hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Halál a Boko Haram után
Helyszíni riport Nigériából

2019. 11. 21.
Hullámzó szavanna a déli napsütésben. Majomkenyérfák a bozótós közepén, a távolban fehér, elefántformájú hegyek. Vibrál előttük a levegő. A vörös földúton folyamatosan ugrál a terepjáró, ilyenkor a mellettem ülő katonák kalasnyikovja nekiverődik a fém ketrec acélrúdjaihoz. Nem nagyon beszélnek egymással. Amióta beértünk a bozótosba, a tájat fürkészik, rejtőzködő ellenség után kutatva, amely megtámadhatja a konvojt. Hadműveleti területen vagyunk, egy etnikai és vallási konfliktus közepén Nigériában.

Mielőtt letértünk volna a földútra, és a terepjárók bevették volna magukat az ősvadonba, megálltunk Kaduna városban. Az a nigériai állam, ahol most vagyunk, erről a városról kapta a nevét. Ez egyike azoknak az északkeleti államoknak Nigériában, melyek aktív elszenvedői voltak a Boko Haram nevű halálszekta aktivitásának, igaz, csak közvetve. Amikor a szélsőséges iszlamista szervezet kikiáltotta a kalifátusát Nigériában, és besorolódott a szíriai–iraki Iszlám Állam fekete lobogója alá, Kaduna állam – ellentétben a szomszédos Borno állammal – nem volt teljesen az ellenőrzésük alatt. Ez azonban nem akadályozta meg a szervezetet, hogy műveleti területként tekintsen az északon főként muszlimok, délen főként keresztények által lakott területre, és terrormerényletek tucatjait hajtsa végre kezdetben a keresztények, később pedig a muszlimok ellen is.

Bár péntekenként nem nyíltak meg az emberpiacok, mint az Iszlám Állam területein az bevett szokás, az élet nem volt könnyű a Boko Haram hódítása alatt.

Most sem könnyű. Bár a terrorszervezetet a kormányzati csapatok visszaverték a nem ellenőrzőtt határvidékre, és jelenleg az északi dzsungelekben folynak a harcok, az iszlamista terror nem lett kevesebb Kaduna államban. Sőt, egyre inkább tűnik úgy mindenki számára, hogy sosem volt ilyen rossz a helyzet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!