hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megnyerhetik-e a tálibok a háborút?
Amerika szabadulna az afganisztáni csapdából

2019. 04. 04.
Fordulatot hozhat az afganisztáni háborúban, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elrendelte mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból.

 

Afganisztánban jelenleg mintegy 14 ezres létszámú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok Afganisztán területének mintegy felét ellenőrzik. Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok közvetlen tárgyalásokat kezdett a tálib mozgalom képviselőivel Katar fővárosában, Dohában. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja azzal kecsegtetett, hogy Washington és a tálibok megegyeztek egy békemegállapodás elveiben. Ezek szerint a tálibok – szemben korábbi, nagyon is hosszú ideig tartó gyakorlatukkal – nem fogják rejtegetni nemzetközi terrorcsoportok tagjait Afganisztánban, az Egyesült Államok pedig fokozatosan kivonja katonáit Afganisztánból. Khalilzad azt állította: a tálibokkal folytatott tárgyalásokon az amerikai fél végig ragaszkodni fog az amerikai értékrendhez, az emberi jogokhoz, a sajtószabadsághoz, a nők jogainak tiszteletben tartásához – ezek az elvárások azonban meglehetősen abszurdnak tűnnek egy olyan tárgyaláson, amelyen a másik fél a tálibok mozgalma.

Önmagában az a tény, hogy az Egyesült Államok tárgyalópartnernek tekinti őket, óriási siker a tálib mozgalomnak; az egykor a nemzetközi közösség páriáinak számító radikális iszlamistákat az amerikai hadseregnek és a kabuli kormánynak éppúgy nem sikerült megtörnie, mint ahogy a mudzsahedinek ellenállását az 1980-as években a szovjet Vörös Hadseregnek és a kommunista afgán rezsimnek sem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!