hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Digitális babilon
Keresztény ellenállók a virtuális prérin

2019. 11. 21.
Ma egy átlagos, 15 és 23 év közötti amerikai keresztény fiatal tízszer több időt tölt a képernyő előtt, mint amennyit spirituális tartalom fogyasztására szán. A Barna Research legújabb kutatása szerint a fiatal nemzedékek a digitális Babilon fogságába kerültek, és hasonló szituációban kell helytállniuk, mint Dánielnek és a barátainak 2400 évvel ezelőtt – csak éppen az elnyomó hatalom ezúttal a zsebükben lapul.

 

Faith For Exiles (Hit a száműzötteknek) címmel figyelemre méltó könyvet jelentetett meg David Kinnaman, a Barna Research keresztény kutatóintézet elnöke és szerzőtársa, a WisdomWorks tanácsadó cég alapító-vezetője, Mark Matlock. A kötet összesen csaknem egy évtizednyi Barna kutatási anyagra épül, melyek keretében ötvenezernél is több amerikai felnőttet és fiatalt kérdeztek meg gyülekezetbe járási szokásaikról, és a közösségükről alkotott véleményükről.

Kinnaman 2011-ben megjelent könyvében, a You Lost Me-ben (Elvesztettél) azzal a kényes kérdéssel foglalkozott, hogy miért hagyja el a 18 és 29 éves korosztály csaknem kétharmada azt a gyülekezeti közösséget, amelyben felnőtt, akár időlegesen, akár végleg. A könyv egyik konklúziója az volt, hogy a modern keresztény közösségek nincsenek megfelelően felkészülve korunk gyorsan változó természetére és a digitális világ kihívásaira. Ezek leginkább a még emberileg, lelkileg bőven fejlődésben lévő tinédzser és fiatal felnőtt korosztályban csapódnak le, melynek eredménye, hogy a legtöbb megkérdezett fiatal bevallotta, hogy nem tudják, miként éljék meg hitüket a mindennapokban egy olyan kultúrában, amely egyre több területen homlokegyenest szembemegy a Biblia évezredes igazságaival. Nyolc évvel később az újabb felmérések tovább erősítették ezt a képet, melynek gyökere többé-kevésbé egyetlen jelenségre, vagyis inkább annak hiányára vezethető vissza: a megfelelő utánpótlás-nevelésre (a könyv megfogalmazása szerint a tanítványság a kulcs).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!