hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gének emlékeznek
Öröklődhetnek a traumák és szerzett tulajdonságok

2018. 11. 15.
Friss tanulmányok szerint biológiai úton tovább öröklődhetnek az utódokba a szülők által átélt traumák. A pár évvel korábban még szkepticizmussal fogadott állítást egyre több tudományos kutatás támasztja alá, melyek egyre közelebb kerülnek ahhoz is, hogy megfejtsék, pontosan milyen folyamatok eredménye a trauma génekbe épülése.

 

Olga Khazan, a The Atlantic újságírónője egy, a témával foglalkozó cikkét a következő történettel kezdi: mikor terapeutájával arról beszélnek, milyen stresszes az élete, a pszichológustól gyakran azt a választ hallja, hogy ennek oka lehet a publicista származása is. Khazan családfája ugyanis askenázi zsidókból áll. Feltételezések szerint vannak olyan traumák, amelyek a gének szintjén beleivódnak az emberbe, és ezt tovább is adják az utódaiknak.

A feltevésre a választ a modern biológia egyik ágazata, az epigenetika adhatja meg. Az epigenetika szó jelentése ,,genetika feletti” vagy mondhatni ,,genetikán túli”. Falus András magyar immunológus, a téma nemzetközileg is elismert szaktekintélyének megfogalmazása szerint az epigenetika a gének olyan öröklődési formájának vizsgálata, ami nem jár együtt a DNS-szekvencia megváltozásával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!