hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szex, drogok, rock and roll: Mick Jagger 75 éves
Egy féktelen zseni

2018. 08. 30.
„Micknek mindig az volt a legfontosabb, hogy meggazdagodjon” – nyilatkozta egy ízben a 75 éves Mick Jagger öccse, Chris. A Rolling Stones frontembere sikerrel járt – milliárdos üzletté fejlesztve a zsidó-keresztény értékek elleni lázadást. Cikkünkben a zenekar indulását és első néhány évét dolgoztuk fel.

Aligha történt valaha olyan hétköznapi találkozás, amely ilyen nagy hatással lett volna a második világháború utáni rock-, sőt kultúrtörténetre, mint amikor Mick Jagger és Keith Richards 1961 decemberében összefutottak London egyik külvárosának vasútállomásán. A dartfordi peronon a két 18 éves zenerajongó – akik látásból már ismerték egymást – a Mick hóna alatt szorongatott lemezek kapcsán elegyedtek szóba. Keith-t különösképpen lázba hozta, hogy a Little Walter és Muddy Waters bakelitek mellett felismerte Chuck Berry leg­újabb albumát, a Rockin’ on the Hops-ot. A véletlen találkozóból előbb közös lemezhallgatás, majd zenélés lett, és nem volt kérdés az sem, hogy a Brian Jones ál­tal 1962-ben életre hívott Rolling Stones nevű formációban is együtt „tolják”.

„Mi testvéreknek születtünk, csak épp véletlenül mások a szüleink” – nyilatkozta egy ízben Richards, bár családjaik különböző társadalmi osztályhoz tartoztak, még ha ugyanabban a városrészben laktak is. A munkáscsaládban felnőtt Keith jó tanuló volt, ám magának való kölyökként ideje nagy részét az udvarukon felállított indiánsátorban töltötte – ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy elálló fülei és kis termete miatt iskolatársai rendszeresen csúfolták, sőt, el is kalapálták. Másik menedéke a zene volt, különösen miután tízévesen kölcsönkapott egy klasszikus gitárt. Kirekesztettségén az sem enyhített, hogy a szakmunkásképző fiúkórusa mellett tagja volt a Westminsteri Apátság Kórusának, és többek között Erzsébet királynő előtt énekelhette Händel Hallelujáját. Később egy művészeti főiskolán csiszolta tovább zenei tudását – bár leginkább a rock and roll érdekelte.        

Ezzel szemben Jagger egészen más háttérrel rendelkezett. Édesapja, a polgári családból származó Joe testnevelő tanárból országosan ismert fitneszszakemberré vált, aki Mick és öccse, Chris számára is kötelező napi gyakorlatsort írt elő, amelyeket következetes szigorral be is vasalt rajtuk. A munkásosztályba született édesanyjuk, Eva, a háztartás vezetőjeként férjéhez hasonlóan a gyakorlatias gyermeknevelés híve volt: a két fiúnak részt kellett vennie a házimunkában, és a házi áldást is felváltva kellett mondaniuk – sok más szabály betartása mellett. Mindez – legalábbis a bestseller szerző, Christopher Andersen: Mick Jagger – Egy féktelen zseni extrém élete című könyve alapján – nem jelentette azt, hogy a Jagger gyerekeknek kemény sorsa lett volna, bár egyik iskolatársa szerint Mick félt az apjától, és mindennél fontosabb volt számára, hogy szüleinek megfeleljen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!