hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Azt akarom, hogy pánikoljanak!
Tini aktivisták az aktuálpolitika hullámain

2019. 03. 21.
Március 15-én több millió fiatal lógott az iskolából, hogy a globális felmelegedésre fittyet hányó politikusok ellen tiltakozzanak. A mozgalmat egy tizenhat éves svéd lány, Greta Thunberg kezdte el szervezni még tavaly augusztusban, amikortól is péntekenként iskola helyett a svéd parlament előtt tiltakozott. Most Nobel-békedíjra jelölték.

Gtreta Thunberg idén januárban töltötte be tizenhatodik életévét, de a bolygó megmentése iránti elkötelezettsége már kilencévesen megmutatkozott. Fokozatosan leszoktatta családját a húsevésről, és már repülőgéppel sem repülnek, annak nagy ökológiai lábnyoma miatt. A januárban megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon meghívott előadóként volt jelen, korábban tüntetett az Európai Parlament épülete előtt és szintén felszólalóként vett részt az ENSZ legutóbbi klímakonferenciáján. A davosi konferenciára Thunberg harminckét órás vonatút során jutott el, ahol a beszéde megtartása mellett tüntetett is, több kortársával egyetemben. (Egy képen a fiatalok egy Donald Trumpnak címzett üzenetet tartanak fel, amely így szól: „Kedves Trump, a klímaváltozás valódi, csak a bőrszíned hamis”). Arra reagálva, hogy mégis vannak olyanok, akik reményt szeretnének adni a fiatal generációnak, ezt mondta: ,,De nekem nem kell a maguk reménye. Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak! […] Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Merthogy ég is.” A fiatal lány tavaly év végén több ösztöndíjat és díjat is kapott, volt olyan is, amit azért utasított vissza, mert annak átvételéhez Stockholmba kellett volna repülnie.

Tinédzser aktivisták éve

A Mashable.com internetes hír- és blogoldal szerint 2018 a fiatal aktivisták éve volt, ez pedig egyfajta paradigmaváltást hozhat a civil megmozdulások jellegében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!