hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kevés pénzzel, boldogan
Mi a latin-amerikaiak titka?

2019. 05. 09.
Az évente kiadott globális boldogságindex után az emberek pillanatnyi közérzetét mérő Gallup-jelentés, a Global Emotions Report is megerősíti a latin-amerikaiak szubjektív jóllétét. Úgy tűnik, ez náluk inkább függ olyan belső értékektől, mint az emberi kapcsolatok vagy a vallásosság, semmint az anyagi helyzettől.

A 2006 óta folyó Global Emotions kutatás keretében a Gallup közvélemény-kutató intézet tavaly 140 országban 151 ezer embert kérdezett meg aktuális érzelmi állapotáról. Tíz kérdést tett fel arról, mennyiben élte meg pozitívan, illetve negatívan az előző napot: jól érezte-e magát; környezete tisztelettel bánt-e vele; mosolygott, nevetett-e; tanult vagy csinált-e valami érdekeset, vagy épp ellenkezőleg: voltak-e fizikai fájdalmai; haragudott, aggódott, szomorkodott vagy stresszelt-e valamin.

Bár globális átlagban még mindig azok vannak a legtöbben, akiknek sok pozitív megtapasztalásuk volt, a negatív tapasztalatok aránya soha nem volt olyan magas, mint most és 2017-ben. A megkérdezettek több mint 70 százalékát érték pozitív élmények, míg a tavalyi 30 százalékos negatív tapasztalati átlag rekordnak számított a kutatás eddigi 12 éve alatt. Kiderült, hogy 2018-ban világszerte minden eddiginél szomorúbbak, dühösebbek voltak az emberek, és tovább növekedett a félelem. Bár a stressz valamelyest csökkent, a legproblémásabbak e tekintetben az amerikaiak és a mediterrán népek, azaz a görögök, albánok, olaszok, portugálok voltak.

Európában hagyományosan a legpozitívabban az észak-nyugati országokban – Dániában, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában, az Egyesült Királyságban – érzik magukat az emberek. A jelentés megállapítja, hogy a legnegatívabb érzelmek érthető módon a háborús konfliktuszónák lakóira voltak jellemzőek. Ide tartozik például Afganisztán vagy az afrikai országok egy része, úgymint Csád, Nigéria, Sierra Leone. Hazánk nagyjából átlagos kedélyűnek mondható, bár mosolyból szűkölködünk, és a kelleténél többet stresszelünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!