hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sírrablás Erdélyben
Botrány egy katonai temető körül

2019. 07. 24.
Egyelőre elmaradt az úzvölgyi magyar katonatemetőben felállított román hősi emlékmű, illetve parcella felavatása. Ennek ellenére az indulatok még mindig forrnak a román és magyar fél között.

Közel egy hónapja tartja izzásban a román–magyar kapcsolatokat, hogy Székelyföld és Moldva hatá­rán, a hegyek közt fekvő Úzvölgye osztrák–magyar katonai temetőjében a moldvai Dormánfalva (Darmanesti) polgármesteri hivatala román állami támogatással létrehozta a román hősök parcelláját. Dormánfalva május 17-ére hirdette meg az emlékmű és a parcella felavatását, de elhalasztotta az eseményt, miután az állami építési felügyelőség megállapította, hogy a polgármesteri hivatal törvénytelenül állította ki maga számá­ra az építési engedélyt: az összeállított dokumentáció nem bizonyítja egyértelműen a terület fölötti tulajdonjogát. Törvénytelennek találta az engedélyt a román kulturális tárca is, de csak az után, hogy az ügyben mindenkit önmérsékletre és megértésre intett Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke. (Közben Dragneát letöltendő börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt. Nagy Árpád kolozsvári politológus szerint az ügy ezzel még nem jutott nyugvópontra, mert bár a hivatalos szervek megálljt parancsoltak a provokációt végrehajtó települési ön­kor­mányzatnak, de ezt csak az aktuális érdek diktálta, hiszen az európai uniós választásokon minden szavazat számít, legyen az bármilyen nemzetiségű.

„Ne ugorjunk egymásnak, könnyű olajat önteni a tűzre, de én soha nem tennék ilyet, az ilyen ügyek megoldásához mértékletességre, megértésre van szükség, és arra, hogy leüljünk egy asztalhoz, és tisztázzuk, hogy hol van a határ. Az egyik fél azt mondja, hogy a temetőben a létező sírokra mások kereszteket tettek, és ez sírgyalázás, a másik fél viszont azt állítja, hogy ez az ő területe. Ezek nagyon fontos szim­bolikus kérdések, fontos, hogy jó megoldás szülessen” – mondta a román képviselőház elnöki tisztét is betöltő Liviu Dragnea. Azonban nem mindenki ilyen mérsékelt a kérdésben, magyar és román oldalról is nagyon komoly indulatok törtek a felszínre.

 Úzvölgye Trianon előtt Magyarország egyik legkeletibb helysége volt. A favágó-települést a Moldva felé folyó Úz völgyében, egy tisztáson hozták létre, pár kilométerre az egykori államhatártól. Innen a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonba, illetve a 21 kilométerre fekvő Dormánfalvára vezet út. Az elhanyagolt, csaknem járhatatlan utak miatt a település elnéptelenedett. 2002-ben kilencen, 2011-ben hárman lakták, valamennyien magyarok. Utolsó lakosa 2017-ben költözött el. Úzvölgyére soha nem vezették be a villanyt. A falu épületeit 1942-ben a magyar honvédség építette, mondja Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, az RMDSZ politikusa a Heteknek. Mint kifejtette, a környék a két világháború idején nyert stratégiai jelentőséget. Az 1916 augusztusi román betörés, és a román csapatok októberi kiszorítása után az Úz folyó völgyében alakult ki másfél éves állóháború. A har­cok mindkét oldalon nagy veszteséggel jártak. Úzvölgye a harcok teljes ideje alatt magyar fennhatóság alatt állt, a településen létesített katonai temetőben a magyar had­sereg temette el a halottait. A román és az orosz hadsereg a fronttól keletre, Dormánfalva térségében létesített temetőket elesett katonái számára. A háború idején az úzvölgyi temetőbe csak olyan román és orosz katonák kerülhettek, akiknek holttesteit a magyar honvédség gyűjtötte össze, fogalmazott a muzeológus-történész.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!