hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket
Pénzzel zsarolni

2019. 05. 03.
1 135 milliárd euró. Ekkora összegű kötelezettségvállalást javasol a 2021–2027 közötti hosszú távú költségvetési időszakra az Európai Bizottság (EB). a javaslatok közé tartozik az az új mechanizmus is, amely a támogatásokat is befagyaszthatná az úgy­nevezett jogállamiságot megsértő tagállamok esetében.

Az EU fő forrásairól korábbi lapszámunkban (Hetek, 2019. Március 22., Honnan  jön a pénz?) már írtunk, most, mielőtt a jogállamisági kérdésekre kitérnénk, vizsgáljuk meg azt, hogy milyen új bevételekre kíván szert tenni a Bizottság, illetve milyen fő célokra irányul a 2021–2027-es költségvetés. Az erre vonatkozó javaslatát tavaly májusban tette közzé az EB.

Új pénzek a kasszában

A bevételi oldalt tekintve számottevő különbség a korábbiakhoz képest, hogy a Bizottság az alábbi három új forrással kívánja bővíteni az úgynevezett „saját források” rendszerét. Először is 3 százalékos lehívási mértéket tesznek az új, közös konszolidált társaságiadó-alapra. Ez egy olyan uniós szabályrendszer, amely a vállalkozások adóköteles nyereségének kiszámítását szolgálja. Másodsorban az európai kibocsátás kereskedelmi rendszer árverési bevételeinek 20 százalékával növelik a forrást. Ez a rendszer az EU éghajlatpolitikájának része. Úgy javasol ebből bevételi forrást a Bizottság, hogy a tagállamok rendelkeznek bizonyos mennyiségű üvegházhatásúgáz-kibocsátási mennyiséggel, egységgel, a tagországok pedig ezen egységekből bizonyos számot árverésen értékesítenek. Ezeket azok a vállalkozások vásárolják meg, akik az adott mennyiségű gázt ki fogják bocsátani. Az árverésen befolyt összeg egy meghatározott része képezné a második típusú „hozzájárulást”. A büdzsét bővíteni kívánó harmadik javaslat az újrafeldolgozatlan műanyag csomagolási hulladékon alapul.  E szerint az EU minden tagjának 0,80 euró-t kellene fizetni minden kilogramm (!) újrafeldolgozatlan műanyag hulladék után. Sorrendben, a három új forrás évente 12 milliárd, 3 milliárd és 7 milliárd euróval növelné az EU bevételeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!