hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legnagyobb nemzeti tragédiánk

2019. 03. 21.
A magyar történelemben is példátlan katasztrófa kezdete volt 1944. március 19., Magyarország a náci Németország általi megszállása. A legnagyobb magyar tragédia nyitánya, igazi gyásznap.

A megszállás volt a kezdete annak a tragédiasorozatnak, amely során 1944 tavaszán és nyarán a nácik és a magyar királyi hatóságok szégyenletes kooperációja révén haláltáborokba hurcolták és meggyilkolták gyakorlatilag a teljes vidéki magyar zsidóságot – az elhurcoltak közel 90 százaléka a haláltáborokban vagy az oda vezető úton elpusztult –, a tengelyhatalmak és szövetségeseik területét megszakítás nélkül bombázó nyugati szövetségesek és a nácikat Berlinig kergető orosz csapatok hadműveletei nyomán pedig 1945 tavaszára az egész ország romokban hevert.

Eichmann és a magyar állam

A magyar zsidóság szisztematikus legyilkolásában a főszerepet Adolf Eichmann és vele a náci megszállás után Budapestre érkezett összesen 150-200 fős német különítmény játszotta, ám ez nem jelenti azt, hogy a korabeli Magyarország vezetői, továbbá a magyar államigazgatás bármiféle mentességet kaphatna a példátlan árulásra, amelyet a Magyar Királyság saját polgárai ellen elkövetett azzal, hogy nemhogy nem védte meg őket a náci tömeggyilkosoktól, de tevőlege­sen részt vett elhurcolásukban és ezzel kiirtásukban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!