hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit üzen a pólód?
Harc a nemzeti szimbólumok ellen

2019. 07. 25.
Az internet népét hetek óta a Marvel- akcióhős Chris Pratt pólója tartja lázban. A ruhadarab- amely miatt rendkívül megosztónak, rasszistának és gyűlölködőnek bélyegezték a színészt- az amerikai zászlót ábrázolta.

Nem meglepő, hogy Amerikában lesifotósok hada figyeli a celebek minden egyes lépését. Nincs ez másképp Chris Pratt esetében sem. A színész körül elég hétköznapi dolog miatt robbant ki a botrány. Feleségével, Katherine Swarzenegger-rel sétált az utcán, amikor a amerikai történeti Gadsden- zászlót ábrázoló felsőjében lekapták.A kép miatt a közösségi oldalakon tömegek minősítették Prattet fehér felsőbbrendűnek és szélsőjobbosnak. A Yahoo nevű híroldal úgy hozta le a sztorit, hogy “fehér felsőbbrendűséget hirdető felsőben pózol” a Marvel-filmek sztárja (később helyesbítették “ruhaválasztása miatt kritizálják”-ra).

A póló ellentmondása abban rejlik, hogy az amerikai zászlón található, támadó pózban lévő csörgőkígyóra a balliberális oldal fehér elnyomás és rasszizmus szimbólumként tekint.

A botrány odáig fajult, hogy a színész karrierjét is befolyásolhatja: többen követelték, hogy írják ki a kasszasiker Galaxis Őrzői sorozatból (aminek folytatása körül amúgy is ellentétes hírek keringenek). A tömeges kiakadásban a kommenteket és bejegyzéseket olvasva mind  Pratt nyilvánosan vállalt keresztény hite, mind a nemzeti szimbólumokkal szemben álló progresszív baloldali narratíva közrejátszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!