hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Út a topfocitól az arab ligáig
A Dzsudzsák-jelenség

2018. 10. 25.
Három év alatt jutott a magyar harmadosztályból a holland bajnokságig, majd hét év folyamatos lefelé csúszás után egy, a magyarnál is gyengébb arab liga újonc csapatánál kötött ki. Bár mindig is hangoztatta, hogy elsősorban nem a pénz motiválja, a tények sokszor cáfolták Dzsudzsák Balázs döntéseit.

Dzsudzsák Balázs 2004-ben még kölcsönjátékos volt a harmadosztályú Létavértesnél, három évvel később, 2007-ben már a holland első osztályú Eindhoven csapatával kötött szerződést. A példátlanul gyors karrier megalapozottnak bizonyult, Dzsudzsák ugyanis élete legjobb időszakát töltötte Hollandiában. A négy ottani idény alatt csapatával holland bajnok és házi gólkirály lett, kétszer bronzérmet szerzett, játszott a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is, utóbbi tornán az Eindhoven a legjobb 8-ig jutott, Dzsudzsák csapatkapitány is volt. A focista Hollandiában lőtte a legtöbb gólt, 157 meccsen 57-et, ami önmagában több, mint az összes többi klubjában elért 44 találata. Mindezek után óriási meglepetésre és sok kritikát kiváltva 2011 nyarán 4 éves szerződést kötött az orosz-dagesztáni Anzsi Mahacskala csapatával. „Nagyon komoly motivációval vágok neki ennek a túrának” – nyilatkozta akkor Dzsudzsák, és arról is beszélt, hogy rosszul estek neki a kritikák, melyek szerint csak a pénz miatt igazolt a dagesztáni klubhoz. Bár azt a focista is elismerte, hogy az Anzsi Mahacskala nem mérhető az európai csúcs csapatokhoz, „de olyan jövő előtt áll, hogy pár éven belül a Bajnokok Ligájában is nagyon komoly helyezést érhet el. Nem a süllyesztőbe igazoltam” – erősítgette 2011-ben, ám a jelenből visszatekintve mégis úgy tűnik inkább, hogy de, igen, szakmai értelemben akkor kezdődött egy azóta is tartó süllyedés.

Dzsudzsák korábbi, illetve mostani szerződéseivel kapcsolatban természetesen megkerestük a játékos menedzserét, Vöröbaranyi Józsefet is, ám Vörösbaranyi annyit mondott kérdésünkre, hogy Dzsudzsákkal úgy egyeztek meg, egyikük sem nyilatkozik a játékos új klubja kapcsán, mivel „Balázs már mindent elmondott”.

A Mahacskalánál töltött egy év után – ami sem Dzsudzsákkal, sem nélküle nem jutott a Bajnokok Ligája közelébe sem – 2012-ben Moszkvába igazolt a Dinamóhoz, majd három év játék után a török Bursasporhoz ment. A magyar válogatott és Dzsudzsák számára is sikeres 2016-os Európa-bajnokságot követően felcsillant a remény, hogy visszatér Európába, ám végül az Arab Emírségekben kötött ki: az al-Vahda csapatához szerződött. Ami azért is volt meglepő, mert a Bundesligából – a német liga az öt topbajnokság egyike – két csapat, a Schalke és a Dárdai Pál vezette Hertha is érdeklődött iránta. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!