hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanulj, tovább élsz!
Ádány Róza a magyar egészségügy ellentmondásairól

2019. 03. 21.
Hazánk lakossága a daganatos és a szív- és érrendszeri halálozások tekintetében nemcsak a V4-régión belül, hanem világviszonylatban is az élen áll. A magyar társadalom egészségi állapota sokkal kedvezőt­lenebb, mint az az ország gazdasági fejlettsége alapján elvárható lenne – erről a paradoxonról Ádány Rózával, a népegészségügy nemzetközileg elismert professzorával beszélgettünk.

Mitől függ leginkább egy modern ország lakosságának egészségi állapota?

– Az egészségügyi ellátás körülbelül 10 százalékban, a genetikai tényezők 30, az életmódbeli és társadalmi-gazdasági tényezők pedig mintegy 60 százalékban határozzák meg a lakosság egészségi állapotát, születéskor várható élettartamát, illetve a várható egészséges életéveik számát. Az egészségügyi ellátásnak természetesen döntő jelentősége van például egy feltörekvő afrikai országban, de más a helyzet egy fejlett államban, ahol az egészségügyi ellátás már elért egy bizonyos szintet. Ott a betegellátás emelkedő finanszírozásával a lakosság egészségi állapota szempontjából már csak minimális javulás érhető el, ha egyáltalán elérhető.

Hazánk melyik kategóriába esik?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!