hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó dolgukban nem tudják, mit csináljanak
A skandináv jóléti társadalmak árnyoldala

2019. 11. 14.
Skandinávia régóta a jólét, a demokrácia és a biztonság szinonimájaként tetszeleg a világ előtt. Kevesebb szó esik azonban a kiégett huszonévesekről, a kiürülő falvakról, és arról, hogy népbetegség lett a pesszimizmus. Skandináviában valóságos ünnep lett a depresszió, és a fejlett egészségügy nem kis részben erre koncentrál.

Az északi országokról a legtöbbünknek a jólét jut eszébe. Pedig e mitikus vidéken, ahol a pogány rítusok némiképp szelídültek, de ki nem vesztek, közel sem olyan happy az élet, mint hirdetik. Ha csak a skandináv mitológiát és a modern kulturális termékeket vesszük figyelembe (Tetovált lány sorozat, Fehér éjszakák, Lordi) nem csak arról van szó, hogy akad némi kellemetlenség a zord telek és mindössze néhány órás téli nappalok hazájában. Bár úgy tűnik, hogy a közjóléti társadalom nyújtotta biztonság, kiegyensúlyozottság és mindinkább híres északi boldogság ezeket túlszárnyalja, a fiatalok elvándorlási és kiégési rátája mást mutat.

Bár Finnországot inkább a sarki fény és a Télapó teszi híressé, döbbenetes, hogy egy Puolanka nevű finn kisváros nemrégiben mérhetetlen pesszimizmusával vonult be a köztudatba – még egy fesztivált is rendeznek a borúlátás városának. A BBC egyik novemberben megjelent riportjában egy olyan finn községről számol be, ami a pesszimizmusát használja fel a brand építésére és népszerűsítésére. A „Puolanka pessimist” egy létező fogalom – mondhatni titulus – és azokat illeti, akik főállásban a város pesszimista imázsának kiépítésén munkálkodnak, találkozókat szerveznek, a polgármesterrel egyeztetnek, és évente megrendezik a puolankai pesszimista fesztivált, amely december 1-től a hónap végéig tart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!