hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem látják a végét
Egy holland srác kitakarítaná az óceánokat

2018. 09. 27.
Szeptember elején indult el a legújabb óceántisztítási kezdeményezés, a The Ocean Cleanup tesztüzeme. Az előkészítés öt éve alatt több tízmillió dolláros vállalkozássá fejlődött projekt kapcsán óriásiak a várakozások, ám egyes tudósok szerint túl sokba kerül, és több kárt okoz majd, mint amennyit használ.

 

Akár dollármilliókra is szert lehet tenni egy népszerű környezetvédelmi ötlettel. Legalábbis a holland Boyan Slat több mint 30 millió dollárt kalapozott össze, miután öt évvel ezelőtt, 19 évesen családjával Görögországban nyaralt, és felbosszantotta, hogy búvárkodás közben több szemetet látott, mint halat. Elhatározta, hogy tenni fog az óceánok tisztaságáért, így létrehozta a The Ocean Cleanup (Óceántakarítás) nevű projektjét, amelynek első tesztüzemét nemrégiben indította el 70 fős csapatával.

Az ötlet lényege, hogy egy 600 méter hosszú, a vízfelületen lebegő csővezetékhez rögzítenek egy három méter mélyen „szoknyaszerűen” a vízbe nyúló, egyszerű hálónál merevebb szerkezetet, amely a tervek szerint egy hónap alatt nagyjából öt tonna műanyag szemetet képes összegyűjteni. A System 001 névre keresztelt eszközből összesen 60 darabot szeretnének elkészíteni, és az a cél, hogy a világ óceánjain lebegő öt óriási szemétsziget egyikének a felét öt év alatt, a többit pedig 2025-ig kitakarítsák a Csendes-Óceánból. Az elsőnek kiszemelt, Nagy Csendes Óceáni Szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) nevet viselő, egybefüggő hulladékhalmazt 1988-ban fedezték fel, és a The Ocean Cleanup által végzett legújabb kutatás alapján úgy becsülik, hogy 1,6 millió négyzetkilométeren terül el, ami Magyarország területének tizenhétszerese, és hatalmas léptékekkel nő minden évben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!