tanulmányozta, hogy milyen genetikai háttere van az azonos neműek közötti szexualitásnak. A tudósok – akik között vannak vállaltan homoszexuális személyek – azt is hozzáteszik, hogy kutatásuk során öt olyan génvariánsra bukkantak, amelyek egyenként ugyan csekély befolyással bírnak az emberek szexuális szokásaira, ugyanakkor összességében vizsgálva 8 és 25 százalék közötti mértékben határozzák meg a sze­xuális viselkedést – és még további több száz vagy több ezer génvariánsnak lehet erre hatása csekély mértékben. Fontos megállapítás, hogy ezek a génvariánsok nem önmagukban „döntik el” a szexuális orientációt, hanem a környezeti hatásokkal és a tapasztalatokkal együtt hathatnak abba az irányba, hogy valaki a saját neme iránt vonzódjon. Vagyis, hangsúlyozzák a kutatók – akik egyébként óvnak attól, hogy az LMBTQ személyek megbélyegzésére használják az eredményeiket –, a gének alapján előre nem lehet megmondani, hogy valakinek milyen lesz a szexuális irányultsága.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy az azonosított génvariánsok pontosan milyen biológiai folyamatokért felelősek az emberi szervezetben. Az öt közül az egyik kapcsolatba hozható a kopaszodással, ami a hormonszabályozásban játszott szerepére utal a tudósok szerint; egy másik variáns pedig a szaglással lehet összefüggésben – és bár a szagoknak a szexuális vonzalomban játszott szerepe egyértelmű, a szexuális viselkedés szempontjából a kapcsolat egyelőre nem világos. Az is érdekes, hogy a beazonosított génvariánsok közül kettő mindkét nemnél megtalálható, további kettő csak férfiaknál, egy pedig csak nőknél. Ezt a nemek közötti különbséget a tudósok az eltérő hormonháztartással hozták összefüggésbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!