hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy elfeledett nép Erdélyben
A szászok nyomában Királyföldön

2019. 10. 30.
Királyföldön, az Olt folyó völgyében mára csak az egykori erődtemplomok és a városok utánozhatatlan hangulata utal arra, hogy a vidéket egykor szászok lakták. Az egykori német ajkú telepesek leszármazottait kerestük Erdélyben.

Különös vidék a Királyföld: sok száz kilométert autózhatunk a szászok vidékén, miközben az általuk alapított falvakban már nem szászok élnek.

A magyar királyok által betelepített német ajkú népcsoport közel nyolcszáz éven át élt együtt a magyarokkal, románokkal, néha háborúban, de többnyire békében. Sorsuk a Trianon óta eltelt száz évben azonban óriásit változott, szinte eltűntek, megszűntek létezni. A falvakba beköltöző románság nem őrzi a szászok hagyományait, épületeiket és kultú­rájukat is lassan elkoptatja az idő.

A szász vidék jellegzetes épületei az erődtemplomok, amelyek építését még a Szentföldről elűzött német lovagrend kezdte meg, és az évszázadok során közel háromszázat emeltek a szász településeken. Az erődített templomok a falvak lakóit óvták a betörő ellenségtől, és ide hordták az értékeiket és az élelmiszert is – innen származik a „szalonna torony” elnevezés is. Mára az erődtemplomok mintegy fele elpusztult, és a meglevők is üresen kongnak, mementóként hirdetve: a modern kor kihívásai nem kívülről fosztották ki a szászokat, hanem belülről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!