hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A liberalizmus megmentője?
Čaputová megválasztásának jelentősége

2019. 04. 04.
Toronymagasan, de rekordalacsony részvétel mellett győzött Zuzana Čaputová a szlovák elnökválasztáson. Ez azt mutatja, hogy a politikai újonc jogásznő sokakat meg tudott szólítani, bár a többség számára egyik jelölt sem volt igazán támogatható.

 

Szlovákia újonnan megválasztott köztársasági elnöke, a 45 éves Zuzana Čaputová Bazinban (Pezinok) született. A Comenius Egyetem jogi karán végzett 1996-ban, és a bazini önkormányzatnál helyezkedett el jogi asszisztensként. 1998 körül kezdte el felkarolni a város közelében működő hulladéklerakó elleni harcot. Az emberek tájékoztatása mellett a jogi lépéseket a Via Iuris („jogi úton”) nevű civil szervezeten keresztül intézte, a Greenpeace-szel pedig a kampány kialakításán dolgozott együtt. A Via Iuris elsősorban környezetvédelmi témákban tevékeny nonprofit szervezet, honlapja szerint fő profilja a fenntartható gazdasági alternatívák támogatása és megmozdulások kezdeményezése annak érdekében, hogy „a polgárok beleszólhassanak az életüket érintő döntésekbe” – ez utóbbi természetesen azon túl, amire a demokratikus választások egyébként keretet adnak.

Amikor 1999-ben kiderült, hogy a régi szemétgyűjtő mellett egy újat akarnak kialakítani, a baziniak petícióban fordultak az Európai Parlamenthez, arra hivatkozva, hogy a lakott helyen létesítendő hulladékmegsemmisítő sérti az aarhusi egyezményben garantált, egészséges környezethez való alapvető jogaikat. A több szinten zajló jogi csatározás 14 évig húzódott; a szlovák Legfelsőbb Bíróság végül 2013-ban visszavonta az építkezésre szóló engedélyt. Čaputová fáradozásaiért 2016-ban Kaliforniában átvehette „a környezetvédelem Oscarjaként” aposztrofált Goldman-díjat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!