hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kíváncsi műholdak
Kényelem kontra adatvédelem

2019. 08. 01.
Egyre szűkül a tér, amit privát szférának nevezhetünk. Az okosotthonok minden lélegzetvételünket rögzítik, a kereskedelmi műholdak bármikor bepillanthatnak a hátsó kertünkbe, a böngészőnk pedig profilt készít rólunk. A kényelem azonban felülírja az óvatosságot.

 

Tíz évvel ezelőtt 150 kereskedelmi műhold keringett Föld körüli pályáján, és az általuk készített képek felbontása nem kevés kívánnivalót hagyott maga után, ráadásul időben is korlátozott volt az alkalmazhatóságuk. Ma majdnem 800 ilyen műhold kering felettünk, és ezek segítségével szinte bármikor, a Föld bármely pontjáról lehet valós idejű képeket lekérdezni. Ez akár pozitív is lehet, ha a rendőrség így leplez le marihuánaültetvényeket vagy más illegális tevékenységet – akkor viszont aggasztó, ha magas sövénynyel körbevett magánterületünkről is ugyanilyen felvételek szinte bárki számára elérhetők a Google Earth-ön keresztül.

Mint a www.technologyreview.com című szakportál írja, az amerikai szabályozás jelenleg azt teszi lehetővé, hogy a kereskedelmi műholdak által készített képeken egyetlen pixelben 25 centiméter széles területet lehessen rögzíteni. A kínai műholdak tulajdonosait ugyanakkor senki sem korlátozza abban, hogy pixelenként 10 centiméteres felbontásban is készítsenek felvételeket, amelyeket aztán jó pénzért el lehet adni. Emiatt az amerikai cégek is egyre erősödő nyomás alá helyezik a jogalkotót, hogy engedje meg a nagyobb felbontást, hiszen így tudják megőrizni a versenyképességüket – ám eközben a magánélethez való jog észrevétlenül ugyan, de egyértelműen csorbul. Ma már nemcsak a hadászati, hanem a kereskedelmi technológia is lehetővé teszi ugyanis, hogy például a teraszon hagyott dokumentumunkról éles képet lehessen készíteni – ami aztán ki tudja hová, és kinek a kezelésében kerül fel az internetre, miközben tőlünk egyszer sem kérdezték meg, hogy egyáltalán szeretnénk-e műholdas felvételeket a teraszunkról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!