hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdélybe látogatott Ferenc pápa
Jött, látott, visszament

2019. 07. 23.
Ferenc pápa romániai látogatásától mindenki várt valamit: a románok a centenárium, a mai Románia születésének századik évfordulójának méltó megünneplését, a magyar kisebbség pedig jogaik elismerését. A székelyek ugyan elvitték a show-t, de maradandó változás nem történt.

A pápalátogatást óriási várakozás övezte Romániában, hiszen mégiscsak jelentős siker az ország számára, hogy immár másodszor látogatott el hozzájuk katolikus államfő a diktatúra bukása óta. Igaz, húsz évvel ezelőtt II. János Pál csak Bukarestre korlátozta látogatását, és Ferenc sem tavaly érkezett, mint ahogy meghívói szerették volna – a Vatikán diplomatikusan elhárította, hogy a pápa legyen a centenáriumünneplés „koronaékszere”.

A két évtizeddel ezelőtti látogatáshoz képest az egyházfő most Erdélybe is ellátogatott, ami az erdélyi magyar katolikus közösség számára hatalmas fegyvertény, főként, hogy a pápa misézett a nemzeti egybetartozás egyik legfontosabb helyén, Csíksomlyón.

„Egyszerre volt felemelő és bizsergető érzés, amikor a jelenlevő százezres tömeg a ceremóniák után együtt énekelte a magyar Himnuszt és aztán a Székely Himnusz sorait. Az áhítat után ezt az érzést vágyták a jelenlévők a legjobban, még akkor is, ha a látogatás szinte minden napján a megbékélésről, az egymás kölcsönös tiszteletéről beszélt a katolikus egyházfő” – mondta a Heteknek Nagy Árpád kolozsvári politológus, aki részt vett a pápalátogatáson. Megfigyelése szerint a csíksomlyói rendezvény egyszerre volt katolikus és nemzeti ünnep, amit a helyszínen szinte lehetetlen volt szétválasztani. Példaként említi az útszéli árusokat, akiknél a vallási kegytárgyak és a nemzeti szimbólumok, mint  például a székely és a magyar zászló, egyaránt megvásárolható volt. A nyeregben rengeteg kereszt volt, de rengeteg magyar zászló is lengedezett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!